Noile norme ale UE pentru vinurile organice au fost aprobate în cadrul Comitetului Permanent pentru Agricultură Ecologică (SCOF) şi vor fi publicate în Jurnalul oficial al Uniunii în săptămânile următoare. Cu noul regulament, care se va aplica începând cu recolta din anul 2012, producătorilor de vin ecologic le va fi permis să folosească termenul „vin organic” pe etichetele lor. Etichetele trebuie să prezinte, de asemenea, sigla-EU-organic, numărul de cod al certificatului și trebuie să respecte alte norme de etichetare pentru vin.
Deşi există deja norme pentru „vin din struguri organici”, acestea nu includ şi practicile vinicole, adică întregul proces de la culegerea strugurilor până la obţinerea vinului. Sectorul vinului rămase unul dintre sectoarele mai puţin reglementate de normele UE privind standardele de agricultura ecologică, în conformitate cu regulamentul nr.834/2007.
După votul în comitetul SCOF, Comisarul UE pentru agricultură Dacian Cioloş a declarat: „sunt încântat că am ajuns în cele din urmă la un acord asupra acestui dosar, aşa cum a fost important să se stabilească norme armonizate care să garanteze o ofertă clară consumatorilor care sunt interesaţi de cât mai multe produse ecologice. Sunt bucuros că avem normele care fac o diferenţă clară între vinurile ecologice şi cele convenţionale – cum este cazul şi cu alte produse ecologice”.
Noile reglementări au avantajul unei mai bune transparenţe şi a unei recunoaşteri mai bune de către consumatori. Poziția EU privind vinurile organice se va consolida la nivel internațional, deoarece multe alte ţări producătoare (SUA, Chile, Australia, Africa de Sud) au stabilit deja standarde pentru vinurile organice. Cu această secţiune de legislație, agricultura ecologica din Uniunea Europeană este acum completă şi acoperă toate produsele agricole.
Noul regulament stabilește pentru procesul de vinificație practicile și tratamentele, substanțele permise pentru a fi utilizate la vinurile organice, definite în regulamentul de organizare a pieței comune a vinului (OCP) 606/2009. De exemplu, acidul sorbic (acid 2,4-hexadienoic sau pe scurt E200) și sulfiţii vor fi permişi la nivelul vinurilor ecologice în cuantumuri reduse, conţinutul admis fiind cu cel puțin 30-50 mg/l mai mic decât echivalentul lor convenţional (în funcție de conținutul de zahăr rezidual).
Noile norme privind producerea vinurilor organice introduc o definiție tehnică clară a acestora care este în concordanţă cu obiectivul și principiile stabilite în Regulamentul Consiliului (CE 834/2007) privind producţia ecologică.
Regulamentul identifică tehnicile oenologice și substanțe autorizate pentru vinurile organice. Acestea includ: conținutul de sulfiţi maxim stabilit la 100 mg / l pentru vinul roșu (150 mg/l pentru vinurile convenționale) și 150 mg/l pentru alb/rosé (200 mg/l pentru vinurile convenţionale), cu o diferență de 30 mg/l în cazul în care conținutul de zahăr rezidual este mai mult de 2 grame la litru.