Hobby

Salvați Butoaiele!

Ar trebui să avem grijă față de butoaiele de vin. Un butoi/barique din stejar frumos lucrat, o dată utilizat, este trimis ulterior într-un exil nemeritat. După ce a ajutat la înnobilarea și desăvârșirea vinului, după ce a contribuit la păstrarea sa, de cele mai multe ori, în final, are un destin tragic. Butoaie de vin utilizate sunt ca și deșeurile nucleare! Nimeni nu este sigur ce să facă cu ele. si nimeni nu mai este interesat de butoaiele vechi. Iar un butoi de vin nou costa o grămadă de bani, dacă ne gândim la barique-urile din stejar franțuzesc, undeva spre 500 Euro. Orice vinificator va spune despre un butoi nou că poate fi folosit o perioadă limitată de timp (cu unele excepții pana la 20 de ani, rareori 30 de ani, asta dacă o dată la 4-5 ani sunt recondiționate, demontate, curățate de acidul tartric depus la interior).

Dar după ce perioada sa de utilizare a expirat? Ce ne rămâne să facem cu butoaiele? Să le folosim ca lemn de foc? Este o poveste identică pentru toate lucrurile pe care le folosim, iar cu timpul ajung să-și piardă valoarea.O șansă la o a doua viață pentru butoaiele care au ajutat la rândul lor vinurile să ajungă celebre și mai ales să se desăvârșească, ar fi absolut ceva onorant. Antreprenorii și meșteșugari au explorat limitele universului, de la mobilier până la lemn de foc. Dar au fost și oameni care le-au găsit întrebuințări dintre cele mai diverse. Deoarece viespile și-au făcut un obicei de a-și construi cuiburile în butoaiele vechi, nefolosite, este logic că si albinele ar trebui să se simtă la fel de confortabil în butoaie. Adaptate, să intre ramele stupului în el, butoaiele prind o nouă viață și-și dovedesc utilitatea în continuare.

O altă idee ingenioasă s-a dovedit în folosirea unui butoi pentru cadă de baie sau suport pentru lavoar. Tăiat la jumătate, curățat bine la interior, tratat cu lacuri speciale, devine un accesoriu inedit într-o casă de vacanță. De asemenea se potrivește perfect, într-un decor rustic, mai ales că se apropie cu pași repezi Crăciunul, iar cu mici adaptări este în stare să susțină perfect bradul ca și suport al acestuia. Nu mai vorbim despre câte întrebuințări i se poate găsi ca mobilier rustic de grădina (scaun, masa, suport pentru masă, jardinieră de flori). OK, totul este just și perfect numai că, din ceea ce am menționat mai sus, unele sugestii rămân doar la stadiul de idei sau intenții. Dar care așteaptă să fie puse în practică de dumneavoastră. Concluzia rămâne una singură, ca de altfel și recomandarea noastră: Salvați butoaiele și acordați-le o a doua șansă!

2 Comentarii

2 Comments

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi