Timp Liber

Premii, Medalii şi Concursuri

Despre concursurile de vin s-a scris, se scrie şi se va tot scrie. Pro sau contra. In general, dacă analizăm puţin relevanţa acestor competiţii în ochii publicului larg, acestea nu pot fi decât repere orientative despre vinurle premiate în astfel de competiţii sau evenimente de profil. Faptul că un vin a fost recompensat cu o anumită distincţie, demonstrează faptul că acel vin îndeplineşte nişte condiţii de calitate, iar în ochii consumatorului reprezintă o anumită garanţie, o anumită credibilitate, când se decide să-l achiziţioneze.

Totuşi, sunt şi producători pe care nu-i mai interesează astfel de competiţii sau evenimente, în special datorită renumelui şi faimei vinurilor lor, a calităţii menţinute an de an la aceleaşi standarde, aceştia considerând că nu mai au nevoie de medalii sau distincţii. Alţi producători mai noi, prin astfel de evenimente ajung să fie mai cunoscuţi şi să-şi consolideze renumele în piaţă, mai ales dacă participă constant, an de an, iar vinurile lor sunt medaliate. Dar lucrul cel mai interesant, care merită reţinut, este legat de următorul aspect: multe dintre vinurile care au fost medaliate la IWCB 2012 (rezultatele le regăsiţi aici) se regăsesc onorant premiate şi la recentul eveniment Premiile de excelenţă Vinul.ro (rezultatele le regăsiţi aici). Diferenţele sunt minore.

Dar astea sunt probleme de nunaţe, de gust, de stil. În schimb un lucru este cert: atât IWCB (ce are deja la activ 9 ediţii) cât şi Premiile de excelenţă Vinul.ro (cu 4 ediţii la activ) sunt calibrate. Rezultatele o dovedesc elocvent. Dacă amintim ceva şi despre membrii care au format juriul unor astfel de competiţii ( IWCB s-a desfăşurat sub patronajul Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului şi în parteneriat cu A.D.A.R. – Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România iar la  Premiile Vinul.ro au fost invitaţi 3 Master of Wine) nu putem decât să remarcăm un lucru absolut îmbucurăror: rezultatele fiind sensibil egale, la aceleaşi vinuri înscrise în cele două competiţii, denotă faptul că cele două competiţii reuşesc să menţină un standard ridicat de obiectivitate, validitate şi precizie în evaluarea, notarea şi acordarea unor distincţii. Lucru benefic şi îmbucurător.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi