Sanatate

Depresie de toamnă?

Tulburarile psihice legate de consumul de alcool, respectiv tulburarea psihotica predominant halucinatorie (halucinoza alcoolica) se prezinta cu urmatoarea simptomatologie:  halucinatii auditive sau nestructurate cu caracter de halucinoza care apar dupa o perioada de la inceperea sevrajului, pe fondul constiintei clare, cu sau fara delire. Boala a fost denumita de Wernike „halucinoza bautorilor”. De regula apar mai intai halucinatii elementare mai ales seara, care sunt greu de deosebit de iluzii ; sunt audio-verbale, arareori vizuale si aproape intotdeauna cu caracter ostil, neplacut, fiind acompaniate de anxietate, rareori pacientii descriu halucinatii cu continut placut. Ca urmare a halucinatiilor pot apare ideile delirante mai mult sau mai putin sistematizate, care insa sunt necesare pentru diagnostic. Evolutia este de regula spre remisiune in aproximativ o saptamana dar ea poate fi si de lunga durata, in toate aceste cazuri, impunandu-se diferentierea de alte psihoze (sursa: emedonline.ro).

Iată şi un text grăitor, alegoric, fantasmagoric, întâlnit zilele acestea pe internet:

„Totul a fost bine in imparatia Facebook. Pasarelele cantau, florile infloreau, statisticile cresteau, prietenii erau cool, isteti si deosebiti. Totul era minunat. Pana intr-o zi. Cand nori negri s-au adunat asupra castelului si stoluri de corbi planau deasupra lui. Vrajitoarea cea rea a facut o vraja teribila care transforma oamenii in roboti. Roboti controlati de malefica, se intelege. Si dintr-o data maladia s-a raspandit prin taramul fermecat Facebook. Toti piticii, printii si printesele, animale padurii, dragonii chinezesti, sperietorile de ciori si catelul Toto, au ajuns inrobiti de tenebroasa vraja.Un aspect vizibil a fost disparitia din coltisorul vorbitor de limba romana al imparatiei a veseliei si a bunului simt. Nici nu mai puteai sa iesi din casa pe facebook ca erai asaltat de prieteni, care in loc de „buna ziua” si „ce-ti mai face varanul de companie” iti spun direct „cumpara x. doar azi la y galbeni!” si atat! Sau incepeau sa-ti spuna ceva normal pentru ca in scurta vreme conversatia sa se transforme in advertorial. Daca ii intrebai de ce fac asta iti raspundeau candid ca e prea multa rautate in lume si ca trebuie sa ne avem toti ca fratii, sa fim zen si feng shui! Problema nu e ca respectivul s-a transformat sub vraja maleficei intr-un cercopitec decelebrat ci ca tu, da tu, esti prea inchistat in rautate ca sa vezi minunile lumii pe care ti le reclama el…” – sursa aici.

Recomandat este tratamentului admistrat in psihozele delirante de alte etiologii, cu mentinerea abstinentei fata de bautura, lucrul care este cel mai important chiar si in lipsa oricarui tratament adecvat.

2 Comentarii

2 Comments

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi