Timp Liber

De 1 Mai, Vin Alb, Roșu sau Rose?

Gusturile nu se discută, până la urmă fiecare va consuma ceea ce-i face plăcere. Lucru perfect valabil și-n cazul vinurilor. Și totuși, cum întâmpinăm ziua de 1 mai? Dacă ne gândim puțin la istoria zilei de astăzi, în anul 1889 Congresul Internaționalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai ca Ziua Internațională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestații muncitorești. Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea țărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autoritățile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă. În România această zi a fost sărbătorită pentru prima dată de către mișcarea socialistă în 1890.

În perioada regimului comunist, de 1 mai autoritățile organizau manifestații uriașe pe marile bulevarde. Coloane de oameni, în ținute festive, scandau lozinci și purtau pancarte uriașe. După 1990, importanța propagandistică a zilei a fost minimalizată, dar oamenii se bucură de acest eveniment, sărbătorindu-l în aer liber, la iarbă verde, la mare ori la munte.

scrumbieÎn 2003, pentru prima oară în istoria postdecembristă, o confederație sindicală (Blocul Național Sindical) a încercat organizarea unei adunări populare, cu mici, bere și muzică, pentru a serba acestă zi. Criticile nu au lipsit, la fel nici acuzațiile de simpatie pro-comunistă, amintirea propagandei PCR fiind încă vie în conștiința populației.

Numită și Ziua Pelinului sau Ziua Beţivilor, 1 mai semnifică, în tradiţia populară, începutul verii. Denumirea de Armindeni (Armendina, Armindin, Arminder) provine de la numele profetului Ieremia din calendarul creștin. De Armindeni, adică de 1 mai, are loc și Băutul Mărțișorului, o petrecere câmpenească ocazionată de scoaterea mărțișorului agațat în piept, în pomi sau legat la mână în ziua Dochiei. La ospățul de 1 mai se mănâncă miel fript și se bea vin pelin pentru înnoirea sângelui și sănătatea oamenilor.

Tot tradiție a rămas în mentalul colectiv consumul mititeilor cu ocazia zilei de 1 mai. Știu că e mai greu pentru cei ce țin post. Pot să consume ceva mici din soia (sincer n-am încercat), doar așa ca să respecte datina. Sau mai nou, de 1 mai, se vor lansa Mc Micii, bineînțeles de la Mc Donald’s. Și putem ieși împreună cu cei mici la Mc Mici! Și le comandăm un Happy Meal cu Mc Mici! Adevărul e că de dragul profitului și cu ajutorul marketingului poți perverti absolut orice. Tradiții, obiceiuri de consum, absolut orice.McMici

Până la urmă cum rămâne? Încercăm vin alb, roșu sau rose? Dulce, demidulce, demisec sau sec? Este prea complicat? Sau, ca să fim în trend, mergem la Mc Mici (ca să avem cu ce ne lăuda) și apoi bem o bere? Sincer, vă recomandăm o scumbie la grătar (că tot e sezonul ei) lângă un vin alb, sec, o Crâmpoșie neaoșă care  merge perfect. Cum spuneam, ține de gustul fiecăruia. Să sărbătorim atunci 1 mai cum se cuvine! Prin muncă! Adică la grătare tovarăși! La grătare! (foto credit: melianda.blogspot.com, www.criserb.com, www.nicepps.ro; sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Ziua_Muncii)

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi