Bruxelles, 27 februarie 2012 – Comisia Europeană a solicitat oficial Franţei să modifice normele sale privind producția și comercializarea anumitor produse obținute prin distilare. Cazul se referă concret la autorizația acordată de către autoritățile franceze pentru distileriile autorizate să producă, pe bază experimentală, rachiu de vin şi distilate din vin, precum şi produse de vinificaţie distilate, în vederea comercializării lor ulterioare sub numele de „eaux de vie”, „eaux du vin” și „distillats du vin”.
Comisia consideră că Franţa, acceptând ca produsele să fie comercializate sub un nume cu referire la produse din vin, deşi materiile prime utilizate pentru producerea acestora sunt produse de vinificaţie, nu şi-a îndeplinit obligațiile sale în temeiul Regulamentului (CE) Nr.110/2008, referitor la definirea, descrierea, prezentarea, etichetarea și protecția indicațiilor geografice ale băuturilor spirtoase.
După ce Comisia a trimis o scrisoare de notificare oficială, autoritățile franceze s-au angajat să pună capăt acestor practici neconcurenţiale şi neloiale, pentru produsele obținute din marcuri (pastă obţinută din prelucrarea fructelor şi a legumelor), dar a continuat pentru cele obţinute din drojdie. Comisia a decis, prin urmare, trimiterea unui aviz motivat (a doua etapă de contrafacere) către autoritățile franceze, prin care se solicită modificarea normelor în cauză. În caz de neîndeplinire în termen de două luni, Comisia poate sesiza Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.
Practica vizată de aceste contrafaceri, care încalcă regulile Uniunea Europeană, a avut un impact economic asupra producătorilor din celelalte state membre, producătoare de rachiu de vin, distilate de vin și vin destinat în mod tradiţional pentru aceste produse, care au pierdut o cotă de piață semnificativă.
Utilizarea unei materii prime obținute la prețul nominal (pentru că este un produs) a conferit un avantaj competitiv de comercializare a produselor în cauză (rachiu de vin și vin distilat), comparativ cu alte state membre unde distilatorii utilizează vinul ca materie primă pentru distilare, în conformitate cu regulile în vigoare impuse de Uniunea Europeană.
N.A. Şi ne mai minunăm de chinezi că umblă numai cu contrafaceri!
Cred că li se potriveşte de minune proverbul (francez, cum altfel):
Aprés la poire le vin, ou le prestre!
De data asta locul preotului este luat de Comisia Europeană. Şi nu trebuie să se confeseze, ci doar să se conformeze.