Vademecum

Clubul Vademecum la Bilanț

Anul 2013 va rămâne, fără îndoială, unul al provocărilor, al încercărilor, al dorințelor noastre de a ne defini și de a reuși să găsim rețeta succesului, cu precădere de a atrage cât mai mulți pasionați de vin către Clubul Vademecum, pentru a desluși împreună tainele vinurilor de calitate și a asocierilor culinare potrivite.

Și totul a pornit plecând de la ceva extrem de simplu, secretul succesului nostru fiind legat direct de o atitudine corectă, aceasta fiind paşaportul pentru un mâine mai bun. Ce spune, ce scrie sau ce face celălalt este absolut treaba lui, munca lui, ce facem noi, ce scriem, cum spunem și mai ales cum facem este treaba și munca noastră. Și ținem extrem de mult la acest aspect.

Toți am avea de câștigat dacă ne-am focaliza și ne-am face cât mai bine treaba, munca noastră, și să nu ne consumăm timpul și energiile inutil, despre ce și cum fac ceilalți. Dar astea sunt metehne vechi care vor dispărea treptat, cu timpul, concomitent cu generațiile care vin și care sunt mult mai pragmatice, mai eficiente și care gândesc, acționează și au o atitudine, în primul rând față de ei înșiși, corectă și sănătoasă. Până la urmă succesul fiecăruia în viață depinde, începe şi se termină cu propria sa atitudine.

Club Vademecum 01Clubul de vinuri Vademecum s-a dorit de a fi de la bun început un loc unde iubitorii și pasionații de vin au șansa să descopere noi valențe culturale ale gastronomiei, totul într-o atmosferă elegantă, o companie selectă și o locație pe măsură, restaurantul Rossetya din București, gazda clubului de mai bine de un an de zile.

Anul trecut s-au degustat și prezentat în cadrul întâlnirilor lunare peste 100 de vinuri, provenite de la crame din România și din străinătate, în secvențe care plecau de la game entry-level, până la cele din categoria premium.

Bilanțurile sunt plictisitoare în general, nu ne-am dorit decât să punctăm și să subliniem faptul că de-a lungul unui an, conceptul Clubului de vinuri Vademecum s-a consolidat și definit, fiind în prezent printre puținele Cluburi de vinuri din București care pot oferi membrilor săi degustări de vinuri selecționate, acompaniate de preparate culinare rafinate, într-un context modern și elitist.

La prima întâlnire din luna ianuarie 2014 s-a început cu un spumant extra dry de la Jidvei, ce a marcat momentul festiv al revederii membrilor Clubului de vinuri Vademecum. Jidvei Spumant extra dry este obținut prin metoda champenoise (fermentație în sticlă), din vinuri provenind de la trei soiuri de struguri: Chardonnay, Pinot Gris și Pinot Noir – vinificat în alb. Are o culoare galben pai deschis, o perlare fină, constantă, elegantă, se simt plăcut arome de drojdii fine, pâine coaptă proaspătă, fructe coapte.

Club vinuri Vademecum 04Prima secvență de vinuri a serii a debutat cu un Chardonnay 2012 de la Domeniile Boieru, zona Cimbrud, podgoria Târnave. Viile de la Ciumbrud, amplasate pe versanții însoriți din vecinătatea râului Mureș, se bucură de condiții excepționale de climă și sol.

Vinul nostru este unul sec și se prezintă cu o culoare galben verzui deschis, luminos, limpede, dezvoltă arome fructate proaspete. Regăsim în gustul său mere, pere verzi, citrice. Aciditate ridicată, note intense până în final. Un Chardonnay în care nu se simte baricul, dar care se asociază excelent cu preparate din pește sau fructe de mare.

Cum a fost și primul preparat al serii, un duet pescăresc compus din file de halibut cu sos de midii, file de cod negru cu sos de rodii, lângă tăiței de legume și pappardelle, meșteșugit cu măiestrie de Chef GiGi. Lângă el s-a servit și al doilea vin al serii, un Musccat Ottonel de la Jidvei, o mai veche cunoștință de-a noastră, din gama Owner Choice – Ana. Ana Muscat Ottonel 2011, vin alb sec, cu o culoare galben intens strălucitor, se deschide cu arome persisitente de miere, flori de trandafiri, busuioc și se continuă gustativ cu arome de citrice, un pic astringente, completate cu tușe dulcege ce alternează lângă note minerale până în final. Vorbim despre un vin de gastronomie, obținut dintr-un soi aromat.Vademecum 02

Al treilea vin din prima secvență a serii a fost tot un vin alb sec, un cupaj de la Davino, obținut din Sauvignon Blanc, Fetească Albă și Riesling. Davino, unul dintre producătorii români de vinuri apreciat pentru vinurile sale expresive, reușește să continue povestea acestui vin începută încă din anul 2004.

Davino Domaine Ceptura Blanc 2012 își etalează în pahar culoarea alb-gălbui strălucitor, cu inflexiuni verzui. Olfactiv aromele sale te conduc cu gândul spre note florale de salcâm, tei și soc. Gustativ pare cumva înșelător, alternând arome fructate și de citrice, susținute de o aciditate ridicată, mineralitate plăcută și ceva urme de baric. Final lung, elegant, care se prelungește și în post-gust.

Pentru partea a doua a serii a fost servit un preparat compus din pulpă de rață în sos de merișoare, mușchiuleț de berbecuț cu cimbrișor, alături de o garnitură din piure de dovleac și piure de țelină. Completat de o secvență de trei vinuri roșii, servite însă în ordinea vechimii lor (2009, 2010, 2011) tocmai în ideea (considerată de unii atipică) de a sublinia și a înțelege comportamentul și evoluția vinului în timp, dar în sens invers.

Cramele Recaș La Putere Merlot 2009 a fost primul vin roșu sec prezentat, cu o culoare roșu-violacee (în ciuda anilor), buchet interesant, aromele sale complexe fiind impresionante. Fructele confiate, coacăzele, afinele, se etalează frumos pe măsură ce vinul se aerisește. Gustativ aromele de vișină, prună uscată, stafide, se împletesc cu notele de vanilie ce apar mai târziu. Taninurile se simt plăcut, susțin bine vinul. Un vin complex ce încă evoluează frumos.Club vinuri Vademecum 05

Corcova Syrah 2010, un vin roșu sec, dintr-o varietate de struguri (Syrah/Shiraz) ce s-a împrietenit cu zona dealurilor molcome din Mehedinți. Culoarea sa de un roșu-rubiniu închis trădează un vin care dezvoltă arome de fructe roșii, cireșe bine coapte, note de condimente (cuișoare, ienibahar și piper verde) ce se pierd în gustul său de fructe macerate în alcool, ciocolată neagră, coajă de pâine prăjită, piele tăbăcită. Un vin ce denotă semne de maturitate și complexitate, cu un post-gust lung, catifelat.

Cabernet Sauvignon Crama Oprișor 2011 este un vin roșu sec, cu o culoare rubiniu-închis, arome intense de coacăze roșii, vișine supracoapte, ciocolată „intense dark”, taninuri rotunde, alcool bine integrat. Forța corpului său îți sugerează care va fi asocierea menită să îl însoțească în minunata lume a gastronomiei: carne de vânat și preparate din carne cu o textură mai fibroasă (în cazul nostru berbecuțul). Notele de fructe roșii și negre bine coapte se simt pregnant și interesant în vin, ce are un potențial de evoluție generos, fiind interesant de urmărit în următorii ani.

La desert s-a servit Cheese cake cu zmeură, lângă un vin emblematic, de colecție, Sirena Dunării 2001 de la Vinarte, deosebit de apreciat și la alte ediții de către membrii Clubului Vademecum. Club Vademecum 03
Strugurii din care a fost obținut acest vin dulce au fost culeşi la înnobilarea boabelor (după atacul mucegaiului nobil), fermentat şi maturat în baricuri de stejar.

Nasul său debutează cu un buchet floral intens, ce aduce aminte de flori de primăvară, flori de tei, note ce amintesc de miere de albine, urme de cafea, mix de fructe confiate. Gustul său se menţine în acelaşi registru, fructele confiate, gutuile coapte şi notele de miere caramelizată fiind încă prezente. Parcă îi lipseşte din aciditate, ce s-a cam estompat și chiar dispărut pe final, dar onctuozitatea sa, corpul şi textura îl fac un vin plăcut, atrăgător.

O seară reușită, elegantă, în compania unor pasionați de vinuri ce au demonstrat că au dorința de a învăța, de a experimenta dar mai ales de a trăi momente deosebite. Pentru că totul depinde de atitudinea față de vin, în primul rând. Iar schimbarea atitudinii este rezultatul final, pe care dorim să-l îmbrățișeze cât mai mulți oameni ce se simt atrași cu adevărat de valențele culturale ale artei și civilizația vinului la Clubul Vademecum. Imagini de la eveniment găsiți aici.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi