Hobby

Struguri şi cereale, sacru şi profan?

Dacă am auzi o frază de genul: “este nevoie de o mulţime de bere bună pentru a face un vin bun!”, am rămâne extrem de surprinşi. Dar de fapt este o trimitere la vinificatori, care după terminarea programului de lucru, se onorează cu „băuturi răcoritoare”, în speţă bere. Iar asta o spun producătorii de bere!

Recent, datorită capacităţilor moderne de producere a berii, belgienii au încercat diverse “combinaţii alchimice”, inclusiv amestecul berii cu diverse esenţe de lemn, drojdii sălbatice, plută și vin.  Pare cumva neclar? Nicidecum, în opinia producătorilor a devenit clar şi delicios.

Cele mai bune dintre aceste rezultate  s-au regăsit într-o băutură mai complexă şi uneori mai atrăgătoare (tot în opinia producătorului!), acidulată, contrabalansând gustul dulceag pentru un gust mai profund.

Iar acum, o mână de berari folosesc mustul strugurilor din soiul Muscat (proveniţi din Italia) pentru berea lor. Şi de ce nu? Întreabă aceştia. Încă din antichitate, când se executau diverse libaţiuni, adesea se amestecau struguri și cereale printre alte fructe fermentabile (şi diverse condimente) ce aveau un conţinut de zaharuri naturale mai ridicat.

Unul dintre cele mai căutatate mixuri de bere cu suc de struguri, după versiunile moderne, este preparat la o faimoasă braserie din  Cantillon, în Belgia, „tezaurizat” în beciurile sale de bere şi întâlnit la Bruxelles, în reţeaua de baruri Moeder Lambic .

Preţul pentru un asemenea hybrid de bere-vin, variază între 15 şi 20$ pentru (cum altfel!) sticla de 750ml.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi