Ambalajele alternative, destul de controversate şi uneori respinse, au o creştere estimată de până la 15% pentru acest an, precizează drvino.com.
Hârtia, cartonul şi diversele folii alimentare sunt categoric mai ieftine pentru ambalarea produselor în vrac, mai convenabile pentru consumatori şi mai ecologice.
Inevitabil, au pătruns şi-n industria vinului. Astfel, există deja doze (cutii) din aluminiu, identice cu cele de bere, în care a fost introdus vin (categoric de calitate inferioară).
Cutiile de carton cu pungi (sistemul bag in box) au, din estimările efectuate, cu 80% mai mică amprenta de carbon decât ambalajele din sticlă (aici ne referim la întreg flux tehnologic de producţie până la produsul finit).
Piaţa pentru vinul în cutii este estimată să crească la aproape 200 de milioane de litri pe an în Europa anul acesta, iar succesul este asigurat în parte de consumatorii de vin cu vârste tinere, în special.
Prima cutie cu vin, produsă din carton în sistemul Tetra-Pak, este de aşteptată să fie introdusă în Marea Britanie în maxim 12 luni.
Şi sticlele din hârtie, deja folosite pentru lapte, vor fi adaptate pentru vin şi ar trebui să fie în magazine până la sfârşitul acestui an.
Cumpărătorii anticipează o creştere bruscă a numărului de vinuri în cutii, pungi, cutii de carton şi sticle de hârtie.
Din păcate, raţiunile financiare primează şi aici, în detrimentul a ceva. Acel ceva se numeşte calitate. Calitatea vinului ”îmbuteliat” astfel.
Cum s-ar prezenta, la o degustare, un vin dintr-un bag in box de capacitate 20 sau 30 de litri sau mai nou, la doze de 0,5litri (precum cele de bere)?
Or fi pentru connaisseurs? În niciun caz!