ADN-ul este una dintre cele mai importante descoperi din ultimul secol, deschizând calea ştiinţei, în special a biologiei, spre noi orizonturi de cunoaştere.
Ştiaţi că ADN-ul a fost, de asemenea, foarte important în cultivarea strugurilor? Aşa cum oamenii au ADN, plantele – inclusiv struguri – deţin ADN. Iar datorită ADN-ului şi modificărilor sale evolutive, ne bucurăm astăzi de Cabernet Sauvignon, unul dintre cele mai cunoscute şi apreciate soiuri de struguri din lume.
Originea acestui strugure nu era cunoscută, dar acesta se pare că are origini, prin strămoşii săi, încă din Roma antică. Cu toate acestea, testarea ADN în anii 1990, la Universitatea Davis din California, a dezvăluit că originile sale, probabile, sunt în secolul XVII-lea, în Franţa, de când datează puieţii de Cabernet Franc şi Sauvignon Blanc..
Cel mai probabil, din întâmplare, polenul de la unul dintre soiurile mamă a fost purtat de vânt şi a aterizat pe celălalt strugure, permițând astfel apariţia fertilizării. Ca şi la om, ADN-ul Cabernet Sauvignon-ului are caracteristicile genetice ale ambilor părinții. Cabernet Sauvignon-ul are structura şi taninul din profilul genetic al Cabernet-ului Franc şi urme asociate de Sauvignon Blanc.
Un alt exemplu de informaţii de la testarea ADN-ului este legat de originile soiului de struguri Chardonnay. A fost descoperit faptul că soiul Chardonnay s-a născut tot în Franţa, în timpul evului mediu, datorită unei încrucişări şi polenizări accidentale ale soiului Pinot Noir cu un soi mai puţin nobil de struguri albi, Gouais Blanc.
Natura a lucrat pentru noi şi se pare că a dorit ca astăzi să ne desfătăm simţurile cu cele două soiuri arhicunoscute şi consacrate la nivel mondial: Cabernet Sauvignon şi Chardonnay, precizează publicaţia bottlenotes.com.