Vinificatie

Mineralitatea unui Vin

Dacă ar fi să înțelegem de unde provine și ce gust are, ar trebui să mergem într-o vie cu sol calcaros, să luăm o bucată de piatră de acolo și să o testăm/gustăm efectiv, chiar dacă poate părea puțin grotesc. Asta ar fi adevărata mineralitate, o textură groasă, ce se simte aderentă în mijlocul limbii. Senzație pe care o detectezi ca o umbră, cu o intensitate mult mai redusă, atunci când vei degusta vinuri ce provin din soluri calcaroase sau cu mineralitate pronunțață.

Mineralitatea poate fi un concept relativ și puțin alunecos pentru pasionații de vin, asta pentru că nu există în limba noastră comună termeni pentru a o compara. Dar totuși cu ce am putea s-o asemănăm? Cu apa minerală? Totuși, ce reprezintă această mineralitate a vinului? Citim frecvent descrieri că vinul este mineral, dar cum recunoaștem acest aspect? Ce-i conferă această mineralitate vinului?

Faptul că mineralitatea produce atât de multe nuanțe, la un moment dat devine confuză, te trimite cu gândul cine știe unde. De multe ori este recunoscută ca fiind ceva asemănător cu pietricele dintr-un râu sau piatra încinsă de soare. Alte ori vorbim despre ce este o aromă minerală, iar în cazul în care acea senzatie de mineralitate apare să stiți că încă reprezintă unul dintre misterele ce durează de ceva vreme în știința vinului. Nu există o explicaţie, în general convenită, pentru modul în care aroma unui sol își găseşte drumul și ajunge într-un must de struguri iar la final în vin. wine minNu ştim cu adevărat cum se întâmplă, deşi există o întreagă serie de teorii.

Iar mineralitatea nu este doar în imaginaţia noastră, efectul acesteia în vin fiind deja evident. Aceasta se pare că poate face diferenţa dintre un vin care este doar bun şi unul care este cu adevărat foarte bun. Iar momentan mineralitatea vinurilor se rezumă doar la simple supoziții și speculații, fiind acceptat faptul că există undeva o reacție bio-chimică pe traseul: apă, sol, fruct, must, vin, ce crează aromele și senzațiile explicate ca fiind mineralitatea vinului. Un mod interesant de a descrie senzația de mineralitate dintr-un vin regăsiți în acest articol. (foto credit: http://drinks.seriouseats.com)

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi