Timp Liber
Despre Vinul Fiert
Multi vor spune despre vinul fiert ca acesta tine de magia iernii, de farmecul sarbatorilor sau de practicarea sporturilor de iarna. Mai ales daca a nins, zapada trebuie data de prin curti si gerul iernii a pus stapanire pe temperaturile indicate de termometre. Si parca gandul catre o cana cu vin fiert te insenineaza si iti sporeste pofta de viata. S-ar crede ca vinul fiert iti da energie, mai ales daca intentionezi sa petreci mai mult timp pe afara. Din pacate nu este asa, mai degraba te oboseste, cum de altfel face orice alta bautura alcoolica. Tocmai de aceea cuvantul de ordine ar trebui sa fie ponderatia, vinul fiert sa fie consumat cu atentie, ca de altfel orice bautura alcoolica.
Dar ce vin putem folosi la prepararea celui fiert? Normal ca nu se va folosi un vin scump, ci unul mai ieftin dar curat, chiar un vin de buturuga facut in casa. Dar totusi mare atentie la prepararea sa, pentru ca trebuie tinut cont de niste reguli minimale.Vinul nu se fierbe sa dea in clocot, asta datorita faptului ca isi va pierde aromele si o parte din elementele nutritive. In plus, va aparea un element cu potential toxic, numita hydroxymethylfurfural, un nume destul de alambicat al acestui component chimic, socotit potential cancerigen. Asadar cel mai indicat sa nu lasati vinul sa dea in clocot ci sa-l luati de pe foc inainte. Intr-adevar, nu va fi chiar vin fiert ci veti obtine un vin fierbinte, dar care este mult mai gustos si mai ales sanatos.
Iata si o reteta care va da savoare si va va insenina zilele geroase de iarna. Folosind cu predilectie vinul rosu, pentru un numar de 5-6 persoane ne este suficienta o sticla de vin de 750ml. Vom mai avea nevoie de 1 baton de scortisoara, 10 cuisoare, o jumatate de mar, cateva boabe de piper, 5-10 boabe de ienibahar, 5-10 bobite de cardamon, 2-3 frunzulite de coriandru, o portocala, zahar dupa gust (si in functie de cat de dulce este vinul), 30-50ml de Cognac. Dupa ce se taie protocala cu tot cu coaja in felii mari, se infig cuisoarele in miezul sau, se adauga jumatatea de mar taiata feliute subtiri, se completeaza cu celelalte condimente, vinul, cognacul si se lasa la fos mic pana este gata sa dea in fiert. Il veti servi fierbinte, fapt ce va face deliciul celor prezenti ce tocmai s-au bucurat de o zi de iarna veritabila cu multa zapada!