Vademecum

Tasting Chardonnay by Vademecum

La Restaurantul Rosettya din București (locul periodic de întâlnire al pasionaților de vin ce formează Clubul Vademecumcoordonat de Oenolog.ro), câteva vinuri din soiul Chardonnay au fost seleționate pentru reuniunea tematică dedicată lunii iunie. Au fost opt vinuri prezente, dorind cu acestă ocazie să descoperim și să înțelegem mai bine aromele și notele caracteristice acestui soi nobil, unul dintre cele mai versatile și apreciate totodată.

Chardonnay-ul este unul dintre puținele soiuri de vin alb ce poate evolua frumos la sticlă câțiva ani, bineînțeles datorită baricării. Tipicitatea soiului este una deosebită, aromele sale dezvăluind note fructate, vanilie, fructe tropicale, baricarea oferind acea tușă caracteristică deosebită de rafinament, eleganță și noblețe.

S-a prezentat pentru început, de la Domeniul Coroanei Segarcea, un Chardonnay demisec din 2011, gama Elite, un vin fin, produs din struguri ce provin de pe parcele atent selecționate, un vin corpolent, ce dezvăluie arome plăcute de piersici, caise și un postgust lung ce ascunde note de fructe văratice (mere, pere). Are și un rest de zăhăr ce reușește să-l facă ușor dulceag, băubil și foarte agreabil.

DSCN3325Tot din același areal am continuat de la Crama Oprișor cu un Chardonnay din gama La Cetate Miracol 2011, de data asta un vin sec, un vin citric, mineral, cu tente mătăsoase și delicate ce te vrăjesc și te atrag, cu un final mediu unde grapefruit-ul domină frumos. Baricul se simte ceva mai intens, dar plăcut, aromele untuoase fiind cele ce definesc la modul general acest vin.

Mergând puțin mai la vest, ne-am întâlnit cu un Chardonnay de la Cramele Recaș, gama Sole, din 2011, un vin sec, intens, corpolent, baricarea desăvârșindu-l frumos, regăsind arome vanilate, pe un fundal foarte discret afumat, citricele și ceva note exotice fiind deopotrivă dominante și elegante în gustul vinului. Alături de preparatul principal pregătit și meșteșugit cu talent (anume un file de nisetru sălbatic), a fost o asociere perfectă.

Pe finalul primei părți, am testat un chardonnay cu ceva vechime, din 2009 mai exact, de la Cramele Halewood, Theya Chardonnay. Un vin alb sec ce  a dezvoltat buchet de sticlă, având o evoluție interesantă, provenit din viile de lângă localitatea Apold, în apropiere de Șebeș (Alba). Se ținea încă destul de bine, iar faptul că acest vin a fost fermentat direct în baric, l-a ajutat să se desăvârșescă frumos. DSCN3315

Arome interesante, intense dar și discrete, variind pe alocuri, de la note de caise, pere, fructe bine coapte, baric plăcut, condimente, într-un tablou olfactiv și gustativ apreciat deopotrivă de către cei prezenți.

Încercând să schimbăm puțin registrul, am trecut puțin granița și ne-am întreptat spre un chardonnay produs de Cramele Purcari, R. Moldova, din 2008, pentru a observa diferențele și ceea ce înseamnă evoluția la sticlă. Buchetul dezvoltat de acest vin te conduce spre un registru în care note cremoase, untoase, se întrepătrund cu arome de fructe tropicale, pere, nucă, caju, alături de o mineralitate intensă. Un vin ce a evoluat bine, dar care începe să intre pe o pantă descendentă.

Jacob’s Creek, Chardonnay 2012, un vin sec, australian, a schimbat puțin registru, expresia exploziva a aromelor, vinificarea în stil new world, terroir-ul, fiind diferențe remarcate și atent discutate. Arome de citrice, pere văratice, pepene galben, nectarine și o tușă de vanilie plăcută, de la baricare. Un vin proaspăt, cu o aciditate ridicată, plăcut, răcoritor.

Continuând periplul prin vinurile produse în  lumea nouă, am trecut la Domaine Barons de Rothschild-Lafite Los Vascos Chardonnay 2010, un vin produs în Chile de către reputata casă de vinuri din Franța (despre Chardonnay-ul Los Vascos 2011 puteți citi aici).  Cu o culoare galben verzui, atrăgătoar, vinul dezvoltă arome puternice de caise, pepene verde, ananas, migdale, nuci, într-un registru inconfundabil, exploziv și dur pe alocuri. Un vin interesant, cu un postgust lung, unde regăsim note de portocale și grapefruit.DSCN3320

Pe final, pentru că detaliile fac întotdeauna diferența, am ales un Chardonnay dulce, de desert, un vin de autor, produs oenologul Veronica Gheorghiu pentru Crama Oprișor. Detaliu Chardonnay 2012 se prezintă cu o culoare galben intens, luminos, cristalin, cu un nas în care aromele chardonnay-ului sunt prezente şi se deschid frumos, amintind de note placute de citrice combinate cu fructe exotice, urmat de un gust la fel de ispititor în care  mierea de pădure,  notele de florale şi cele de lemn dulce se prelungesc elegant într-un postgust lung, discret amărui pe final, asemănător grapefruit-ului amestecat cu miere (despre acest vin puteți citi mai multe aici).  Câteva imagini de la Tasting Chardonnay regăsiți în galeria foto.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: Oenolog.ro - Sole Chardonnay Barrique 2011

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi