V-aţi întrebat vreodată dacă un vin ieftin, aparent într-o sticlă prezentabilă/impresionantă, este mai bun decât un vin dintr-o sticlă mai puțin aspectuoasă dar substanțial mai scump? Veți putea face diferența între un vin de 10-15 lei, unul de 40-60 de lei și eventual de 100-150 lei?
Să ne lămurim de la bun început, în prima fază suntem influențați din punct de vedere psihologic de examenul vizual al vinului precum și de factori precum: aspectul sticlei, etichete, conținutul acestora, preţul vinului, brandul, istoria cramei, reclamele ce au însoțit produsul, eventuale opinii regăsite prin publicații de specialitate sau pe site-urile de profil. Și mai sunteți influențați inclusiv de opiniile celor care sunt pe lângă de dumneavoastră și alături de care discutați despre acel vin.
O degustare în orb poate reprezenta o experiență interesantă, mai ales că vinul în sine este o experiență subiectivă. Merită să încercați această provocare alături de prieteni, să provocați un astfel de experiment ce este întotdeauna captivant, cei prezenți neavând la îndemână alte elemente de identificare ale vinului decât (eventual) culoarea sa – alb, roșu sau roze.
Bineînțeles că totul ține de experiența personală dobândită anterior, dar exersând și experimentând, veți reuși să identificați și să realizați în timp diferența mult mai ușor între un vin cu adevărat bun și unul comercial, ambalat frumos, prezentat cu etichete atrăgătoare, dar care din păcate încearcă să compenseze prin această “spoială” în detrimentul calității.
Totul poate deveni instructiv, mai ales dacă ținem cont de faptul că vinul este înțeles de percepţiile noastre olfactive și gustative cele mai profunde. Nimeni nu este cu adevărat un expert dar dacă vă place vinul veți avea tendinţa să-l apreciați mai mult, deoarece este o aventură a gusturilor.
Puteți folosi fie niște pungi din hârtie, pentru a acoperi sticlele de vin supuse degustării în orb, alături de paharele clasice de degustare pentru vin alb sau roșu (dând astfel o șansă amicilor măcar să știe ce vin degustă) sau puteți folosi pahare speciale pentru degustarea în orb, de culoare neagră, care nu permit examinarea vizuală a vinului (asta dacă doriți să-i provocați mai puternic).
Amintiţi-vă de următoarele sfaturi atunci când pregătiți dumneavoastră o astfel de degustare în orb: 6-12 persoane reprezintă dimensiunea optimă a grupului pentru degustare de vinuri. Neapărat saci/pungi şi bandă adezivă pentru sigilare la baza gâtului sticlei. Banda și sacii pentru sticle se aranjează astfel încât acestea să nu alunece în timpul cât se toarnă vinul în pahare. Pentru efect mai estetic, utilizaţi chiar folie de aluminiu. Etichetaţi-le în ordine alfabetică (A, B, C…) Folosind numere pot obţine uneori confuzie.
Se pregătește o notă/ghid cu precizările și regulile pentru invitații dumneavoastră, precum și foile pe care își vor scrie notele de degustare și elemetele caracteristice ale vinurilor (examen vizual, olfactiv, gustativ, alb/roze/roșu, sec/demisec/demidulce/dulce, soiul, etc.). Pregătiți și câteva platouri cu diverse aperitive, asortate cu vinurile ce vor fi servite. Neapărat un vas deversor, apă plată, astfel încât oaspeţii dumneavoastră să poate clăti paharele între fiecare degustare. Se pregătește și un premiu pentru un câștigător. Sau i se acordă anumite privilegii…Cum ar fi să ajute la curățatul veselei și spălatul paharelor la finalul petrecerii. Distracție plăcută!