Hobby

Podul Mosel vs. vinul Riesling

Factorii de decizie din Germania, printre care Grupul Verzilor (SPD), vorbesc tot mai mult despre proiectul construcţiei unui pod peste Valea Mosel,  dar se pare că după ce Partidul Verde a câştigat cel mai mare număr de voturi regionale, creşte speranţa, printre vinificatori şi militanţii ecologişti care doresc conservarea zonei,  că se va renunţa complet la proiect.

Podul rutier de 1.7 kilometri lungime, 160 metri înălţime, este parte a unui proiect în valoare de 330 milioane de euro.

Acesta a fost planificat să fie ridicat în zona de mijloc a regiunii Mosel, la jumătatea drumului între satele Uerzig și Rachtig, până în anul 2016.

Zona are cea mai mare concentraţie de podgorii valoroase, echivalentul german pentru francezul „grand cru„, cu  strugurii renumitului soi de Riesling german (de Mosel), struguri ce au crescut acolo încă de acum 2.000 de ani.

Podul rutier care şi-a atras deja o mulţime de proteste, va străbate zona care produce unele dintre cele mai bune vinuri Riesling din lume.

Candidatul verde din circumscripție, Jutta Blatzheim-Roegler, specifică faptul că „în cazul în care podul se va realiza, cu toate că am militat împotriva sa mai bine de 13 ani, prezentând avantajele cât şi dezavantajele, acesta va descuraja turişti şi va ruina peisajul„.

Podul şi drumul rutier, care vor conduce la un veritabil dezastru ecologic pentru podgoriile din zonă, traversează o pădure din apropiere ce furnizează apă pentru pantele abrupte.

Solurile de tipul ardeziilor sunt distinctive şi specifice terroir-ului podgoriile din zonă, apă fiind vitală pentru  viile de pe pantele dealurilor.

Vinificatorii şi cunoscători spun că eventualele săpături şi defrişările pădurilor vor afecta alimentarea cu apă a viilor şi vor conduce la dezechilibre majore, din punct de vedere ecologic, al liniştii şi a distrugerii podgoriilor şi implicit a acestei zone, considerată cea mai pitorescă în Germania.

Parcă au mare dreptate, nu credeţi?

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi