Vademecum

Vinuri și Rafinament Culinar la Clubul Vademecum

Cifra 8 este considerată una dintre cele mai de succes cifre, fiind asociată cu simbolul infinitului. Acest simbol arată adevărata putere a acestui număr – infinitul și abilitatea de a merge mai departe, la nesfârșit. Ne aflăm deja la cea de-a 8-a ediție a întâlnirilor noastre sub egida Clubului pasionaților de vin Vademecum, având deja definite direcțiile spre care se îndreaptă acest concept.

Succesul reprezintă un atribut major care este legat de cifra 8 iar edițiile de până acum stau mărturie acestui fapt, aspect ce nu poate decât să ne dea speranțe că, și-n viitor, Clubul de vinuri Vademecum se va ridica la înălțimea așteptărilor celor ce-și doresc să descopere fascinanta lume a vinului și a experiențelor culinare rafinate.

Cea de-a 8-a ediție s-a desfășurat sub asupiciile unei povești legată de influențele culinare străine în bucătăria românească. Împreună cu gazda noastră tradițională deja, s-au gândit preparatele și meniul astfel încât asocierea cu selecția de vinurile propuse spre degustare să fie perfectă.

Primul vin al serii a fost un spumant rose, Sole de la Cramele Recaș, produs prin metoda Charmat, ce s-a prezentat cu o culoare roz deschis, atrăgător. Vinul are un perlaj cu bule mari, constant, aromele sale dezvăluind note aromate de căpșuni și flori de primăvară. Perfect pentru un început de masă, puțin cam dulce pentru un spumant brut, dar agreabil și ușor.vad 1

După spumant a fost pus în pahare și primul vin alb al serii, de la S.E.R.V.E., gama Terra Romana, Milenium alb 2011. Cupaj din varietățile de struguri Sauvignon Blanc și Riesling, cu o culoare galben pai deschis, intens, te întâmpină olfactiv cu note elegante de fructe exotice, citrice, pepene galben. Gustativ, prin aciditatea persistentă, aromele de citrice, notele vegetale și rafinamentul său, vinul s-a asociat bine cu primul preparat al serii, un duet de pește.

Respectând tradiția muntenească din secolul al XIX-lea, păstrăvul cu hribi de pădure a fost cel care a completat tabloul gustativ, lângă primul vin alb. A mai fost așezat pe farfurie un delicios șalău de Dunăre, asezonat cu creveți și sos din ierburi aromate (pătrunjel, rozmarin), lângă o garnitură din legume (ratatouille), ne conduce deja spre înfluența franceză ce începuse să pătrundă în bucătăria românească.

În continuare, alături de preparatele din pește, a fost deschis un vin de la Crama Oprișor, Ruslacă Albă 2012, un un cupaj din soiurile Pinot Gris, Chardonnay, Sauvignon Blanc şi Riesling de Rin, cu alcoolul bine integrat (13,5% vol.). Vinul dezvăluie un nas cu arome de fructe tropicale (mix de mango, pepene galben, banane, kiwi), gustul său fiind complex, proaspăt, cu final lung.

Cele patru soiuri de vin se întrepătrund discret, personalitatea fiecăruia reieşind treptat, alternativ chiar şi atât cât trebuie, parcă pentru a reliefa echilibrul şi fineţea aromelor sale, îmbrăţişate de mineralitatea şi aciditatea consistentă. Este un vin ce va face întotdeauna diferenţa, ce te ademeneşte întocmai ca o Rusalcă veritabilă! Așa cum ne-a ademenit și ne noi, cei prezenți.vad3

Pentru felul principal a fost conceput un platou din cărnuri roșii, plecând de la tradiția brâncovenească, o trunfanda din mușchiuleț de berbecuț, cu sos clasic de piper verde. Preparat ce ne-a condus negreșit către primul vin roșu al serii, Kronos Pinot Noir 2009, Cramele Hallewood. Un vin evoluat frumos (chiar în faza de maxim de evoluție), așezat, cu note aromate ceva mai discrete, cireșe, vișine, vanilie foarte puțin, dar care prin catifelarea sa s-a împăcat de minute cu mușchiulețul de berbecuț.

S-a trecut ulterior la un Mertlot 2010, Vitis Metamorfosis, produs de Cramele Hallewood împreună cu Antinori (Italia). Iată că struguri proveniți din Dealu Mare reușesc să dea un Merlot interesant, cu o culoare roșu rubiniu intens, nas intens de cireșe, mure coapte, condimente fine, ciocolată și puțin tabac. Gustativ a potențat aromele preparatului nostru dar s-a asociat de minune și cu o carne de vânat, pulpă de rață sălbatică cu sos de merișoare. Pentru a încheia seria vinurilor roșii, s-a prezentat al treilea vin al serii, un cupaj de la Crama Oprișor, Drăgaica Roșie 2011.

Vinul este compus din 4 soiuri roşii: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir şi Shiraz. Se prezintă ca un vin complet, rotund, echilibrat. Un vin armonios, cu aromă intensă şi plăcută, ce amintește de prune uscate, coacăze, lemn uşor prăjit şi ciocolată. Gustul său, uşor astringent pe final, este potrivit scopului pentru care a fost creat. Acela de a fi un vin de gastronomie.

Și cum o cină gourmet nu se poate încheia fără un desert, o tartă din fructe de pădure, pe bază de vanilie, a fost cea care a încheiat elegant seria de asocieri culinare și vinuri. Având un mix complet de fructe de pădure, tarta s-a putut asocia atât cu vinurile roșii din selecția noastră cât și cu vinul de desert, o Tămâioasă Românească 2009 demidulce, de la Crama Basilescu. vad2

Cu un buchet exploziv, la primul nas aromele parcă te inundă efectiv, dezvăluind fructe exotice, pepene galben bine copt, mere, pere, ce se continuă gustativ mai discret, dar plăcut, cu note de miere de pădure. Un vin cu rest de zahăr ce-l face agreabil și perfect pentru a încheia o seară în care am dorit să prezentăm și să experimentăm diferite înfluențe existente în bucătăria românească din secolul al XIX-lea, lângă o selecție de vinuri agreabile.

Noi credem că am reușit, tocmai de aceea vom continua cât de curând povestea noastră! Până atunci vă dorim sa aveți parte numai de vinuri bune! Mai multe imagini de la eveniment găsiți aici.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi