Sanatate

Controlul potenţialului de obezitate

Vinul roşu, ştiinţa şi fructele combinate ar putea ajuta la blocarea formării de celule adipoase.

Un compus găsit în vinul roşu, struguri şi fructe, similar ca structură cu resveratrolul, este capabil să blocheze proceselor celulare care permit celulelor de grăsime să se dezvolte (despre acest subiect s-a mai scris aici).

Acesta deschide o portiţă pentru o metodă de control a potenţialului de obezitate, potrivit unui studiu al Universităţii Purdue din SUA.

Kee-Hong Kim, asistent universitar pe specializarea ştiinţa alimentelor, a precizat că piceatannolul combinat blochează  maturizarea celulei grase şi capacitatea sa de a se dezvolta şi a creşte.

În timp ce se aseamănă ca structură cu resveratrolul, compusul găsit în vinul roşu, struguri, afine şi arahide, este avut în vedere pentru a combate diferite maladii grave, precum cancerul, bolile de inimă şi bolile neurodegenerative. Piceatannolul ar putea fi o armă importantă şi împotriva obezităţii.

Piceatannolul modifică de fapt calendarul/matricea/ expresia genei, funcţia sa şi acţiunea insulinei,  în timpul procesului de adipogeneză, respectiv în timpul procesului de trecere de la etapa iniţială de dezvoltare până când celulele de grăsime devine mature, precizează dr.Kim. „În prezența piceatannolului, puteţi vedea întârzierea sau inhibarea completă procesului de adipogeneză.”

Într-o perioadă de 10 zile  (uneori chiar mai mult), celulele de grăsime imature, numite şi preadipocite, trec prin mai multe etape până a deveni celule de grăsime mature, sau adipocite.

Aceste celule precursoare, chiar dacă nu au acumulat lipide, au potenţialul de a deveni celule de grăsime. Adipogeneza este o ţintă moleculară importantă iar piceatannolul ar trebui să întârzie sau să împiedice acumularea de celule de grăsime.

Piceatannolul se leagă de insulină şi de receptorii  celulelor de grăsime imature, în prima etapă a adipogenezei, blocarea insulinei conducând la capacitatea de a controla ciclurile celulare şi a activa genele care iniţiază etapele formării celulelor de grăsime. Piceatannolul, în esenţă, blochează căile necesare pentru celulele imature, astfel încât împiedică dezvoltarea şi maturizarea celulelor de grăsime.

El este unul din compușii studiaţi în laborator pentru beneficiile sale în domeniul sănătăţii şi este, de asemenea, prezent în cantităţi diferite în seminţele de struguri roşii şi piele, afine, fructul pasiunii, şi alte fructe.

Dr. Kim ar dori să confirme cercetările sale actuale, care se bazează pe un sistem de cultură celulară, folosind model animal de obezitate. Lucrările sale viitoare ar include, de asemenea, determinarea metodelor pentru protejarea piceatannolului degradant, astfel încât concentrațiile suficient de mari ar fi disponibile în sânge pentru a opri adipogeneza sau ar înpiedica organismul să câştige grăsime, precizează publicaţia sciencedaily.com.

 

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi