Sanatate

Provoacă vinul roşu cancer de sân?

   A venit vremea vinului roşu. Dar atenţie la consumul acestuia! Un studiu canadian demonstrează că vinul scade riscul de a dezvolta cancerul la sân, în cazul femeilor cu o anumită mutaţie genetică, dar creşte riscul de a-l dezvolta în cazul în care la nivel celular acestea prezintă alt gen de mutaţie genetică. Cercetări medicale privind legătura dintre alcool şi cancerul la sân aduc noi perspective asupra problemei, dar riscurile de dezvoltare a acestei boli devin din ce în ce mai puţin clare. Acest studiu confirmă faptul că vinul consumat în cantităţi moderate poate proteja populaţia feminină de cancerul mamar. Dar acest lucru se întâmplă doar în cazul femeilor cu o anumită mutaţie genetică. Pe de altă parte, femeile care au un alt tip pot avea un risc crescut de dezvoltare a cancerului din cauza consumului de alcool.
    Cancerul de sân este a doua cauza de deces a femeilor din Canada. Obiectivul cercetătorilor a fost de a valida raportul Fundaţie Mondiale de Cercetare a Cancerului din 2007, care a găsit o legătură convingătoare între consumul de alcool şi rata crescută şi de dezvoltare a cancerului mamar. Studiile anterioare sugerează, de asemenea, că mutaţiile genelor BRCA contribuie la creşterea riscului de dezvoltare a bolii. Genele BRCA funcţionează, în mod normal, ca supresor al tumorii, însă mutaţiile acestor gene se pot dovedi a fi dăunătoare. Aceste mutaţii sunt ereditare şi pot fi detectate doar cu ajutorul unor teste genetice.
    Studiul condus de Jessica Dennis, cercetător şi student la Şcoala Dalla Lana de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Toronto, susţine că mutaţia este în general rară. Însă anumite etnii, precum evreii ashkenazi, par să aibă un risc mai mare de dezvoltare a cancerului. Dar nu toate femeile care au această mutaţie genetică dăunătoare vor avea cancer la sân, avertizează doctorii. Un total de 857 de paciente care aveau cancer la sân au participat la experiment, inclusiv 10 persoane care aveau mutaţia genetică BRCA1 şi 33 de persoane care prezentau mutaţia genetică BRCA2. Stilul lor de viaţă a fost notat, inclusiv cantitatea de alcool pe care acestea o consumau. Cercetătorii au examinat vârsta la care femeile au fost diagnosticate cu cancer mamar şi au început să dezvolte teorii despre patologia bolii şi modul în care se poate asocia unui stil de viaţă care include consumul de alcool.
Aceştia au descoperit că femeile cu mutaţia BRCA1 au arătat o probabilitate cu 62% mai mică de dezvoltare a cancerului de sân, în comparaţie cu restul populaţiei, în cazul în care au consumat vin o anumită perioadă de timp. Pe de altă parte, femeile cu mutaţia genetică BRCA2 au avut un risc cu 58% mai crescut de a dezvolta boala. Cercetătorii consideră că impactul pe care l-au observat se datorează prezenţei polifenolului găsit în struguri, numit resveratrol. Acesta se leagă de receptorii de estrogen şi ajută la reglarea activităţii genei mutante BRCA1, consideră cercetătorii. De asemenea, ei sunt de părere că BRCA2 nu răspunde la resveratrol. Cercetări suplimentare sunt necesare pentru a explica legătura dintre consumul de alcool şi dezvoltare cancerului mamar. Studiul a fost efectuat la centrul de cercetare din cadrul Universităţii din Montreal, Toronto şi Ottawa şi va fi publicat în „The Breast Journal”, precizează publicaţia winespectator.com.
Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi