Salonului Naţional VINTEST a avut în cea de-a doua zi o serie numeroasă de evenimente şi prezentări de vinuri, în cocheta şi selecta locaţie pusă la dispoziţie de gazdele noastre, respectiv Sala Palatului din Bucureşti. Un public numeros a fost prezent la activităţile dedicate vinurilor, fapt absolut îmbucurător şi promiţător, evenimentul în sine având ca scop declarat „conceptul de asociere a artei, culturii, civilizaţiei, vinului, gastronomiei şi spectacolului”, aşa cum a precizat doamna Lucia Pîrvu, expert degustător şi director al Salonului Naţional de Vinuri, salon ce tocmai şi-a deschis porţile vineri, 12 octombrie 2012 şi îşi va închide porţile duminică, 14 octombrie, orele 17.00.
La standul Oenolog.ro, ieri a fost rândul Domeniilor Sâmbureşti să-şi prezinte o parte dintre vinurile sale, alături chiar de directorul Salonului de vinuri, doamna Luci Pârvu şi preşedintele Valvis Holding, domnul Jean Valvis. Publicul numeros prezent a avut astfel prilejul să cunoască mai îndeaproape aceste vinuri, precum şi pe cei care le desăvârşesc şi se află în spatele lor.
Aşa cum preciza dl. Valvis, prin investiţii în retehnologizare şi replantare cu vie originară din regiunea Burgundia (Franţa), iată că a înceaput să culeagă roadele, lansând în ultima vreme pe piaţă vinuri ce şi-au câştigat deja respectul şi aprecierea multora dintre noi (amintim vinurile din gamele Chateau Valvis, Domeniile Sâmbureşti, Sâmburel de Olt şi tânărul sosit în familie, Rouge de Roumanie).
Primul vin prezentat a fost Chardonnay 2010, al Domeniilor Sâmbureşti, un vin sec ce respectă tipicitatea soiului, de o culoare galben intens, cu uşoare inflexiuni verzui, ce te întâmpină cu un nas delicat de miere proaspătă, vanilie şi note ierboase de fân proaspăt cosit.
Gustul său este fin, cu note de vanilie dominante, peste care se intercalează subtil arome de lime şi pere bine coapte. Este un vin prietenos, ce te încântă cu aromele sale, baricat 6 luni, fapt ce a contribuit la desăvârşirea sa. Alcool 13% bine integrat.
Chardonnay-ul demonstrează încă odată faptul că-şi merită cu prisosinţă numele de “rege al vinurilor albe“. Este aromat suficient, delicat şi nu în ultimul rând are acel gust specific soiului, aici intervenind cu toate forţele “terroir-ul” Sâmbureştiului.
A urmat Cabernet Sauvignonul 2009 de Sâmbureşti, un vin ce se caracterizeată printr-o culoare roşu-rubiniu, cu aroma specifică, ce a evoluat calitativ prin maturare şi învechire, fapt ce l-a ajutat să capate o distincţie aparte, specifică soiului. Tipicitatea acestui vin se corelează cu notele lui olfactive de zmeură şi afine. Un vin robust, Cabernet-ul Sauvignon de Sâmbureşti se situează în fruntea ierarhiei vinurilor roşii, deseori concurându-l de cel provenit din regiunea Dealu Mare.
Continuând cu vinurile roşii, a venit rândul Merlot-ului 2010, un vin sec la care aromele olfactive debutează cu note intense de cireşe negre, afine şi caise confiate. În gustul său regăsim alternanţe aromatice de prune coapte, coacăze negre, ciocolată neagră şi nuci din dulceaţă. Tonuri condimentate de piper proaspăt zdrobit, alături de vanilie şi lemn, se disting discret pe finalul echilibrat ce închide elegant vinul.
Ultimul vin despre care s-a scris şi se va mai tot scrie, a fost cel mai tânăr membru al familiei de vinuri deţinute de Domeniile Sâmbureşti, Rouge de Roumanie. Vinul este un cupaj (60% Cabernet Sauvignon şi 40%Merlot), sec, nebaricat, ce se prezintă frumos, cu o culoare rubiniu intens, completat de un nas aromat unde primează notele de fructe de pădure şi vişine, alcool 14% vol. ce se simte relativ puternic la început, potenţând astfel aromele gustative deţinute de vin.Vinul este tânăr, vioi, aromele sale se simt puternic fapt ce-i conferă prospeţime.
Prezentarea s-a încheiat elegant cu o degustare a acestor vinuri, cei prezenţi având ocazia să descopere olfactiv şi gustativ vinurile prezentate. Nu putem decât să conchidem cu speranţa că auditoriul, format din publicul prezent la salonul de vinuri, a înţeles mesajul şi faptul că vinul nu reprezintă altceva decât o poartă spre cultură, artă şi civilizaţie, fiind un ambasador al bunului gust, al rafinamentului, al nobleţei şi totodată un vector ce reuşeşte să conducă oamenii spre dialog şi înţelegere.