După câteva experimente cu bere şi distilate, trimise în spaţiu pentru a se observa cum le influenţează din punct de vedere al evoluţiei aromatice lipsa gravitaţiei, se pare că a venit şi vremea vinului să fie analizat în acest mod. Dacă maturarea subacvatică a vinului nu mai prezintă nicio noutate, se încearcă deja să se descopere în ce mod şi în ce măsură influenţele mediului fără gravitaţie (sau doar cu microgravitaţie) pot îmbunătăţi, sau nu, calităţile sale olfactive şi gustative.
Plecând de la berea japoneză Sapporo, produsă în anul 2006 din orz cultivat şi crescut în spaţiu, continuând cu diferitele tipuri de distilate (whisky) ţinute doi ani pe Staţia Spaţială Internaţională, la 250 km deasupra pământului, tot ce s-a realizat în acest sens a avut un scop bine definit şi declarat de către iniţiatorii săi, și anume urmărirea procesul de evoluţie, a aromelor, din punct de vedere molecular, într-un mediul fără gravitaţie.
Preţul pentru un astfel de experiment pare prohibitiv (în jur de jumătate de milion de dolari), dar producătorii cu dare de mână, cum ar fi Ardbeg, din Scoţia, au trimis pe orbită sticle cu băuturi distilate, pentru o perioadă de doi ani, în acest an, când vor fi returnate de pe orbită vor fi dezvăluite primele impresii, concluziile şi secretele maturării distilatelor în spaţiu.
Nanoracks (companie privată care oferă facilităţi de laborator şi pentru microgravitaţie în spaţiu, pentru clienţii comerciali ai Staţiei Spaţiale Internaţionale) a preluat iniţiativa şi provocarea de a trimite un vin în spaţiu, mai exact un Cabernet Sauvignon. Vinul este alcătuit din molecule extrem de complexe şi este interesant de observat cum microgravitaţia sau chiar lipsa acesteia influenţează procesul de îmbătrânire. Proiectul cu vinul trimis în spaţiu pe ISS se derulează pe o perioadă de trei ani, fiind comandat de un institut de cercetare din domeniul vinului (nu a fost dezvăluit numele său şi nici din ce zonă/ţară/podgorie provine vinul).
Compuşii hidroxilici, glicolii, aldehidele, cetonii, esterii și acizii carboxilici evoluează atât de complex în mediul fără gravitaţie încât influenţele acestora contribuie la dezvoltarea unor arome unice pentru bere, băuturi spirtoase, distilate şi vinuri, conform celor precizate de un reprezentatnt al companiei.
Rezultatele preliminare şi concluziile legate de influenţa şi lipsa gravitaţiei asupra vinului vor fi făcute publice peste ceva vreme. Până la impresiile şi concluziile despre Cabernet Sauvignonul spaţial, ne putem delecta cu o ediţie specială de whisky maturat 12 ani, de la Ardbeg, ce poartă un nume aniversar – Galileo, pentru a sărbători misiunea în spaţiu. Engage my friends! (Sursa: wine-searcher.com; en.wikipedia.org)