Editura Agricola a publicat a treia editie a lucrarii „Marea carte a degustarii vinurilor. Degustarea pe intelesul tuturor„, mult adaugita si imbunatatita de catre autorul ei – prof. dr. Viorel Stoian.
Recunoscut ca cel mai priceput degustator roman din ultimile doua decenii, un bun si fin cunoscator al tuturor vinurilor, profesorul Stoian are toata indreptatirea sa-si numeasca lucrarea asa: este o carte „mare” nu numai prin dimensiuni, ci si prin multitudinea de aspecte pe care le presupune arta degustarii vinului, mijloacele prin care poti atinge anumite performante, un anumit rafinament, placerea cu intalnirea marilor vinuri, cu creatorii lor.
Si tinuta grafica a cartii, eleganta, chiar de lux, face cartea „mare”, la propriu.
Este demna de biblioteca oricarui intelectual care vrea sa stie ceva despre degustarea vinului.
In prima parte a lucrarii, autorul prezinta in sinteza calitatea si imaginea vinului, factorii care conditioneaza reusita degustarii, precum si insusirile degustatorului.
Un loc important este rezervat compusilor vinului cu influenta majora asupra insusirilor organoleptice, domeniu in care autorul se bazeaza pe experienta sa vasta degustator, cercetator si cadru didactic universitar.
Tehnica degustarii, vocabularul nuantat in care se exprima degustatorul sunt prezentate intr-un mod de-a dreptul captivant, stiuta fiind capacitatea profesorului Viorel Stoian de a gasi din bogatia limbii romane, cuvintele cele mai potrivite. Este suficient sa amintim folosirea a peste 100 de termeni pentru exprimarea culorii vinurilor (albe, rozé si rosii) si individualizarea a peste 190 de nuante odorante.
Organizarea concursurilor de vinuri, formarea si autorizarea degustatorilor reprezinta alte doua capitole in care profesorul Viorel Stoian exceleaza ca nimeni altul.
Un capitol unic in peisajul editorial din tara noastra il reprezinta caracterizarea unor cunoscute vinuri romanesti, contribuind la mai buna cunoastere a acestora de catre consumatorul care aspira sa ajunga un ?conneseur?. Autorul stie sa alature informatiilor despre vinurile noastre, informatii despre vinuri de peste mari si tari, rotunjind cultura generala a cititorului.
Noua editie se remarca si prin numeroase adaugiri remarcabile, cum sunt cele referitoare la figurile reprezentative din componenta „Asociatiei degustatorilor autorizati din Romania”.
Autorul este nu numai un fin cunoscator al vinurilor, ci si al celor daruiti meseriei, prezentarea lor evocand caldura sufletului, dar si capacitatea de sinteza in creionarea portretului fiecaruia, apropiindu-ne de aceia nascuti pentru a ne infrumuseta viata, nu numai cu momente de desfatare, dar si de convivialitate si meditatie.
Noutati interesante aflam in aceasta editie si referitor la profesia somelierului, intermediarul rafinat si cult dintre vin si consumator. Somelierul se dezvaluie ca posesor al unor cunostinte nu numai in aprecierea calitatii, ci si in gestionarea pivnitei, in probleme de marketing, in asocierea vinului cu diferite mancaruri, in geografie vitivinicola etc. El serveste vinul dupa anumite reguli, si este dotat cu un instrumentar interesant, variat si util. Adesea, spectaculos.
Stilul oral, curgator, al autorului se imbina cu rigoarea argumentelor si contribuie la parcurgerera volumului cu interes nu numai de catre specialisti, ci si de publicul larg, de toate varstele, care doreste sa-si imbogateasca informatia in domeniul atat de captivant, care este cunoasterea vinurilor.
Cartea este o invitatie la intelegerea corecta a vinului, a rolului acestuia in largirea notiunii de convivialitate, stiut fiind faptul ca inteligenta si longevitatea se coreleaza cu consumul rational de vin.