Hobby

IN HONOREM DEI et IN HONOREM VINI

„Abia dupa ce ai invins invidia si incepi sa te implici pentru altii, devii cu adevarat un om nobil” –  reprezinta deviza si totodata conceptul de baza al cavalerilor vinului – Ordo Equestris Vini Europae / OEVE.

Ce poate fi mai nobil, mai elegant, mai altruist si mai inaltator decat sa poti sa vrei si sa te implici pentru altii. Toate acestea ii calauzesc pe cei care fac parte din Ordinul Cavalerilor Vinului.

Acestia sunt obiectivi fata de confesiuni, politica, economie si interesele de casta, cavalerii vinului actionand: pentru cultura vinului si pentru omagierea si prezentarea vinului nobil; pentru stiinta si cercetarea legate de vin; pentru ceea ce este adevarat, bun si frumos cat si pentru petreceri cultivate; pentru schimbarea in mai bine a chestiunilor legate de trai si de vin; pentru valorile crestine, deoarece centrul sacral al Ordinului Cavalerilor Vinului este inradacinat in simbolul credintei noastre; pentru adevarata nobilime a spiritului, asadar, functiile cavaleresti sunt distinse prin voluntariat si functii onorifice; in acest sens, ele sunt de folos obstesc si nu sunt indreptate spre profit; pentru opere sociale,caritabile si initiative culturale si stiintifice; pentru implinirea unei inalte revendicari istorice, sociale si culturale, deoarece Ordinul Cavalerilor Vinului isi are radacinile in traditia ordinelor cavaleresti ale Evului Mediu, in special in cea a Ordinului Sf.Gheorghe din 1273, respectiv 1308 si 1468; pentru cultivarea valorilor cu caracter de ideal, a tinutelor spirituale nobile si a pretioasei prietenii cavaleresti; pentru demnitatea omului si pentru comunitatea europeana de valori; pentru identitatea europeana si pentru apartenenta europeana naturala; pentru pace, deoarece bogatia vinului demonstreaza rodnicia pacii.

Persoanele din randul cavalerilor,de statut egal, legate printr-un juramant – hospes, consilier, judecator si cavaler – slujesc prin marturisirea lor de aderenta la cavalerie, prin atributii concrete si activitati in domeniul privat si profesional, la realizarea telurilor nobile ale ordinului.

Senatul cavaleresc reprezinta comitetul de conducere a intregii caste a cavalerilor si isi are sediul la locul de infiintare al ordinului, in orasul liber Eisenstadt, Austria. In regiuni activeaza consulate,respectiv legate cavaleresti (provincii cavaleresti regionale).

Confreria “Cavalerii Vinului” (Ordo Equestris Vini Europae / OEVE) a organizat o noua ceremonie la Bucuresti, in cadrul evenimentului fiind primiti in cadrul confreriei 14 noi membri, Legatul Bucuresti devenind astfel unul dintre cele mai puternice.

Ceremonia acestei intalniri a prietenilor vinului din Romania si din Europa s-a desfasurat in Palatul CEC, vineri, 5 octombrie, incepand cu ora 17.00.

In prealabil, Cavalerii Vinului au defilat pe un traseu in Centrul Vechi, incepand cu ora 16.30, din fata Bisericii Sfantul Dumitru-Posta (langa Teatrul de Comedie) pana in fata Muzeului National de Istorie de pe Calea Victoriei. Cina festiva privata a Cavalerilor Vinului Legat Bucuresti s-a desfasurat la Grand Hotel Continental.

Printre proiectele deosebite, lansate de Consulatul Romania al Ordinului European al Cavalerilor Vinului, se regaseste si proiectul „Terra Valachorum” – un concept lansat pe doua componente principale, ambele cu caracter oenologic.

„Terra Valachorum” reprezinta denumirea vinului conceput special pentru Consulatul Romania al OEVE. Primul vin „Terra Valachorum” a fost produs de DAVINO, intr-o editie limitata, de numai 420 sticle si reprezinta un cupaj de feteasca neagra, cabernet sauvignon si merlot, din recolta anului 2009 (anul infiintarii organizatiei). Din comercializarea vinului „Terra Valachorum” vor fi finantate anual burse destinate tinerilor specialisti oenologi, in acest fel Consulatul Romania intelegand sa se implice in sprijinirea industriei viti-vinicole romaneasti.

Nu putem decat repeta, impreuna: In honorem dei et in honorem vini!

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: Oenolog.ro - Prima întâlnire a Cavalerilor Vinului din Bucureşti

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi