După o iarnă neobişnuit de caldă în Cehia, vinificatorii au fost binecuvântaţi de un ger arctic prelungit, atât de necesar strugurilor soiului Pinot Noir pentru vinul de gheaţă – ice wine. În data de 01 februarie 2012 temperatura arăta -13 grd. celsius, un lucru mai rar pentru viile din regiunea Moravia informează abcnews.com.
Bucuria vinificatorilor locali a devenit certitudine după ce temperaturile au scăzut iniţial la minus 7grd. Celsius, permiţînd astfel strugurilor să fie culeşi pentru vinul dulce, scump şi rar – reputatul Ice Wine. Reglementările guvernamentale în Cehia în domeniul vinului, sunt stricte. Strugurii folosiţi în obţinerea vinului de gheaţă presupun ca aceştia să nu fie culeşi până când mercurul nu scade scade la acest nivel. Recolta de aproximativ 10 tone de struguri (majoritatea Pinot Noir şi Traminer) nu a fost culeasă niciodată atât de târziu, de regulă strugurii fiind recoltaţi la sfarşitul anului, până-n Crăciun.
După ce au fost recoltaţi strugurii, sunt luaţi imediat şi introduşi la presă cu totul, inclusiv cu apa din interiorul lor congelat. Rezultatul este un must foarte concentrat, bogat în zahăr şi acizi, care apoi trece la procesul următor: fermentarea.
Vinul de gheaţă, care se presupune că a fost inventat accidental în Germania secolului al XVIII-lea, se face în mai multe ţări europene în principal, Germania, Austria, Elveţia şi Slovenia, plus Canada şi SUA. Se asortează bine cu deserturile şi produsele dulci dar şi cu foaie gras, totul pentru o experienţă gastronomică de excepţie.
În Republica Cehă, tradiţia vinificaţiei a cunoscut o renaştere explozivă după decenii de stagnare sub dominația comunistă, încheiată în 1989. „În această iarnă, mulţi producători nu mai credeau că vor recolta strugurii destinaţi a fi folosiţi pentru Ice Wine din cauza temerilor că producţia ar putea fi deteriorată de vremea prea caldă şi ploioasă, strugurii fiind mâncaţi de păsări sau pur şi simplu furaţi de hoţi. Aproximativ în urmă cu 10 zile, aproape am renunţat la orice speranţă, dar am decis să aşteptăm pentru ca strugurii să fie în stare foarte bună pentru producţia vinului de gheaţă”, completează Jiri Sedlo – preşedintele Asociaţiei Cehe a Vinificatorilor.
Cu un număr record de oameni folosiţi pentru recoltare, în mai puţin de două ore, strugurii au fost adunaţi şi introduşi imediat la presare, întregul proces fiind atent urmărit şi de autoritatea de inspecţie alimentară din Republica Cehă. „Noi trebuie să confirmăm originea strugurilor şi să verificăm starea vremii şi îndeplinirea condiţiilor optime pentru recoltare, prevăzute de legislaţie”, precizează Iva Libenska, inspector din oraş din Brno. Pentru vinificatorii din Cehia producerea vinului de gheaţă reprezintă partea de sus a artei vinicole, fiind relativ nou în Republica Cehă, produs din 1995, după o noua lege a vinului şi având stabilite norme stricte pentru producerea sa. Mai puţin de 1% totalul producţiei de vinuri din Cehia este utilizat la producţia de ice wine, dar se pare că merită şi s-a dovedit un succes.
Producţia de Ice Wine din 2010 în Cehia a avut un total de 16,400 litri, în conformitate cu cifrele comunicate de Asociaţia Cehă a Vinificatorilor, aproape 10% din această cantitate fiind destinată exportului.