Sanatate

„Dragostea” pentru alcool te poate conduce spre Alzheimer

Consumul de alcool moderat a fost considerat, în general, a avea unele beneficiile pentru sănătate, inclusiv pentru reducerea riscului declinului funcţiilor cognitive ale creierului.

Cu toate acestea, două studii referitoare la Alzheimer prezentate la Conferinţa Asociaţiei Internaţionale Alzheimer 2012 (AAIC2012), ce a avut loc recent în Vancouver, Canada, sugerează că alcoolul consumat moderat, de la o vârstă mai tânără (bineînţeles după cea legală, de 18 sau 21 de ani – depinde de ţară), reduce riscul declinului cognitiv prezent în această maladie.

Însă problema mare este legată de bariera foarte subtilă, uneori insesizabilă, între consumul moderat şi abuzul de alcool, iar aici comunitatea ştiinţifică ar trebui să aducă clarificări suplimentare. Cu siguranţă nimeni n-ar trebui să înceapă să consume alcool doar pentru a reduce riscul de Alzheimer.

Este nevoie să ştim mai multe despre ceea ce reprezintă aceşti factorii de risc pentru declinul cognitiv şi boala Alzheimer. Pentru a face asta, avem nevoie de studii pe termen lung la populații mai mari şi mai diverse şi avem nevoie de mai multe fonduri de cercetare pentru a obţine rezultate concrete.

În anul 2050, grija pentru oameni cu Alzheimer va costa SUA mai mult decât 1 miliard de dolari, creând o presiune enormă pe sistemul de asistenţă medicală, pe membrii familiilor şi pe bugetele federale şi de stat.

Acum acest plan trebuie să fie implementat rapid şi eficient. Cu sprijinul Congresului american, pentru a sprijini aceast plan şi a materializa punerea sa în aplicare, este nevoie de o suplimentare cu 100 milioane $ pentru cercetare, educaţie, mobilizare, comunicare şi sprijin.

Dacă consumul moderat de alcool are un impact asupra tulburări cognitive apărute la vârste înaintate, unele studii sugerează efectul protector. Până în prezent, câteva studii au examinat modele consumului de alcool (în timp) şi în ceea ce privește statutul cognitiv (cu predilecţie la persoanele înaintate în vârstă).

Tina Hoang,  de la Research Institute, San Francisco, alături de colegii săi de la Universitatea din California au urmărit mai mult de 1300 femei în vârstă de 65 de ani, pe o perioadă extinsă pe 20 de ani. Cercetătorii au măsurat frecvența curenţilor cerebrali şi intensitatea acestora, cu precădere după utilizarea alcoolului la începutul studiului, punctul de mijloc (între 6 și 8 ani) şi fazele târzii (între 10 și 16 ani).

Cercetătorii evaluează participanţii la sfârşitul studiului verificând nivelul cognitiv şi deprecierea (dacă aceasta s-a instalat).

La bază, 40.6% erau nonbăutoare, 50.4%  consumau ocazional (0-7 ori/săptămână) iar 9.0% erau de tip moderat (7-14 ori/săptămână). Au fost excluse din studiu femeile dependente de alcool (peste 14 ori/săptămână).

Oamenii de ştiinţă a constatat următoarele:

-femeile care au raportat că au băut mai mult în trecut, decât la începutul studiului, au fost la identificate cu 30% mai mare risc de a dezvolta tulburări cognitive ;

-în rândul consumatorilor de alcool de tip moderat,  la început sau la punctul de mijloc al studiului, riscurile sunt relativ similare;

-cu toate acestea, consumatorii de alcool moderat, în faza finală a studiului, au fost identificaţi ca având potenţial de 60% mai multe şanse de a dezvolta tulburări cognitive ;

-Femeile care au schimbat statutul de la nonconsumatoare, la consumatoare moderate, pe  parcursul studiului, au prezentat un risc de 200% mai crescut de a dezvolta tulburări cognitive, precizează firstpost.com.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi