Departe de a fi o simpla băutura, vinul se împletește de mii de ani cu istoria noastră, fiind prezent la fiecare eveniment ce ne marchează viața – de la botez, nuntă, sărbatori și până la moarte. Vinul este nelipsit de pe masă la ceas de sărbătoare, iar alegerea sa nu se face la voia întâmplării. Asocierea corectă dintre bucatele tradiționale și soiurile de vin desăvârșește o masă de sărbătoare, alături de cei dragi, așa cum trebuie sa fie orice masă de Crăciun.
Pentru ediția cu numărul 11, a tradiționalelor reuniuni lunare ale Clubului pasionaților de vinuri Vademecum, în avanpremiera Sărbătorilor de iarnă, ce încheie seria de întâlniri tematice din acest an, au fost selecționate vinuri care pot onora mesele cu ocazia Crăciunului sau a Anului nou. Fie că ne gândim la spumante sau vinuri roșii, acestea completează o masă îmbelșugată, alături de cei dragi.
Bucuria noastră (a celor doi amfitrioni – Laurențiu și Cristian) a fost să constatăm că această ediție a avut prezența cea mai numeroasă, fiind chiar depășiți (în așteptări) de numărul cererilor de participare. Membrii noștri au venit însoțiți de prieteni noi, care au subscris ideii de a petrece o seară deosebită la Restasurantul Rossetya, în cadrul Clubului Vademecum, într-o companie selectă a vinuilor și a mâncărurilor pregătite special pentru acest eveniment.
Masa de Crăciun este una bogată în mâncăruri tradiționale – din carne de porc: cârnați, caltaboș, sarmale, răcituri, șorici, jumări, slănină – preparate cu un conținut mare în grăsimi, prin urmare ar trebui să ne îndreptăm și să optăm pentru vinurile roșii seci consistente, ale căror arome vin să le completeze și înnobileze.
În schimb, la masa de Revelion nu regăsim atâtea mâncăruri consistente, prin urmare, la trecerea dintre ani, se vor regăsi în prim plan vinuri spumante și șampanie, precum și vinuri albe seci, vioaie, proaspete, pentru preparate delicate, respectiv vinuri cu o corpolenţă redusă, aciditate ridicată, cu arome variind de la citric la ierbos, floral sau fructat.
Pornind de la aceste aspecte, am considerat că este potrivit să acordăm o atenție în plus ideii de vin spumant, meniul ales pentru această ediție a Clubului Vademecum plecînd de la ideea comparativă a diferitelor gusturi și texturi ale preparatelor din pește.
Prilej perfect pentru Chef Gigi de a realiza o trilogie din inele de calamar cu sos Andaluz, medalion de morun gratinat și o ,,răpitoare” știucă umplută cu spanac. Participanții au apreciat asocierea perfectă a știucii sălbatice cu spumantul roze, dar și echilibrul surprinzător oferit de un Cabernet Sauvignon vinificat în alb alături de preparatele noastre.
Vinurile spumante de la Casa Panciu, o cramă care continuă tradiția vinurilor produse în zona Vrancei, în localitatea Tifești, podgoria Panciu, are în portofoliul său vinuri spumante care merită cunoscute și apreciate. Viile de aici, scăldate de apele Putnei la vest și de cele ale Sușiței la est, poziționate pe Dealul Sârbilor, reprezintă un veritabil paradis al viței de vie, alături de particularitățile solului, umiditatea echilibrată și expunerea excelentă la soare pe care o conferă poziția geografică.
Primul vin al serii a fost un spumant demisec Casa Panciu, obținut din cupajarea soiurilor de Fetească Regală și Muscat Ottonel, ce dezvăluie o culoare galben pai intens, un nas floral, aromat, cu note de citrice și un final echilibrat. Prezintă un perlaj fin și consistent. Alături de preparatul nostru s-a dovedit o alegere pe măsură.
Cel de-al doilea vin, tot un spumant, Casa Panciu Roze, obținut dintr-un soi tradițional, Băbească Neagră, prin fermentare în tancuri de inox (metoda Charmat), cu o culoare roze deschis, asemănătoare somonului, cu nas ce aduce în prin plan arome delicate de zmeură, căpșuni, cireșe coapte, perlaj vioi, fin, lung s-a completat perfect alături de știuca umplută.
Cum vinul alb se asociază cel mai bine cu preparatele din pește, era firesc ca, în completarea primei secvențe culinare a serii, să fie prezentat un asemenea vin. Am asociat ceva mai îndrăzneț, tot de la Casa Panciu, un Cabernet Sauvignon 2012 vinificat în alb, un vin cu o culoare galben pai deschis, limpede, nas care te îndreaptă înșelător spre un Sauvignon Blanc, dar care gustativ te trezește la realitate, prin notele de căpșune, zmeură și coacăze, acestea fiind aromele care-l definesc gustativ și-l recomandă alături de preparatul din morun gratinat.
Pentru cea de-a doua parte a serii, vinurile roșii au fost cele care au completat maiestuos asocierea cu preparatul principal. Așadar, alături de secvența de vinuri roșii din varietatea de struguri Cabernet Sauvignon, s-a servit un duet de cărnuri pregătite pentru același sos (Cumberland), ales nu întâmplător, ingredientul principal fiind dulceața de coacăze care să continue tipicitatea soiului de strugure.
Ideea de Crăciun Occidental a câștigat o bătălie, iar carnea de curcan a dat startul, însă ideea franceză a domolit războiul alegerii noastre prin alăturarea foie-gras-ului cu trufe negre, ce a asigurat savoarea și persistența gustativă, fără de care carnea de curcan nu ar fi susținut corpolența și gustul vinurilor roșii.
Continuând pe aceeași linie, adică cea a Cabernetului Sauvignon, Crama Alira a fost reprezentată de două vinuri: Alira Cabernet Sauvignon 2010 și Alira Grand Vin Cabernet Sauvignon 2011, realizate de oenologul francez Marc Dworkin, un vinificator cu o bogată experiență acumulată în Bordeaux (unde a început activitatea la Benjamin et Edmond de Rothschild și a continuat cu Vignobles Bessineau, Château Larmande, Château Bellefont).
Alira Cabernet Sauvignon 2010, este un vin roșu sec, culoare rubiniu închis, nas fin, echilibrat, cu note de fructe negre de pădure, cireșe. Notele sale aromatice combină senzațiile mai dure de condiment cu tente mai dulci, de pere și coacăze negre. Taninurile cerneloase îi asigură o evoluție echilibrată, pe final devenind viguros și intens, cu senzații ce amintesc de fructe confiate, ghimbir și ceva prune. Alcoolul este bine integrat.
Cabernet Sauvignon Alira Grand Vin 2011, este un vin sec, cu o culoare roșie violacee intensă. Debutează cu un nas fin, mătăsos, domniat de coacăze negre, cireșe coapte, frunze de roșie și mix de fructe roșii. Gustativ s-a prezentat cel mai bine, fiind un vin legat, plăcut, intens, cu arome persisitente, aciditate ridicată și taninuri tinere, vioaie, ce se simțeau puternic. Un vin bine conturat, cu un post-gust lung și încă nu se află la potențial maxim. Un vin care va fi o surpriză plăcută și despre care vom mai vorbi cu siguranță.
Pentru a nu rămâne mai prejos, am ales din panoplia gastronomică ,,tradițională’’ carnea de vânat autohton (și anume căprioara), care a fost în prealabil marinată în vin și mirodenii. Balotina de curcan a acompaniat cu succes vinurile mai fructate produse de Alira, asemeni cărnii de căprioara ce a reușit să se împrietenească cu vinul puternic, taninos, produs de Cramele Halewood.
Cramele Halewood Hyperion Cabernet Sauvignon 2011, un vin roșu sec, rubiniu închis, cu arome olfactive ce duc spre fructe negre de pădure, coacăze negre, prună, atac gustativ direct, ferm, tanini încă tineri, astringenți, note de cacao și tabac.
Ca și excepție de la regulile de asociere ale gastronomiei, spumantul poate fi servit pe toata durata unei mese, inclusiv la desert. Și aici vorbim despre un tort din morcovi și alune de pădure, servit cu cremă mascarpone. Pentru cei prezenți, surpriza servirii unui tort din morcovi a fost continuată prin susținerea aromatică specifică a spumantului din Muscat Ottonel.
Casa Panciu Muscat Ottonel dulce, obținut prin metoda Asti, un vin ce poate să încheie elegant orice masă de sărbătoare, alături de preparate de desert. Spumantul Casa Panciu Muscat Ottonel se prezintă cu o culoare galben pai intens, cu note specifice soiului muscat, nasul dezvoltă note aromate persistente.
Se dezvoltă plăcut pe vălul palatin, devenind complet și profund. Gustul este tipic, cu un caracter elegant de fructe, miere și note de mosc. Se remarcă prin perlaj fin și echilibrat. Mai multe imagiuni de la această ediție regăsiți aici.
În final, Laurențiu și Cristian vă urează sărbători fericite și „La mulți ani!”.
Pingback: Oenolog.ro - Casa Panciu Spumant Fetească Regală și Muscat Ottonel Demisec 2012
Pingback: Oenolog.ro - Sagio Sauvignon Blanc 2013