Vademecum

M1 Crama Atelier la Clubul de Vinuri Vademecum

O nouă campanie de promovare a vinurilor din portofoliul M1 Crama Atelier a debutat în această toamnă la Clubul de vinuri Vademecum. Vinurile au fost analizate și prezentate de către Valentin Ceafalău (manager de promovare Crama M1 Atelier), împreună cu cei prezenți la eveniment, fiind asociate alături de preparate gastronomice create special pentru întâlnirea cu: Leat 6500 Sauvignon Blanc 2013, Sable Noble 2013, Arezan Rose 2013, Charme de la Mer Traminer 2013, Leat 6500 Pinot Noir 2011, Leat 6500 The Origin 2011 (Cabernet Sauvignon&Merlot) și Amprenta Muscat Ottonel 2013.

M1 vinuri albeȘi pentru că primul preparat culinar a fost un duet pescăresc (compus din file de Halibut cu sos de curry și smântână dulce, file de sturion cu sos de vodkă și pește afumat, completat de un piure din morcov și saute de broccoli), lângă acesta s-a asociat prima secvență de vinuri de la M1 Crama Atelier: Leat 6500 Sauvignon Blanc 2013, Sable Noble 2013, Arezan Rose 2013, Charme de la Mer Traminer 2013.

În preparatul nostru avem două texturi diferite din pește pentru care au fost pregătite două sosuri, ambele cu o bună intensitate aromatică, tocmai pentru a scoate în evidență caracterul și textura peștelui sălbatic. Dar să vedem și cele patru vinuri:

Leat 6500 Sauvignon Blanc 2013, vin alb sec, cu o culoare galben pai deschis, strălucitor, cu ușoare inflexiuni verzui, ce se prezintă la primul contact olfactiv cu note intense, în care regăsim tipicitatea de soi, flori de soc, fructe exotice și o tentă ușor minerală.M1 Atelier

Gustativ avem un corp mediu, bine echilibrat de aciditatea sa cel susține perfect, aromele dominante fiind cele de fructe coapte, citrice și grapefruit pe final. Servit bine răcit, alcoolul susține elegant vinul, post-gustul său este lung, cu note de prospețime și o mineralitate specifică zonei de unde provin strugurii.

Sable Noble 2013 (asamblaj de Sauvignon Blanc 40%, Chardonnay 40%, Pinot Gris 20%),vin alb sec, cu o culoare galben pai intens. Nasul dezvoltă arome dominante de fructe exotice, pepene galben și piersică, completat cu note vegetale, ierboase. Gustativ regăsim fructele exotice, citrice, grapefruit, se simte plăcut, iar mineralitatea sa îi conferă eleganță și structură.

Arezan Rose 2013 (Fetească Neagră 100%), cu o culoare roze somon și discrete nuanțe violacee, la care întâlnim arome predominante de zmeură și cireșe copate. Gustativ domină prin fructe roșii de pădure și căpșune, fiind echilibrat, proaspăt, revigorant, fin și persisitent până în final.Arezan M1

Charme de la Mer Traminer 2013, vin rose demisec, cu o culoare care te trimite spre rose-urile provensale, impresionează încă de la primul contact prin aromele olfactive intense de petale de trandafiri și fructe exotice. Gustativ regăsim fructe de vară (piersici, caise) și grapefruit pe final. Proaspăt, intens, bine echilibrat se prezintă ca un vin revigorant, tonic.

Cel de-al doilea preparat al serii a fost gândit pentru a face față vinurilor roșii produse de către Răzvan Macici. Din acest motiv, ținând cont de locul de unde provin vinurile, ingredientele folosite au fost procurate tot din zona Dobrogei.

Astfel, rulada din curcan cu mușchi de vită aromată cu piper roșu și sos de gălbiori de pădure, a fost completată de cotlete de berbecuț de la Jurilovca, alături de o garnitură compusă din cartof ardelenesc gratinat cu piept de porc afumat.

Leat 6500 Crama m1S-a gândit un experiment prin care am reușit să pregătim cu o carne albă (curcanul) un preparat perfect pentru vinul roșu, iar prin folosirea ingredientelor puternic aromate, precum piperul roșu și gălbiorii de pădure s-a crescut persistența aromatică a cărnii de curcan, susținută prin textură și suculență de către carnea de vită.

Pentru cotletele fragede de berbecuț (crescut în zonă) s-a reușit o asociere perfectă cu un Pinot Noir, ideea de „terroir” comun (același pentru vin cât și pentru ingredientele ce au compus preparatul) fiind cea care a stat la bază.

Leat 6500 Pinot Noir 2011, vin roșu sec impresionant, complex și generos. Regăsim arome de zmeure, cireșe negre și vișine, completat cu note discrete de ciocolată amăruie si condimente (scorțișoară, cuișoare). Gustativ, regăsim fructe roșii (coacăze roșii), vanilie și taninuri fine, persistente și perfect integrate. Post-gustul este mediu, echilibrat, vinul având o aciditate ridicată cel susține bine.

Atelier M1 CramaLeat 6500 The Origin 2011 (Cabernet Sauvignon&Merlot) se prezintă cu o culoare rubiniu închis, completată de inflexiuni violacee. Nasul său impresionează încă de la primul contact, aducând în prim plan note plăcute de cireșe, mure, coacăze roșii, fragi de pădure, alături de vanilie, piele, ciocolată și condimente (predominant scorțișoară).

Gustativ regăsim arome intense de fructe de pădure, taninuri delicate, fine, vanilie, scorțișoară, cuișoare, într-un echilibru elegant, completat de o aciditate ridicată. Pe final se simt discret notele plăcute de lemn, neagresive. Post-gustul este lung, remanent, ce te face să nu-l uiți prea ușor.

Pentru desert, ținând cont de vinurile care ne-au însoțit în acest veritabil festin oeno-gastronomic rafinat, s-a personalizat un desert de zile mari (considerat de către cei prezenți) și anume ananas caramelizat servit cu brânză dulce și fructe confiate (smochine și caise) aromatizate în rom. Perfect pentru un Muscat Amprenta M1 Crama Atelier, degustat și cu alte ocazii la Clubul de vinuri Vademecum.Amprenta Crama M1 Atelier

Amprenta Muscat Ottonel 2013, vin dulce, de desert, cu o culoare galben aurie intensă. Olfactiv regăsim arome intense și fine de petale de trandafir, dulceață, mirodenii precum și note florale. Gustativ vinul se prezintă printr-o prospețime atrăgătoare, este delicat pe alocuri dar persisitent când nu te aștepți, fiind bine echilibrat.

În final nu putem să nu remarcăm faptul că membrii Clubului de vinuri Vademecum au petrecut o seară interesantă în compania vinurilor M1 Crama Atelier, ce au lăsat o impresie bună, în final aprecierile unanime mergând către cel ce a reușit să creeze vinurile: Răzvan Macici. Chapeau bas!

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi