Vinificatie

Champagne vs. Spumant

Postat in

Vinurile spumante se etalează într-o gamă largă, diferențiate pe niveluri de calitate/preţ, pentru toate gusturile, distingându-se de celelalte vinuri prin prezenţa bulelor fine de dioxid de carbon. În toate legislațiile naționale, spumantul trebuie să se identifice ca fiind un produs natural, obținut din vin, prin fermențație, pentru a fi considerat oficial un „vin spumant”.

În multe zone viticole, vinurile spumante doar completează producția de vinuri de masă din regiune, iar în alte locuri acestea sunt și reprezintă afaceri serioase. Fără echivoc, în fruntea acestei liste se regăsește Franţa, cu celebra regiune Champagne (zonă devenită atât de celebră pe întregul mapamond, cu șampanii obținute, în principal, din struguri Chardonnay sau Pinot Noir).

O urmează îndeaproape Italia, renumită pentru spumantele sale Prosecco (un vin spumant alb, de regulă sec sau extra sec, ce provine din regiunea Veneto, obținut din struguri Glera, numiți si Prosecco) sau Asti (vin alb spumant ce provine din sud-estul Piemontului, din struguri Muscat Alb), apoi Spania cu renumitele Cava (obținute, de regulă, din soiurile de struguri Xarello, Macabeo sau Parellada), Germania (cu spumante obținute din Riesling, Pinot Gris, Pinot Noir).

Australia, Noua Zeelandă şi Africa de Sud sunt, de asemenea țări ce produc unele vinuri spumante interesante și apreciate.

În cadrul Uniunii Europene, legislația precizează clar faptul că, numai pentru vinurile din regiunea Champagne (Franţa), poate fi utilizată această denumire. În alte zone ale lumii, denumirea de şampanie apare pe etichetele a tot felul de vinuri spumante care nu provin și nu au nicio legătură cu vestita regiune din Franța.

Producătorii lor apelează la această denumire pentru a le face mai vandabile, și în ciuda reglementărilor stricte privind utilizarea termenului, în Statele Unite încă se utilizează termenul de”champagne” pe etichetele unor vinuri spumante. Totodată, datorită rezonanței acestei denumiri, mulți dintre consumatorii de vin folosesc termenul fără discriminare, pentru toate vinurile spumante.

Șampania / spumantul, la fel ca vinul, se deosebește în funcție de cantitatea de zahăr pe care o conține: Brut Natural sau Brut Zero (mai puțin de 3 grame de zahăr pe litru) – Extra brut (mai puțin de 6 grame de zahăr pe litru) – Brut (mai puțin de 15 grame de zahăr pe litru) – Extra Sec sau Extra Dry (12 până la 20 grame de zahăr pe litru) – Sec (17 până la 35 grame pe litru) – Demisec (33 până la 50 grame de zahăr pe litru) – Dulce (mai mult de 50 grame de zahăr pe litru).

Care sunt totuși aromele tipice pe care le întâlnim frecvent în vinurile spumante şi în şampanie? Aromele, la modul general, pot aduce în prim plan note proaspete de mere, pere, citrice, căpșune, cremă de vanilie (de obicei pe final), drojdii fine, alune, condimente, pâine proaspătă, fructe coapte, în funcție de metoda de producție (Champenoisse – a doua fermentație la sticlă, Charmat – fermentare în tancuri de inox sau cu adaos de dioxid de carbon) și de restul de zahăr.

Pentru o ocazie deosebită, așa cum este trecerea în noul an, pe fiecare masă, în fiecare casă, vinul spumant sau (după caz) șampania, va fi catalizatorul ce-i va uni pe toți cei prezenți care-și vor ura un an mai bun, bucurii, fericire, sănătate, dorințe ce să se împlinească. Alături de cele mai bune gânduri și numai vinuri bune, cu speranța unui an mai bun, noi vă spunem cu drag deja „La mulți ani!”.

4 Comentarii

Cele mai citite

Exit mobile version