Vinificatie

French Toast

Foc, lemn de stejar, sudoare şi timp. Toate ingredientele sunt vitale în construcţia butoaielor de stejar, mai ales dacă vă place un vin Pinot Noir, plin de arome discret afumate, sau un Bordeaux roşu, cu arome de condimente. De fapt am putea spune “merci beaucoup” butoaielor de stejar franţuzesc, cele care cedează aceste arome vinului.

Crearea butoaielor provine încă din antichitate, datând din vremea Imperiului Roman, iar modalitatea de fabricare s-a schimbat puţin până în zilele noastre,

Iar francezii au ridicat-o la rang de artă.  Crearea de barique-uri este atât de necesară, mai ales atunci când vine vorba de vinuri fine şi de îmbătrânirea lor. Ei selecţionează stejarul matur din păduri precum Nevers și Tronçais, cunoscute pentru contribuţia la  aromele cele mai bune pentru vinuri. Stejarul este desfăcut de-a lungul fibrelor sale în secţiuni numite doage, lăsate în aer liber, expuse la elementele naturii pentru un număr de ani, pentru a se usca şi a-şi desăvârşi taninii.

Dogarii calificaţi potrivesc doagele ermetic, folosind căldura unui foc, formând cu măiestrie un butoi de lemn, păstrând totul în loc cu benzile de fier. Un pas crucial este arderea/prăjirea butoiului, totul în funcţie de tipul de vin care va fi introdus. Butoaiele vechi pot adăuga vinurilor albe un gust bogat cu arome de vanilie, în timp ce vinurile roşii devin mai condimentate şi mai complexe. Fără butoaiele de stejar, vinurile n-ar fi fost cu adevărat stilate, elegante şi rafinate, adică ceea ce ar trebui să descoperim atunci când destupăm o sticlă de vin. French toast sau French taste!

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi