Timp Liber

Muzeul Vinului din Paris

Musée du Vin (Muzeul Vinului) din Paris a fost înfiinţat în anul 1984 şi este (după cum probabil aţi ghicit) un muzeu dedicat pentru una dintre pasiunile reprezentative ale poporului francez: vinul.  Un centru cultural interesant şi util pentru aceia dintre dumneavoastră ce doresc să afle mai multe lucruri interesante despre cultura vinului, în ţara ce l-a consacrat definitiv pe plan mondial. Vechile tuneluri din piatră şi argilă, de fapt locul de unde se extrageau materialele de construcţie în Evul mediu, folosite pentru clădirile Parisului, au fost transformate în beciuri, de către fraţii Minime, pentru Mănăstirea Passy, aici fiind depozitat vinul produs de aceştia în secolul al XIV-lea, prin cultivarea viei pe Dealul Chaillot.

Musée du Vin din Paris are pereţii zidiţi din ciment şi cărămidă, încă din secolul al XIX-lea, iar prin anii 1950 tunelurile au fost complet renovate şi au folosit drept pivniţă de vinuri pentru restaurantul ce deservea Turnul Eiffel. MdeV1Astăzi puteţi găsi Musée du Vin instalat în aceste beciuri vechi boltite. Situat în arondismentul nr. 16 din Paris, chiar lângă Turnul Eiffel, acest muzeu este dedicat celor ce apreciază vinul şi ar dori să ştie mai multe despre istoria sa, cum se produce acesta, varietatea mare de soiuri de struguri, tipuri de vin,  regiunile vinicole ale Franţei. Astăzi, în aceste beciuri ale Musée du Vin, sunt expune sticle vechi, cuve, instrumente, obiecte şi artefacte aparţinând viticulturii şi vinului, încă din antichitate.  Printre exponate găsim de la tirbuşoane, decantoare, pahare, prese de vin, până la o secţiune care prezintă fotografii vechi, articole, portrete, melodii asociate vinului. Există chiar şi un imn pentru omagierea lui Saint Vincent, el fiind considerat patronul spiritual şi protectorul vinificatorilor (sărbatorit chiar în data de 22 ianuarie).

Intâlnim şi o secţiune separată unde vă este prezentat pe display-uri cum se produce vinul, precum şi lucruri deosebit de interesante, inclusiv despre savantul Louis Pasteur considerat omul care a readus la viaţă viticultura în Franţa. La sfârşitul turului prin acest muzeu din Paris veţi întâlni un loc dedicat degustării, unde se poate sta la masă şi savura un pahar de vin. Iar dumneavoastră veţi primi şi o sticlă de vin gratuit (care de fapt este inclusă în costul biletului de intrare).MdeV2

Tot aici există şi un restaurant, situat tot în subteran, cu o atmosferă fantastică, confortabil, având la dispoziţie diferite meniuri interesante, bineînţeles asociate cu vinuri franţuzesti. Meniu este compus dintr-un aperitiv şi un fel principal preparate de loc, dar există şi un meniu standard şi o opţiune de un meniu à la carte. Acest lucru este (evident) mai scump, dar un vin asociat corespunzător va însoţi  fiecare meniu, fiind prezentat în detaliu de către ospătari. Tot în acest cadrul al muzeului puteţi alege două ore de degustare în compania unui specialist sau, cu un aranjament prealabil, se pot organiza prânzuri pentru grupuri, dineuri sau diferite  prelegeri pe diferite teme  despre vin.  Deşi cele mai multe sesiuni de degustare sunt în limba franceză se pot organiza sesiuni de degustare şi în engleză. Tot la cerere mai există opţiunea de a avea o sesiune de degustare numai cu vinuri Grand Cru,  în compania unor experţi  în degustarea vinurilor. Există si un ghid, tipărit în diferite limbi de circulatie internaţională, care se poate achiziţiona de aici.

Dacă doriti să vă bucurati de un pahar de vin roşu corpolent sau chiar de un vin alb sec, Musée du Vin ar trebui să fi cu sigurantă pe lista dumneavoastră de locuri de vizitat în Paris, mai ales dacă v-ati propus o vacanţă în capitala Franţei. MdeV 03Aici este cel mai bun loc pentru a servi masa, înainte de a merge pe jos înapoi peste Pont d’Iéna, ce se întinde peste Sena, astfel încât să puteţi admira Turnul Eiffel şi romantismul oraşului luminilor în timpul serii. Muzeul este deschis de marţi până duminică, de la 10 a.m. la 6 p.m.,  dar este închis lunea şi de sărbătorile legale.  Cu toate acestea, pentru că se organizează frecvent evenimente, dacă aveţi de gând să testaţi bucătăria muzeului,  este întotdeauna recomandabil să vă asiguraţi că sunt locuri disponibile la pentru vizita dumneavoastră. (Detalii adresă & Contact: Musée du Vin, Rue des eaux, Piaţa Charles Dickens no. 5-7, 75016, Paris sau pe site-ul museeduvinparis.com)

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi