Gastronomie
Vinul Fiert
Cunoscut şi pe alte meleaguri (vin chaud – Franţa, vin brule – Italia, glühwein – Germania, GlØgg – tările nordice), face deliciul celor care-l servesc, mai ales acum pe vreme rece, alături de preparatele tradiţionale.
Metode de preparare şi combinare a mirodeniilor pentru vinul fiert sunt nenumărate, totul ţine doar de gustul nostru.
Cu predilecţie, se foloseşte vinul roşu (un merlot sau spaniolul tempranillo ar fi ideale), iar pentru 5-6 persoane sunt necesare o sticlă de vin la 0,7l (nu vă zgârciţi la vinuri foarte ieftine), 1 portocală, 10-15 cuişoare, 1 baton de scorţişoară (evitaţi să folosiţi scorţişoară măcinată deoarece la final dă vinului un aspect inestetic), 1 pahar de vin fortificat (de Porto, Xeres, Marsala sau Lacrima lui Ovidiu) sau 50 ml de cognac/armagnac, zahăr (după gust), 1/2 de măr, 5 bobiţe de piper, 10 bobiţe de ienibahar, 10 bobiţe de cardamon, câteva frunzuliţe de coriandru.
Portocala se taie felii mari, se înfig cuişoarele în ea, se introduce în vasul de fierbere alături de jumătatea de măr tăiată feliuţe subţiri, se adaugă vinul, cognacul / vinul fortificat, zahărul şi celelalte condimente. Se lasă să fiarbă la foc mic până dă în clocot. Se serveşte fierbinte.
Vă dorim să vă bucuraţi alături de cei dragi de magia clipelor de sărbătoare, iar o cană de vin fiert să vă încălzească inima şi sufletul!
Un Crăciun fericit!
Echipa oenolog.org