Hobby

Verdict Final în Cazul Incendierii Depozitului de Vinuri din Napa Valley

Mark Anderson din Sausalito a distrus mai multe de 4,5 milioane de sticle de vinuri premium, după ce a incendiat un depozit de vinuri vechi din Vallejo, California – SUA .

În vârstă de 63 de ani, a fost condamnat la 27 de ani de închisoare pentru incendiere. El a fost, de asemenea, obligat la plata unor pagube în valoare de $70.3 milioane de dolari.

Anderson opera o afacere care furniza, contra unei taxe, posibilitatea stocării în condiţii optime de temperatură şi umiditate a vinurilor de colecţie, pentru producătorii şi colecţionari de vin. Dar, în septembrie 2005, el a fost acuzat de 10 capete de acuzare pentru lipsa mai multor sticle de vin din colecţiile aflate în custodie. Ce a dat de bănuit iniţial a fost faptul că Anderson nu mai permitea clienţilor care-şi depozitaseră vinurile să-şi vadă sticlele sau să le vândă.
Când au apărut în presă ştiri despre ancheta de la depozit, au început să iasă la suprafaţă mai multe surprize neplăcute, inclusive faptul că nu mai existau mai multe colecţii de vinuri.

Mark Anderson a oferit, ca de obicei, unele scuze precum faptul că vinul a fost deplasat temporar pentru o mai bună conservare. În cele din urmă adevărul a ieşit la iveală, după escrocheria cu depozitarea în siguranţă, fiecare victimă a suferit pierderi variind de la zeci de mii la sute de mii de dolari.

Totul a culminat cu evenimentul din data de 12 octombrie 2005 când la Departamentul de pompieri din Vallejo s-a primit o alarmă de incendiu pentru depozitul central de vinuri. Depozitul, întis pe o suprafaţă considerabilă de 240.000mp, avea adăpostite, sub control ecologic, în primul rând vinurile premium de la un număr de 95 de crame şi podgorii din Napa Valley. În urma incendiului depozitul a fost complet distrus, pierderile fiind estimate între $200 de milioane şi $250 milioane dolari. Peste 4,5 milioane de sticle de vin premium au fost avariate sau distruse în foc.

Unele dintre vinării au pierdut întreaga colecţie vintage şi, în unele cazuri, întregul portofoliu de vinuri. Doi pompieri au fost răniţi în lupta cu incendiul.
Anchetatorii FBI de la biroul de alcool-tutun a confirmat în urma anchetei faptul că s-au auzit arme de foc, stabilindu-se cu exactitate că focul a fost cauzat de o incendiere provenită dintr-o parte a depozitului, ocupat doar de Mark Anderson.
În noiembrie 2009 Anderson a pledat vinovat, inclusiv pentru incendiere, patru capete de acuzare de transport interstatal de proprietate obținută în mod fraudulos, fraudă de email, utilizare a unor nume fictive și patru capete de acuzare de evaziune fiscală.

Condamnarea a fost amânată timp de peste doi ani, de încercarea sa de a-şi retrage pledoaria de vinovat, care în cele din urmă a fost refuzată de judecător.
Conform motivaţiei instanţei, Anderson a recunoscut că el a iniţiat incendiul la depozitul Central vinuri din Vallejo şi că şi-a păcălit clienţii. El pledează vinovat şi pentru evaziune fiscală, recunoscând că nu a reușit să raporteze peste $800.000 de dolari venituri din vânzarea de vin deturnat şi a eludat mai mult de $290.000 de dolari taxe.

„Acest incendiu nu a produs doar pierderi devastatoare vinurilor de colecţie, aceasta a fost o pierdere tragică şi istorică pentru industria vinului din California. Cele mai multe dintre vinurile distruse de incendiu au fost ale vinăriilor de familie, cu mici afaceri în industria vinului, ei găzduind întregul lor inventar la Depozitul Central de vinuri, deoarece nu aveau capacităţile de stocare corespunzătoare la propriile lor domenii. Aceste întreprinderi au pierdut întreaga lor capacitate de a genera venituri pentru până la doi ani, timpul minim necesar pentru a produce o sticlă de vin premium. Acest lucru a cauzat pierderi financiare şi emoţionale pentru proprietarii acestor afaceri mici şi a angajaţilor acestora”, spune Benjamin Wagner de la US Attorney of California State.

1 Comentariu

1 Comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi