Timp Liber

Wine Museum

Postat in

„Dinamica de linie și suprafațele bine definite ale formelor crează o linie artitecturală clară și organizată. În realizarea sa unitară nu numai forma contează, ci regulile și logica interioară prin care aceste contururi sunt derivate” – Cecil Balmond.

Turnul din imagine este un concept modern și avangardist, o propunere pentru un concurs de proiecte de arhitectură (desfășurat acum doi ani în Chile) cu o temă extrem de precisă: Muzeul Vinului de la Cerro San Cristóbal, localitate situată la nord de Santiago de Chile. Arhitecții de la DRA & U au decis să folosească ideea unui turn și să-l înglobeze într -un spațiu expozițional ce beneficiază de spații largi și parcuri adiacente.

Scopul de la care a plecat proiectul a fost de a se utiliza dinamica interioară ca forță generatoare pentru întregul design precum și definirea, în cele din urmă, ca o formă sculpturală deosebită, atrăgătoare, practică și neconvențională. În încercarea de a evita clasica formă de „cutie”, uzuală la oricare muzeu convențional, formele utilizate aici permit organizarea de spații expoziționale fără a afecta distribuția deschiderilor și a proiecțiilor sălilor.

Volumele externe și interne sunt într-un joc interesant și au o legătură directă între ele, prin numărul mare de capilarități. Sistemul de forme capilare ajută la prevenirea intrării directe a luminii exterioare în spațiile expoziționale dar, în același timp, permite vizitatorilor să observe orașul sau parcul înconjurător .

Ideea de a integra o clădire înaltă de 100 metri, în mediul natural, a fost abordată din punct de vedere sistemic. Concentrându-se pe principiile de funcționare ale organismelor vii, proiectul încearcă să se angajeze într -un veritabil dialog interior-exterior, dihotomie a arhitecturii contemporane. Oare când vom avea și noi un muzeu la București, reprezentativ, impunător, veritabil centru cultural de promovare a artei și civilizației vinului? (Sursa: evolo.us)

Click pentru a comenta

Cele mai citite

Exit mobile version