Omul de stiinta Serge Renaud, cel ce a incantat iubitorii de vin rosu si mai ales pe cei ai dietei bazate pe alimentele cu un continut ridicat de grasimi (denumita sugestiv „Paradoxul francez„), devenit un erou al industriei vinului francez atunci cand a anunțat la televiziunile din SUA ca vinul rosu este bun pentru inima, a incetat din viata in data de 29 decembrie 2012, la venerabila varsta de 84 de ani, semnaleaza publicatia The Daily Telegraph. Observatiile sale stiintifice, legate de faptul ca francezii traiesc mai mult decat americanii si sufera mai putin din cauza afectiunilor coronariene, respectiv mai putine atacuri de cord, asta in ciuda faptului ca fumeaza mai mult si practica mai putine exercitii fizice, l-au propulsat astfel si a devenit o celebritate peste noapte, cu precadere în anul 1991. Atunci a aparut intr-o emisiune pe postul de televiziune CBS, aproximantiv 60 de minute, exemplificand stiintific si statistic faptul ca Franţa a avut doar o treime (comparativ cu America) din incidenta bolilor cardiovasculare, în ciuda unei diete la fel de bogate în grasimi. Renaud sustinea faptul ca doua sau trei pahare de vin rosu frantuzesc (sic!), consumate în fiecare zi, ar fi fost motivul important pentru sanatatea cardiovasculara a francezilor.
Efectul asupra publicul american a fost pe masura. In anul 1992 vanzarile de vin rosu de masa au crescut in America cu aproape 40% si au ramas la fel de ridicate in urmatorii ani. Programele si cartile noi de „lifestyle”, ce promovau beneficiile consumului de vin rosu, au sustinut si promovat avantajele de a doua pahare de vin rosu pe zi. Totusi, lasand putin marketingul deoparte, nu există niciun consens stiintific despre efectele protectoare ce sustin consumul zilnic de vin rosu. Unii experti britanici in nutritie, au observat faptul ca francezii doar de putin timp au inceput sa consume frecvent alimente bogate in grasimi, comparativ cu americanii, ce consuma frecvent de zeci de ani alimente bogate in grasimi saturate. A fost doar o chestiune de timp, pana cand ei au ajuns la aceasta concluzie.
Pentru a fi totusi corect, Renaud atribuie longevitatea conationalilor sai francezi faptului ca acestia manaca mai sanatos decat americanii, cu observatia: „Daca mananci cartofi prajiti si friptura in fiecare zi, alaturi de două pahare de vin, nu vei ajunge foarte departe„. Cu toate acestea, el a ramas un avocat pasionat al beneficiilor pentru sanatate, reprezentate de consumul moderat de vin rosu, inspirat mai ales de experienta sa personala, deoarece acesta s-a nascut si a crescut langa Bordeaux. „Stii instinctiv ca vinul este bun pentru tine. Parintii mei, toti prietenii lor, au trăit pana la 80 sau chiar 90 de ani. Am stiut intotdeauna ca a fost un motiv special: consumul de vin rosu.” Serge Renaud s-a nascut pe 21 noiembrie 1927 la Cartelegue, in Gironne Haute, unde bunicul sau a avut o vie, in localitatea regiunea Entre-Deux-Mers. Dupa ce a studiat medicina la Universitatea din Bordeaux, s-a mutat la Montreal, in Canada, unde a obtinut si un doctorat in boli cardiovasculare. In anul 1973 a revenit in Franta, ca director de cercetare medicala la Institutul Naţional Francez de Sanatate Publica şi Cercetare Medicala din Lyon, unde a si realizat majoritatea cercetarilor sale. Nu putem decat, cu aceasta ocazie, sa-i aducem un ultim omagiu, pentru activitatea sa stiintifica si de cercetare precum si pentru promovarea unui stil de viata sanatos in care vinul isi are locul si rolul sau. Mai ales daca vinul este consumat cu moderatie fiind o sursa de sanatate si longevitate. (Sursa:www.vancouversun.com)