Hobby

Colecţionar Celebru de Vinuri se Confruntă cu Acuzaţii de Fraudă

Associated Press precizează că un milionar indonezian, cunoscut drept unul dintre colecţionarii cei mai împătimiţi şi unul dintre dealeri de vinuri rare la nivel mondial, a fost arestat în Los Angeles şi acuzat că a încercat să înşele alţi cumpărători de vinuri vechi, cu mai mult 1.3 milioane dolari, constând în sticle de vin falsificate.

Rudy Kurniawan, pe numele său, a fost arestat de agenţii FBI în Los Angeles, fiind acuzat de procurorii statului New York de faptul că, în mod repetat, a încearcat să vândă falsurile unor vinuri, comercializate la preţuri prohibitive de câteva mii de dolari sticla.

Acuzaţiile penale au urmat în urma creşterii suspiciunilor legate de Kurniawan, cu precădere printre cunoscatorii de vinuri. Unele dintre vinurile sale au provenit dintr-o încercare de vânzare în anul 2007, după ce o casa de licitaţie le-a declarat a fi drept falsuri.

Procurorii federali din New York l-au acuzat pe Kurniawan de angajarea în mai multe scheme frauduloase, cu implicaţii şi-n domeniul asigurărilor, inclusiv de încercările sale de a vinde 84 de sticle de vin falsificate Domaine Ponsot la o licitaţie în 2008 şi 78 de sticle de vin de Burgundia, bineînţeles fals, Domaine de la Romanée-Conti, la o licitaţie din luna februarie a.c.

Pentru că produsele sale au fost declarate falsuri de către casele de licitaţii, a devenit deja un paria al acestora. Procurori mai susţin despre Kurniawan că a avut şi un asociat, ce se prezenta drept un cumpărător interesat, pentru a creşte interesul şi miza în timpul licitaţiilor.

Kurniawan a obţinut, de asemenea fraudulos, milioane de dolari din împrumuturi (pe care bineînţeles că nu le-a mai returnat), pentru a-şi finanţa stilul său de viaţă de tip playboy.

Într-un profil de prin anul 2006, prezentat în ziarul Los Angeles Times, Kurniawan era remarcat că achiziţionase vinuri vechi şi rare de aproape 35 milioane dolari, el însuşi relatând despre propria-i competenţă în domeniul vinurilor şi al falsurilor.

Anchetatorii au prezentat, în documentele depuse la tribunal, că acesta a făcut unele greşeli simple, de începător, care au condus la descoperirea sa ca falsificator de vinuri. Spre exempu, una dintre sticlele de vin, provenind de la Domaine Ponsot, a încercat să o vândă la o licitaţie în anul 2008, pe sticlă fiind trecut ca a fost îmbuteliată în 1929, chiar dacă vinificatorul nu începuse îmbutelierea decât din anul 1934!

Pe alte sticle de vin a fost inscripţionat faptul că sticlele au fost îmbuteliate la domeniu, între anii 1945 și 1971, chiar dacă Domaine Ponsot a precizat că nu începuse să utilizeze termenul de domeniu viticol până în anul 1982!
Procurorii au precizat că lotul de falsuri era de aşteptat să fie valorificat pentru suma de 600.000$, fiind retras de la vânzare exact în momentul în care reprezentanţii casei de licitaţii au ajuns la capitolul întrebărilor legate de autenticitatea vinurilor.

Ghiciţi cine erau cu predilecţie clienţii bogaţi care au şi achiziţionat deja celebrele falsuri Domaine Ponsot? Procurori au precizat că majoritatea celor ce au cumpărat sticle de la Kurniawan proveneau din Asia.

Concluzia? Dacă la nivelul acesta se falsifică, ce pretenţii să mai avem despre contrafacerile autohtone? In vino veritas!

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi