Vinificatie

InterVitt își Face Intrarea în Lumea Vinului

Într-o zonă în care nu prea credea nimeni că ar fi posibilă cultura viei, mai exact în sudul extrem al României, la doar câţiva kilometri de oraşul Zimnicea, iată că a început să înmugurească viţa de vie pentru al 7-lea an consecutiv. InterVitt, ce face parte din grupul Interagro, este o cramă nouă, ce se mândreşte deja cu cele 360 de ha de vie tânără plantată, 255 ha fiind deja pe rod. Se preconizează ca în următorii ani să se ajungă la o suprafaţă plantată de aproximativ 500 ha.

Via, cultivată pe un sol format preponderent din cernoziom levigat, cu o expunere sudică, pe terasele ce coboară molcom spre Dunăre (de unde ai o privelişte frumoasă tocmai până la vecinii bulgari), este formată în mare parte din soiuri precum Sauvignon Blanc (54 ha), Crâmpoşie (67 ha), Chardonnay (17 ha), Fetească Regală (6 ha), Pinot Gris (5 ha), Riesling (17 ha), Cabernet Sauvignon (90 ha), Merlot (45 ha), Fetească Neagră (26 ha), Pinot Noir (27 ha), Shiraz (7 ha). Densitatea plantaţiei este de 4000 de plante la hectar, via fiind irigată automatizat, integral, prin sistem cu picurare.

Încă din anul 2010, societatea InterVitt a inaugurat unul din cele mai moderne combinate de vinificaţie din ţară, care a fost finanţat printr-un proiect european a cărui investiţie s-a ridicat la circa 6 milioane de euro (din care 2 milioane nerambursabili). inter 01
Strategia de extindere şi dezvoltare a companiei urmăreşte să se transforme într-un producător important de vinuri aici în sudul ţării, având o capacitate de producție de 20.000 hl/an, atât vinuri albe cât şi roşii. În același an s-a inaugurat şi crama, investiţie nouă care vinifică producţia de struguri obţinută. Materia primă utilizată în procesul de vinificaţie va fi constituită în pricipal (peste 90%) din strugurii recoltaţi de pe terenurile cultivate aparţinând societăţii InterVitt.

Tehnologia de vinificaţie este de ultimă generaţie, crama având o capacitate de stocare de 2,5 mil. litri de vin, alături de cele 2 linii de îmbuteliere cu o capacitate de 6000 sticle/oră. Aici, la InterVitt, investiţiile se ridică undeva la 10 mil. €. Iar acest lucru se vede la tot pasul. Crama, ce impresionează prin dimensiune şi amplasarea sa, poate găzdui pană la 1000 de baricuri (momentan sunt doar 250 de butoaie în care se desăvârşesc vinurile roşi şi ceva Chardonnay).
inter 10(1)
Societatea are 100 de angajaţi permanent, iar recoltarea strugurilor se execută mecanizat/automatizat, cu excepţia parcelelor de unde se culeg strugurii pentru segmentul de vinuri premium, aceştia fiind culeşi manual, în lădiţe speciale. Pentru că vinurile premium nu au fost uitate, aici există o linie specială de microvinificaţie dedicată acestui segment. În ultimii şase ani, societatea şi-a diversificat activitatea, mizând pe calităţile deosebite ale solului, propice cultivării viţei de vie în zonă, prin dezvoltarea unui sector viticol puternic industrializat.

InterVitt a lansat deja pe piaţă trei game de vinuri: Crama Voievodului (gama entry level), Cotul Dunării şi Nobilitas. Deja am făcut cunoştiinţă cu o parte dintre vinuri la Salonul Internaţional de Vinuri de la Timişoara – VINVEST, unde au fost prezentate în premieră. Aşa cum ne-a precizat dl. Florin Grigore, directorul general InterVitt: „investiţiile vor începe să-şi arate roadele. Vinurile produse aici sunt echilibrate, de calitate, acoperă o gamă largă de soiuri, iar Crâmpoşia se simte excelent în acest areal al Teraselor Dunării. Solul natural, bogat în macro-nutrienţi, asigură elementele esenţiale obţinerii unor struguri deosebiţi. Aceste vinuri vor fi remarcate şi apreciate de către consumatori, în prezent patru variante de Crâmpoșie 2011 fiind medaliate cu argint la Chișinău Wine&Spirits 2012”.

Tot aici, la Zimnicea, s-a intuit
perfect potenţialul enoturistic, grupul Interagro având în exploatare un hotel plutitor unde acostează frecvent vasele de croazieră de 5*, pline cu turişti germani şi austrieci. inter01Oaspeții vor fi aduşi şi la cramă, unde vor avea posibilitatea să deguste vinurile produse aici, să viziteze crama şi chiar să achiziţioneze vinuri. Dedicat acestui segment de turişti a fost creat un vin premium – Op.314 Cuvée Danube (inspirat după Valsul Dunărea Albastră op.314, scris de Johann Strauss -fiul).

Vinul îl vom găsi în patru variante: Cuvée alb sec, Cuvée alb dulce, Cuvée roşu sec şi Merlot sec. Tot ceea ce există aici la InterVitt pare promiţător, de la pasiunea şi dăruirea celor ce muncesc în vie/cramă până la vinurile care se desăvârşesc încă în baricuri/sticle (şi care vor apărea cât de curând pe piaţă). Nu rămâne decât să-i urăm bun venit şi mult succes acestui nou producător!

 

10 Comentarii

10 Comments

  1. Pingback: Oenolog.ro - Nobilitas Crâmpoșie 2012

  2. Pingback: Oenolog.ro - Cotul Dunării Crâmpoșie 2011

  3. Pingback: Oenolog.ro - InterVitt a Deschis Primul Magazin în București

  4. Pingback: Oenolog.ro - InterVitt Brize du Danube Crâmpoșie Selecționată 2013

  5. Pingback: Lansare cu tunete și fulgere pentru Viile Sudului la Cercul de Fetească | Vinul.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi