Sanatate

Spumantul poate Îmbunătăţi Memoria

Şampania sau vinul spumant marchează, de obicei, sărbătorirea vreunei aniversări sau ocazii memorabile pentru majoritatea dintre noi. Dar, mai nou, oamenii de ştiinţă pretind acum că un consum de două-trei pahare pe săptămână poate sprijini în mod benefic activitatea memoriei. Cercetătorii afirmă că o doză de şampanie, în cantitatea menţionată, poate ajuta la prevenirea apariției unor tulburări cerebrale cum ar fi boala Alzheimer şi demenţa senilă.

Jeremy Spencer, un profesor de biochimie la Universitatea din Reading, Marea Britanie, afirmă că pentru persoanele trecute de vârsta de 40 de ani ar fi înţelept ca acestea să consume două sau trei pahare pe săptămână.”Demenţa, probabil, începe să-şi facă simţită prezenţa pe la 40 de ani şi merge până spre 80. Este un declin treptat iar compuşii benefici din vinurile eferfescente ajută mult la prevenirea apariției sale„.

Sursa ar fi un acid compus (acidul fenolic), regăsit în strugurii negri cum ar fi cei din varietățile Pinot Noir şi Pinot Meunier, ambele soiuri fiind utilizate pentru şampanie. Concluziile cercetătorilor britanici (tot ei?) au venit după au fost efectuate studii experimentale pe şobolani (oare a câta oară se sacrifică micile rozăzoare pe altarul ştiinţei?), prin adăugarea de şampanie în hrana lor în fiecare zi, timp de şase săptămâni.

Fiecare şobolan a fost apoi lăsat să se deplaseze printr-un labirint, să-şi găsească hrana. Testul a fost repetat după cinci minute, pentru a se constata dacă şobolanii şi-au amintit drumul şi au reținut pe unde să meargă. Rozătoarele care n-au avut în hrană şampanie au avut o rată de succes de 50%. Succesul a crescut la 70% pentru cei ce au consumat hrană care conţinea şampanie.

champagneProfesorul Spencer doreşte să efectueze un studiu pe pensionari, în vârstă până la 60 de ani, care vor consuma moderat șampanie, 2-3 pahare săptămânal, o perioadă de trei ani. Asta deoarece rezultatele au fost surprinzătoare pentru şobolanii ce consumaseră şampanie în mod regulat. La aceştia a existat o creştere de 200% a nivelului unei proteine importante care sprijină eficienţă memoriei. La șobolani eficienţa s-a constatat doar după şase săptămâni.

Cercetătorii cred că această cercetare este interesantă deoarece ilustrează pentru prima dată faptul că un consum moderat de şampanie are potenţialul de a influenţa funcţionarea cognitivă a proceselor din creier, în special memoria. Momentan aceasta este prima dată când a fost găsită o corespondenţă între consumul de şampanie şi reducerea riscului de demenţă. Este nevoie de o cercetare mult mai amplă şi amănunţită, ce se va întinde pe durata a 3 ani. (Sursa: metro.co.uk/three-glasses-of-champagne-a-week-will-improve-memory)

 

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi