Hobby

Escrocherii în Lumea Investiţiilor “Futures Wine”

„Templar Vintners este unul dintre negustori britanici de vinuri, lider pe segmentul vinurilor fine şi rare. Suntem posesorii unora dintre vinurile de epocă dintre cele mai rare; multe dintre vinurile deţinute fiind din ce în ce mai greu disponibile. De asemenea, frecvent, oferim vinuri produse mai recent la preţuri foarte competitive, care oferă clienţilor excelente oportunităţi pentru creşterea de capital. Clienţii nostri beneficiază direct de puterea noastră imensă de cumpărare, acumulată prin anii de experienţă, precum şi de o puternică consultanţă asigurată de o varietate impresionantă de experţi. Ca o companie independentă, în ultimul an, am dezvoltat o imensă putere de cumpărare şi de vânzare în sectoarele publice şi private de investiții. Noi vindem în principal Futures wine, care este o metodă de cumpărare a vinurilor mai devreme, în timp ce vinul este încă în butoi, oferind clientului posibilitatea să investească într-un vin special, înainte ca acesta să fie îmbuteliat.

Peste 70 % din clienţii Templar Vintners sunt clienţi cu renume în lumea investitorilor. Restul 30 % sunt reprezntaţi de negustori britanici şi internaţionali, brokeri de vin şi investitori instituționali.”

Cu aceste cuvinte îşi întâmpina potenţialii clienţi, pe site-ul de prezentare, compania Templar Vintners. Pentru un investitor privat, există câteva modalităţi principale de a investi în vinuri. Spre exemplu un fond special rezervat investitorilor, dedicat cumpărării de vinuri cu potenţial, care pare investiţie sigură. Dar asta nu înseamnă că vei obţine un profit pe măsură, fiind posibil să investeşti ca într-un joc, ca într-o cursă, cu speranţa că nu-ţi vei pierde investiţia şi vei obţine ceva profit în viitor, în funcţie de producţia de vinuri din anii respectivi şi de calitatea acesteia.

Investiţia în Vinurile gestionate de active (wamllp.com), de exemplu, oferă Fondul vinurilor fine, ce necesită o investiţie iniţială minimă de $50.000 de dolari. Taxa anuală de management este de 2%, plus o suplimentare de 15 procente, pentru creşterea anuală şi susţinerea performanţei Fondului. Investiţie accesibilă, din păcate, pentru o categorie aparte de investitori.

În general vinurile franţuzeşti, cu predilecţie din zona Bordeaux, fac obiectul unor asemenea fonduri de investiţii, ce urmăresc cu predilecţie să cumpere chiar „en avant” producţia de vinuri din anii următori.

Dar cum lauda de sine nu miroase a bine, la Templar Vintners, unde investițiile în vinuri ale companiei ar fi trebuit să aducă (teoretic) profituri frumuşele, s-a lăsat cu arestarea şi închiderea directorului companiei, Benedict Moruthoane, ce s-a cadorisit cu o pedeapsă de 7 ani şi jumătate de închisoare pentru fraudă (Caritas, SAFI, FNI, vă sună cumva cunoscut?).

Moruthoane, cel ce a creat compania, a fugit de la Templar Vintners Ltd., fiind ulterior prins, judecat şi condamnat pe 5 ianuarie a.c., după un proces de aproximativ două luni.

Frauda pentru care a fost acuzat este legată de două societăți de investiții în domeniul vinului: Templar Vintners Ltd. şi International Wine Ltd. Astfel, în ciuda fatului că având aproape $800.000 la dispoziţie de la investitori, compania nu a cumpărat vinurile franţuzeşti care făceau obiectul investiţiilor, banii fiind sustraşi şi cheltuiţi în interes propriu. În final, ca tabloul să fie complet, James Allie, un consilier North Brent şi membru al Partidului Liberal din Marea Britanie, candidat la ultimele alegeri parlamentare, a fost angajat în cadrul companiei ca şi secretar al acesteia. În urma procesului, nu a existat nicio dovadă că Allie a fost implicat gestionarea curentă a companiei Templar Vintners Ltd., dar suspiciunile legate de implicarea sa în escrocherie nu au continuat să dispară.
Bieţii cavaleri templieri se răsucesc în mormânt dacă ar şti în ce escrocherii sunt implicate numele şi istoria lor.

6 Comentarii

6 Comments

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi