Timp Liber

U Fleků

Dacă veţi vizita Praga, capitala Republici Cehe, n-ar trebui să evitaţi berăriile cu tradiţie. Aşa cum este şi celebra U Fleků, atestată documentar din anul 1499 (cu fabrica proprie de bere, ce are o vechime de peste 500 de ani).

Vorbim despre bere de data asta şi nu despre vinuri, aşa cum v-am obişnuit, mai exact despre o bere specială, produsă şi vândută numai în berăria situată într-o casă veche, pe strada Kremencova la nr.11, lângă fabrica de bere cu acelaşi nume. Am căutat şi găsit câteva vinării care merită încercate în Praga, dar totuşi, în patria berii pils, merită să ne resetăm papilele gustative și să le răsfățăm cu specialităţile ce țin de tradiţiile locului.

U Fleků a trăit o istorie tumultoasă, fiind martora multor evenimente de-a lungul anilor, diverse personalităţi trecându-i pragul şi delectându-se cu berea produsă aici. Inclusiv comuniştii care, când au venit la putere, au naţionalizat-o (în spiritul şi tradiţia vremurilor) dar nu au desfinţat-o.

U Fleku 1După anul 1990 restaurantul şi fabrica de bere s-au întors la proprietarii de drept, cei ce i-au redat farmecul şi atmosfera de odinioară – subliniată de decoratiunile de pe pereţi, vitraliile de la ferestre şi mobilierul vechi, renovate şi bine întreţinute.

Clădirea propriu-zisă are opt saloane şi un restaurant, poate găzdui până la 1200 de oaspeţi, la etaj fiind şi un salon de 200 de locuri pentru spectacolele de tip Cabaret. Berăria U Fleků este considerată un veritabil loc de pelerinaj pentru fanii berii ce vizitează Praga, fiind una dintre cele mai populare destinaţii turistice din capitala Cehiei (bineînţeles după celelalte obiective – palate, muzee, podul Carol şi celelalte puncte de interes / atracţie), şi totodată cel mai faimos Pub din orașul situat pe râul Vltava. Nici experienţele culinare pe care le oferă berăria nu trebuie neglijate. Ele pot satisface cerinţele celor mai exigenţi gurmanzi, oferindu-le preparate tradiţionale din bucătăria cehă.

Acestea fiind spuse, să vedem cum se prezintă berea U Fleků. Vorbim despre o bere neagră, cu o culoare maro închis, 5% alc./ 13°P, servită la halbe bine răcite de 0.4l, ce se prezintă cu o masă de spumă densă ce durează destul de mult şi lasă pe margine o dantelă mare, parcă croşetată cu mare migală. Aromele sale olfactive sunt asemănătoare ciocolatei negre cu praf de cacao plus ceva note discrete de malţ prăjit.

Primul gust este dulce, dominat de alune şi nuci, ulterior făcându-se simţite şi note un pic amărui, dar care dispar relativ repede, lăsând loc iarăşi notelor dulci de cacao cu lapte și de zahăr brun.

U Fleku 2

Perlajul fin, neagresiv, se simte granular, în echilibru cu notele de flori de hamei. Berea se serveşte foarte rece, aromele dezvăluindu-se pe măsură ce-i creşte temperatura.

Atmosfera din local este una clasică Pub-urilor, aici existând şi un acordionist ce-i întreţine pe turişti cu ritmuri care te îmbie să mai savurezi încă o bere. Să nu-i uităm pe chelneri care, după prima bere servită, te tot ademenesc la un „shot” de Becherovka. Aici să aveți mare atenţie! Deoarece s-ar putea ca destinaţia, după ce achitaţi o notă de plată consistentă, să fie direct în patul din camera de hotel! Na shledanou!

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi