Sanatate

Gândul la un pahar de vin vă poate ajuta să vă relaxaţi

Postat in

Doar gândul la un pahar de vin bun, ar putea fi suficient pentru a ne binedispune şi a ne ajuta să ne relaxăm, asta numai prin prisma influenţei gândirii pozitive.

În general, oamenilor le este suficient, cu ajutorul sugestiei şi autosugestiei pur şi simplu, să creadă faptul că o băutură alcoolică îi va face să se simtă mai bine sau îi va ajuta să socializeze mai uşor.

The Daily Telegraph a remarcat faptul că acest lucru apare din cauza fenomenului de „răspuns la aşteptările noastre”, sau mai exact a modului în care putem prezice felul în care ne vom comporta în diferite situaţii.

Aşteptând ca o anumită cantitate de alcool să ne ajute să ne simţim mai destinşi, de exemplu,  creierul nostru răspunde în acest mod (cumva automat) devenind astfel mai deschişi şi înţelegători, într-o încercare subconştientă pentru satisfacerea aşteptările noastre, precizează psihologii.

Deşi cei mai mulţi dintre oameni ar pune efectul acesta numai pe seama alcoolului, unele studii sugerează că aşteptările noastre ”cum ne vom simţi după consumul unei băuturi”, de asemenea, joacă un rol cheie.

În revistele actuale de psihologie, cercetătorii de la Universitatea Victoria din Noua Zeelandă au remarcat faptul că „efectele sugestiei sunt mai răspândite şi de cele mai multe ori surprinzătoare pentru marea majoritate a oamenilor.”

Diverse alte studii au demonstrat că puterea de sugestie îi poate ajuta pe oameni şi chiar îi influenţează benefic (binecunoscutul efect „placebo”).

Anumite experimente arată că acest lucru se extinde de la comportamentul nostru propriu şi că vom încerca să schimăm modul în care acţionăm, gândim, simţim, în directă corelaţie cu expectaţiile noastre.

În alt studiu, la  oameni care au luat pastille despre care li s-a spus că sunt un surogat la drogurile pe care şi le administrau (s-a demonstrat astfel  puterea efectului placebo), s-a observat o predispoziţie spre starea de alertă a indivizilor supuşi experimentului, aceştia au început să acorde o atenţie mai sporită la ce se întâmplă în jurul lor, într-o încercare de a fi cât mai atenţi şi receptivi, deoarece  se aşteptau ca drogurile respective să le provoace acest timp de reacţii comportamentale.

Întrebaţi cum s-au simţit după ingerarea aşa ziselor droguri, pacienţii au spus că se simt în „alertă” şi „concentraţi”, cu „o mai mare claritate de viziune”, ceea ce de fapt ar fi fost efectele drogurilor consummate anterior experimentului.

Atunci când ne aşteptăm la un anumit rezultat, am „setat” automat în cortexul nostru şi am pus în mișcare un întreg lanţ de intuiţii şi comportamente care să ne conducă şi să producă efectul aşteptat, precizează publicaţia todayonline.com.

Sfatul nostru: gândiţi şi fiţi cumpătaţi! Mai ales dacă ne reamintim proverbul :

Noaptea, iubirea şi vinul nu îndeamnă la nimic cumpătat!

Click pentru a comenta

Cele mai citite

Exit mobile version