Respectând deja tradiția Clubului de vinuri Vademecum, pentru întâlnirea de joi seara, a fost pregătit un nou concept de asociere vin – preparate gastronomice rafinate (alese special pentru selecția de vinuri). Cum în fiecare joi la Rossetya este zi de pește, de fiecare dată, împreună cu Chef GiGi, adaptăm rețete noi pentru sortimentele de pește proaspăt.
Așadar, un duet din file de cod negru cu sos mediteranean și halibut cu sos spumant (inspirat de rețeta franceză a sosului de șampanie), acompaniat de o garnitură din orez sălbatic și germeni de ridiche neagră, a fost primul preparat servit. Dacă intensitatea și persistența aromatică a codului sălbatic au fost susținute de sosul mediteranean (ulei măsline, usturoi, ierburi aromate, roșii proaspete), pentru fileul delicat de halibut s-a pregatit un sos din spumantul Crâmpoșie de la Crama Știrbey, cu gălbenuș de ou și frișcă lichidă.
Pentru acest preparat s-a prezentat o secvență comparativă de 5 vinuri, în completarea primei părți a serii. Și au sosit vinurile: Caloian Sauvignon Blanc 2012, de la Crama Oprișor, un vin alb sec, cu o culoare galben pai deschisă, limpede, ce te întâmpină cu un nas ademenitor, de fructe albe de vară, flori de salcâm, iarbă proaspăt cosită.
Gustativ se vrea a fi un vin sprințar, cu o aciditate ridicată, completată de arome plăcute de soc, citrice, iarbă, note de miere de salcâm. Se simte o mineralitate plăcută spre final, ce se prelungește până în postgustul mediu ce aduce în prim plan note de grapefruit. Alcoolul (13,5%) aproape că nu se simte, dacă este bine răcit.
Al doilea vin al serii provine de la Casa de Vinuri Cotnari care, doar în câțiva ani, a demonstrat că investind în calitate a realizat vinuri deosebite ce pot deveni reprezentative pentru România. Prin cultivarea și vinificarea exclusivă a soiurilor de struguri românești, producătorul moldav promovează la nivel simbolic istoria, arta, ştiinţa şi inovaţia, concepte ce se regăsesc şi în proiectul Casei de Vinuri Cotnari, cu elemente ce fac trimitere directă către cultură şi civilizaţie, conturate pe etichetele gamei Colocviu.
Colocviu la Roma Tămâioasă Românească 2011 este un vin sec, extractiv, în nota dominantă a Tămâioasei Româneşti, cu un nas ce debutează exploziv, susținut de arome de struguri muscat bine împârguiți, cu note catifelate și gust predominant, caracteristic soiului, ce parcă se intercalează și alternează cu fructe de mango, pere bine coapte și pepene galben. Este bine susținut de aciditatea ridicată și un post-gust mediu, aromele sale lăsând o senzaţie plăcută, cu o notă de grapefruit în final.
Mergând pe ideea de bucătărie mediteraneană, nu putea lipsi un vin italian care să echilibreze preparatul nostru. Angelucci Leonate Pecorino 2011, un vin alb sec, culoare galben strălucitoar intens, cu reflecţii aurii, arome tipice de fructe exotice și citrice, ierburi şi condimente. Gust echilibrat şi elegant, aciditate bună și o tentă ușor minerală, servit la 10-12 ° C, s-a înțeles perfect cu halibutul în sos alb.
Iar pentru fileul de cod negru în sos mediteranean, s-au mai propus două vinuri spre degustare. Un Roze Domeniile Sâmburești 2012, un vin recent lansant, produs din Cabernet Sauvignon, ce surprinde plăcut prin prospețimea sa, caracterul fructat și echilibrat. Cu o culoare rose intens, asemănătoare fructului de rodie proaspăt tăiat, nasul său emană arome fructate ce amintesc de cireșe coapte, căpșuni, frăguțe și note minerale. Gustativ se continuă în același registru, într-un echilibru surprinzător între aciditate, mineralitate și alcoolul său (14%) ce scoate în evidență aromele intense.
Următorul rose al serii a sosit din Italia, Leonate Cerasuolo d’Abruzzo 2011, de la Crama Angelucci, ce își etalează culoarea intensă, rose închis, asemănătoare cireșelor, cu reflexe violet. Nasul denotă arome de fructe roșii și negre de pădure, cireșe, zmeură. Gustativ se simte rotund, proaspăt, cu note de zmeură, coacăz negru, alune și cireșe bine coapte. Lângă preparatul nostru s-a dovedit că poate fi un partener ce surpinde plăcut prin prospețime și complexitate.
Pentru cea de-a doua parte a serii, având în vedere ca am avut la dispoziție un vin provenit din zona Bordeaux (Franța), Cuvee Brâncuși Chateau Jean de Bertrand 2012 și un vin din Italia (tot de la Crama Angelucci) Leonate Montepulciano D’Abruzzo 2010, oferit de către unul dintre membrii clubului, la felul principal am optat pentru un preparat clasic – Tournedos Rossini (mușchi de vacă, foie gras și trufe negre, în sos demiglace), acompaniat de sparanghel alb și morcovi vichy.
Rețeta are o istorie interesantă, creată de către renumitul compozitor italian Gioachino Rossini în secolul al XIX-lea, care a trăit și compus o buna perioadă la Paris, aici fiind impresionat și influențat de gastronomia franceză. Așadar, Cuvee Brancuși Chateau Jean de Bertrand 2012, un vin roșu sec, cupaj bordelez din Cabernet Sauvignon și Merlot, primul vin creat de un român în renumita zonă Bordeaux, se distinge printr-o culoare roșu rubiniu închis, violaceu, cu un nas ce emană fruncte roșii, cireșe, vișină și condimente picante. Gustativ vinul este plăcut, tanini echilibrați și un post-gust mediu cu note fructate. Un vin corpolent, puternic, ideal pentru preparatul nostru.
Fiind în compania selectă a distinșilor noștri invitați ai Accademia italiana della cucina, am decis să propunem și un vin de colecție, ediție limitată (3000 sticle), Shiraz de la Crama M1 2010 (Murfatlar). Vinul a fost produs de către Alexandru Canariov, o legendă vie a celor de la Murfatlar, care a lucrat mai bine de 45 de ani pentru producătorul dobrogean de vinuri. Despre acest Shiraz putem remarca culoarea roșu rubiniu deschis, notele sale aromate delicate, de fructe roșii, adieri picante plăcute și ceva ierburi. Gustativ dezvoltă arome complexe, pe măsură ce timpul trece și stă mai mult în pahar. Afinele, ciocolata dar și piperul, susținute de un alcool mediu (12,5%), fac ca acest vin să se armonizeze de minune cu mușchiul de vită.
Iar pe final, lângă desertul din tarta de fructe de pădure cu sos vanilat, am selecționat un vin demidulce, dintr-un soi românesc ce dă vinuri deosebite: Busuioaca de Bohotin. Crama Budureasca a lansat gama de vinuri de desert Bristena (despre celălalt vin din gamă puteți citi aici).
Bristena Busuioaca de Bohotin 2012 demidulce, cu o culoare roz deschis asemănătoare foii de ceapă și un nas ce a completat bucuria de arome, trădează un vin elegant și bine structurat, unde aromele fructate și notele de petale de tranfafiri sunt primadonele acestui vin. Cu un gust fin, echilibrat de o bună aciditate, are un final lung ce completează deosebit preparatul nostru de desert.
Așadar, un club de vinuri oferă momente de confort și relaxare, atmosferă plăcută, informații detaliate despre vinuri și asocieri gastronomice rafinate pentru membrii săi, selecții personalizate, concepte unice de wine&food, vizite la crame. Plecând de la arome, gust, familiarizarea cu diversele varietăți de vinuri, zonele geografice de unde provin, stiluri de vinificare, obiectivul nostru principal este acela de a ne asigura că vinurile prezentate în clubul nostru sunt cele mai bune. Iar Membrii noștri sunt de acord că ne-a reușit acest lucru, ajungând cu această ocazie la cea de-a IX-a ediție din acest an! (imagini de la eveniment regăsiți aici).