Timp Liber

Botezul Navelor cu Șampanie

Ceremoniile menite să poarte noroc navelor nou lansate la apă au avut loc încă din antichitate, de pe vremea grecilor, romanilor și chiar egiptenilor, fiind elaborate fel de fel de ritualuri ce implicau rugăciuni, sacrificii şi chiar un botez, înainte ca ambarcațiunilor nou construite să li se permită părăsirea portului.

În mod tradiţional navele au fost botezate de bărbaţi, ținându-se cont de anumite considerente, importante în viziunea oamenilor vremii, legate mai ales de eventualele conexiuni religioase, politice sau sociale. Dar prima menţiune despre o femeie care a botezat o navă nou lansată la apă o găsim în America, în portul Portsmouth, statul New Hampshire, tocmai prin anul 1827. De atunci a devenit tradiție ca o femeie, numită sugestiv moașă/nașă, să fie cea care face oficiul botezului navei la apă.

Șampania, regăsindu-se în elita băuturilor, este utilizată în mod tradiţional la astfel de ceremonii. Dar, în trecut, au fost folosite fel de fel de băuturi alcoolice, inclusiv whisky, cidru sau chiar apă de mare. Treptat locul acestora, încă din timpul prohibiției, când se mai folosea cidru de mere sau must de struguri, a fost luat de șampanie, aceasta fiind preferată ținând cont mai ales de notele sale deosebite ce etalează eleganță, aristocraţie şi succes.ship

Sticla folosită la îmbutelierea șampaniei este mai groasă decât la cele obișnuite (o necesitate absolut firească, dată fiind presiunea ridicată din interior), astfel încât spargerea acesteia nu este chiar un lucru uşor. De fapt superstițiile spun că aduce ghinion dacă sticla de șampanie nu se sparge din prima încercare.

Recomandarea ar fi, dacă sunteţi vreodată desemnată să botezați o navă, să imprimați sticlei o mișcare fermă, pentru a fi sigură că șampania se sparge din prima de coca navei. Iar dacă asistați pur şi simplu la un astfel de ceremonial, după ce se termină și ajungeți acasă, deschide-ți o sticlă de șampanie sau spumant. Categoric există întotdeauna ceva de sărbătorit! (Sursa: bottlenotes.com; credit foto: infactcollaborative.com)

2 Comentarii

2 Comments

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi