Hobby

The Billionaire’s Vinegar

Iubitorii filmului (mai ales ai filmelor despre lumea vinului), se pare că vor avea motive de bucurie în această toamnă.

Oţetul miliardarilor (The Billionaire’s Vinegar), viitorul film ce se bazează pe cartea cu acelaşi titlu scrisă de Benjamin Wallace,  dezvăluie secretul despre cea mai scumpă sticlă de vin vândută vreodată: „în anul 1985, la o licitaţie găzduită de casa Christie’s din Londra, un vin produs în 1787 de către Chateau Lafite, din Bordeaux – descoperit într-o pivniţă din Paris şi se presupune deţinută şi de către preşedintele Thomas Jefferson – a fost adjudecată pentru suma de 156.000$ şi a mers la un membru al familiei Forbes”.

Cel care a descoperit preţioasa sticlă a fost Hardy Rodenstock, un manager de trupe muzicale pop, ce ulterior s-a transformat într-un colecţionar de vinuri, axându-se pe găsirea de vinuri extrem de vechi, rare şi rafinate.

Dar zvonurile contradictorii despre celebra sticlă au apărut de curând. De ce Rodenstock  nu dezvăluie locaţia exactă în care a fost găsită? A fost cumva parte a tezaurului de contrabandă nazist? Această reticenţă ascunde cumva chiar secrete mult mai  întunecate?  Povestea antrenantă, ce se desfăşoară din Londra, Zurich până la München şi  chiar dincolo, scrisă de Benjamin Wallace, oferă o istorie fascinantă despre vin, suspans, mistere,  de la pasiunea preşedintelui american Jefferson pentru vinurile franţuzeşti, până la epoca în care vinul este în mijlocul unor scandaluri, fraude şi fel de fel de intrigi.

Filmul se pare că va fi pe ecranele cinematografelor din toamnă (nu întâmplător, doar toamna se recoltează strugurii!).

Ce este interesant, legat de această sticlă de vin, în anul 2005 William Koch, un tânăr miliardar din Florida, pasionat colecţionar de vinuri rare (şi preşedinte al Oxbow Corp), a cumpărat una dintre sticlele în jurul căreia se învârte intriga în romanul lui Wallace, acesta angajând o echipă formată din experţi, foşti lucrători FBI şi British intelligence, inclusive un expert al licitaţiilor de vinuri, fostul şef al vânzărilor de vinuri de la Sotheby’s, David Molyneux, şi chiar un fizician specializat în fizica nucleară, să investigheze autenticitatea sticlei.

Teste științifice ale sticlei de vin Chateau Lafite 1787 au  arătat că ar fi fost făcută înainte de anul 1945. Dar după ce au analizat cu mare atenţie sticla, specialişti angajaţi de Koch au precizat că iniţialele Th. J. de pe sticlă au fost gravate folosind „un instrument cu energie electrică sau instrumente cu un ax flexibil” care nu existau în secolul al XVIII-lea. În plus, reprezentanţii Muzeului “Casa la Monticello” -Thomas Jefferson, din Virginia, au precizat că nu există dovezi istorice că Jefferson şi-ar fi gravat iniţialele sale pe vreo sticlă de vin.

Revenind la viitoarea producţie cinematografică, actorul Will Smith, ca parte a unui consorţiu de la Hollywood, a cumparat drepturile pentru carte.

New York Times semnealează faptul că actorul Brad Pitt va fi distribuit în rolurile principale. Will Smith este unul dintre producători, alături de directorul David Keopp (care a contribuit ca scenarist la peliculele Man in Black III, Indiana Jones și Regatul craniului Crystal).

În afară de divertisment, fără îndoială, valoarea filmul evidenţiază modul fraudulos referitor la apariţia unor vinuri  aşa zis “istorice” şi ce dificultăţi provoacă ele pentru colecţionari. De asemenea, se deschide o uşă în lumea exclusivistă a miliardarilor care plătesc zeci de mii, chiar sute de mii de dolari, pentru doar o sticlă de vin.

Din nou se dovedeşte că trebuie să verificaţi extreme de atent provenienței vinurilor dumneavoastră, înainte de a se angaja cumpărarea acestora.

Pe 3 mai, blog-ul britanic bordeaux-undiscovered.co.uk a publicat o ştire prin care Brad Pitt era ca şi nominalizat în rolul principal al filmului Oţetul miliardarilor. Pe 4 mai, thedrinksbusiness.com a reluat poveste, necitând vreo sursă, adăugând că David Koepp este directorul filmului,  iar acesta va fi lansat în aceasta toamna.

Pe 8 mai, Decanter.com, a mai clarificat lucrurile, contactându-l pe David Bloomfield, producătorul executiv al viitorului film. Acesta a fost întrebat dacă distribuţia lui Brad Pitt este adevărată. …”cineva de pe blogosferă, a preluat o ştire lansată în urmă cu doi ani de nytimes.com, dar nu pot confirma sau infirma. Proiectul este încă oficial în dezvoltare, nu este mort, dar nu este nimic de precizat în acest sens. Sper că vom afla în curând”.

Secrete bine păstrate, mistere neelucidate, miliardari, vinuri rare, film, totul gravitează ca-ntr-un veritabil cod al lui Da Vinci!

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi