Vademecum

Clubul Vademecum la a X-a Ediție

Postat in

Pentru a X-a ediție a Clubului de Vinuri Vademecum, la inițiativa membrilor clubului, preparatele au fost personalizate special pentru aceasta ocazie. Iar alături de vinurile Cramelor Recaș, cina s-a transformat în 3 ore minunate de degustare gourmet și cultură a vinului.

Reamintind diversitatea influențelor secolului al XIX-lea în gastronomia românească, pentru primul fel a fost pregatit un duet rusesc-francez de pește: Coulibiac de ton cu sos Duglere și biban de mare cu sos curry, servit cu un delicat dovlecel umplut cu ciuperci. Aciditatea sosului din vin și roșii a fost echilibrată cu smântână și înnobilată cu unt. Pentru bibanul de mare, Castel Huniade – Sauvignon Blanc 2012 și Cocoșul dintre Vii Chardonnay 2012 au fost vinurile ce s-au potrivit excelent.

Castel Huniade – Sauvignon Blanc 2012, te întâmpină cu un nas puternic, expresiv, surprinzător de proaspăt, cu note dominante de salcâm, miere de tei, flori de primăvară, ce se împletesc discret cu aroma florilor de viţă. Cu o aciditate ridicată, se echilibrează foarte bine gustativ, prin aromele de miere, salcâm, prună proaspăt coaptă, cireşe albe, completate de citrice. Postgustul este lung, cu o aciditate pronunţată, specifică vinului tânăr, proaspăt şi reconfortant.

Cocoșul dintre Vii – Chardonnay 2012, vin alb sec, cu o culoare galben pai deschis, limpede şi cristalin, produs în stilul lumii noi, ce debutează la nas cu arome intense, pătrunzătoare, ce amintesc de flori de primăvară, citrice, banane şi ușor iz de iarbă.

Gustativ se prezintă în aceleași coordonate, aromele dominante sunt cele de fructe exotice, pere, fagure de miere și unt, susţinute de o aciditate vioaie, ridicată, echilibrată de notele minerale. Finalul este plăcut, persisitent, complet. Cu o evoluţie suficient de lungă, inclusiv în postgust, se prezintă elegant, notele de baric fiind discrete. Acestea se simt suficient cât să completeze bine vinul.

Intensitatea aromatică a fileului de ton Melva a fost ,”domolită” de eleganța “ciupercilor”. Pentru aceasta rețetă Solo Quinta 2012 și Sole Roze au fost companioni de nădejde. Solo Quinta 2012, un vin alb sec, o poveste născută din imaginația oenologului Hartley Smithers, cel care în fiecare an cupajează patru soiuri albe şi un soi roşu vinificat în alb (altul în fiecare an, în funcţie de strugurii care dau cea mai bună performanţă în acel sezon).

Solo Quinta 2012 (realizat din Pinot Noir vinificat în alb, Muscat, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Fetească Regală) are o culoare galben-pai, limpede, intens, strălucitor, ce dezvoltă arome fine de note florale, miere de salcâm, soc, fructe exotice, ce se deschid treptat, fiind integrate armonios. Registrul gustativ surprinde printr-un echilibru perfect, unde fiecare soi se exprimă într-o alternanță atrăgătoare, susținută de note minerale și de o aciditate care-i conferă echilibru și delicatețe. Un vin de gastronomie, care alături de file-ul de ton Melva a completat gustativ primul preparat al serii.

Sole Roze 2012 este un vin roze sec, obținut din Merlot, cu o culoare roze intens, arome de cireșe, fragi, merișoare. Gustativ, vinul dezvoltă arome bine structurate, de cireșe coapte, zmeură, condimente și un final lung, plăcut. Bine răcorit, s-a alăturat preparatului gastronomic din ton, completând prin echilibrul și mineralitatea discretă gustul peștelui.

Pentru partea a doua a serii au fost pregatite mai multe porții de Biftek tartar, din file proaspăt de mânzat, asezonat cu ingredientele clasice: gălbenuș de ou, unt, albuș de ou fiert, pătrunjel, castraveciori murați, sos picant. Carnea proaspată a fost tranșată cu satârul greu din bucătarie, pentru a păstra suculența proprie, fiind ulterior preparat la masă sub privirile membrilor Clubului de vinuri Vademecum.

Primele vinuri care s-au “împrietenit” cu Biftek- ul tartar au fost Syrah-ul , însoțit de Feteasca Neagră. Pentru completarea secvenței de vinuri roșii, Cabernet Sauvignon-ul Selene a însoțit duetul din piept rață servit cu sos piper multicolor și mușchiuleț de porc cu sos caise confiate.

Cocoșul dintre vii Syrah 2012, vin roșu sec, tânăr, ce prezintă arome prietenoase de condimente, fructe negre de pădure, ierburi aromatice și piper. Gustativ iși dezvăluie treptat aromele, începând cu nuanțe de cafea, cacao, continuând cu mure, coacăze negre, cireșe, spre final existând note de dulceață de cireșe amare. Un vin catifelat, echilibrat, ce s-a împăcat de minune cu Biftek-ul tartar.

La Putere – Fetească Neagră 2011, vin roșu sec, intens, corpolent, cu o culoare roșu violet, ce trădează arome olfactive directe de fructe roșii, prune, vișine bine coapte, mix de fructe confiate. Gustativ, alături de note de vanilie, tabac, piele, câștigate în urma baricării, se simt intens fructele roșii, pruna uscată dar și unele senzații dulcege, provenite de la alcool (14,5%) și glicerol. Aciditatea ridicată (semn ca vinul este încă tânăr) și echilibrul îi conferă o structură robustă.

Selene – Cabernet Sauvignon 2011, vin roșu sec, cu o culoare roșu rubiu intens. Vinul, după aerare în vasul decantor, dezvoltă un nas plin, în forță, în care regăsim note de fructe roșii și negre coapte, lemn, condimente, prune afumate. Gustativ se deschide într-un registru care duce de la mure, vișine, coacăze negre, până la ciocolată, trufe, struguri stafidiți, piper. Dacă la început astringența era insistentă, pe final aceasta aproape dispare, lăsând locul fructelor, lemnului, vaniliei. Un vin tânăr care are potențial de evoluție interesant. Un vin de meditație, unanim apreciat de către membrii Clubului de vinuri Vademecum.

Și pentru că timpul trece extrem de repede, cu precădere în momentele agreabile, pe final, readucând in amintirea consumatorilor tradiția de a vinifica Chardonnay cu rest de zahăr, s-a servit un desert boieresc, anume clătite dolofane gratinate, cu brânză de vaci și stafide, asezonate cu sos de vanilie. Castel Huniade – Chardonnay 2012 demidulce, un vin cu o culoare galben auriu intens, limpede, care ascunde arome de banană, pepene galben, fructe de vară, chiar fructe exotice, se continuă gustativ cu note de fructe proaspete, expresiv, într-un echilibru plăcut al restului de zahăr și aciditatea prietenoasă, s-a împăcat de minune cu desertul.

Vinuri ce pot fi apreciate în orice seară reușită, aniversară, Clubul de vinuri Vademecum împlinind  acum 10 ediții, ediții în care vinurile și asocierile culinare de excepție au fost primadonele ce au încântat iubitorii și pasionații de vinuri și preparate gourmet. La fiecare sesiune s-au prezentat aspecte de noutate și interes legate de vinuri, producători, podgorii, zone viticole, alături de preparate culinare rafinate, asociate corespunzător.

La această sesiune, în premieră, a fost prezentată o selecție de vinuri de la un singur producător – Cramele Recaș, vinuri ce au fost analizate, apreciate, degustate și povestite la Clubul Vademecum. Continuând în aceeași notă optimistă, vom avea sub lupă, în continuare, selecții de vinuri ce merită cunoscute, apreciate și consumate cu plăcere. Până la următoarea noastră întâlnire, vă dorim să aveți parte numai de vinuri bune! Mai multe imagini de la eveniment gasiți aici.

Click pentru a comenta

Cele mai citite

Exit mobile version