Dacă eşti un gurmand şi un iubitor de vin totodată, ultimul lucru pe care ţi l-ai dori vreodată să-l auzi ar fi să fi diagnosticat cu diabet zaharat. Viaţa ta s-ar schimba brusc, alimente interzise, restricţii, cumpătare, regim permanent, un stil de viaţă controlat permanent. Carbohidraţii, din păcate, sunt periculoşi. Pâinea albă şi orezul alb sunt la fel de contraindicate, ca şi zahărul de altfel, pentru menţinerea unui indice glicemic în valorile normale. Pâinea integrală din grâu este mult mai indicată decât pâinea albă, iar orezul brun trebuie să înlocuiască orezul alb.
Însă nu toţi carbohidraţii au acelaşi efect. Cartofii şi unele dintre legumele ce conţin amidon, cum ar fi fasolea şi porumbul, în cantităţi moderate, pot fi consumate. Dar vestea cea bună, pentru iubitorii de vin, este legată de faptul că vinurile roşii seci au un nivel redus de zaharuri. Şi vinurile albe seci pot fi consumate, dar sunt mult mai susceptibile de a avea un rest de zahăr mai ridicat.
Din păcate, dacă sunteţi amatori ai vinurilor de desert, teoretic acestea ar trebui scoase din listă. Dar s-a dovedit că un pahar de vin de desert foarte dulce are un efect mai redus de creştere al indicelui glicemic, comparativ cu carbohidraţii interzişi. Corpul îşi extrage fructoza necesară din fructe, iar vinul de desert, în fond, conţine fructoza naturală a strugurilor din care este obţinut. Oricum trebuie precauţie şi mare atenţie, de la pacient la pacient, din păcate nu se poate generaliza!
Totuşi, având în vedere beneficiile pentru sănătate ale vinului roşu, o cantitate moderată de vin poate fi consumată, nu zilnic din păcate. Dacă vă veţi testa indicele glicemic, după o masă la care aţi consumat şi un pahar de vin roşu sec, veţi observa că acesta nu a crescut alarmant. Acest lucru este important de ştiut pentru iubitorii de vin diabetici. Din păcate mulţi presupun că viaţa lor s-a schimbat atât de dramatic, încât niciodată nu vor mai putea să se bucure de orice aliment sau băutură alcoolică. Cu moderatie, o cantitate moderată de vin nu poate să fie dăunătoare.
Fiecare diabetic, cu timpul, testându-şi regulat (şi nu aleatoriu) indicele glicemic, nu va mai fi stresat de ce, cum şi cât manâncă (din lista alimentelor permise). Cu timpul vor ajunge să cunoască ce efect au toate cantităţile şi tipurile de produse alimentare permise, inclusiv vinurile. Iată că lucrurile nu sunt chiar atât de dramatice pentru un iubitor de vin diabetic. Există speranţă! Bineînţeles numai după ce vă veţi consulta cu medicul dumeavoastră nutriţionist şi vă veţi asigura permanent că indicele glicemic se află în valorile normale. Astfel veţi putea continua să vă bucuraţi de vinul roşu (sec) precum şi de alte vinuri (chiar albe sau dulci, dar numai ocazional!), cu precauţie şi mai ales fără stres şi remuşcări că v-ar dăuna. Se cunosc de ceva vreme efectele benefice ale resveratrolului din vinul roşu, pentru sănătatea inimii şi reducerea nivelului de colesterol. Prin moderaţie, atenţie şi conştientizare, diabeticii se pot bucura de savoarea unui strop de vin roşu! (Sursa: wineeducation.com)