Sanatate

Alergiile şi vinul:glicoproteinele

Postat in

În timp ce sulfiţii conţinuţi de vinuri (în cantităţi foarte mici) pot cauza o reacție alergică severă unui număr extrem de mic de consumatori, unele dintre piesele puzzle-lului ce constituie acest “organism viu” numit vin, au fost descoperite de către specialiştii în biochimie  cele care cauzeaza dureri de cap (cu excepţia situaţiilor în care se consumă în exces, prea mult şi fără măsură): histaminele, cele care apar în mod natural în vin şi ar putea fi inclusiv o cauză a unora dintre reacţiile alergice. Dar, acum există şi altceva ce trebuie luat în considerare: glicoproteinele!

Aceste proteine, ce fuzionează cu zaharurile (apar şi în alte fructe, cum ar fi bananele, roşiile şi Kiwi), au fost conexate inclusive cu alte alergii. Un studiu condus de Giuseppe Palmisano, de la Universitatea Danemarcei de Sud, publicat în Jurnalul de cercetare Proteome Science, a identificat tipurile de glicoproteine din vin. Iată cum economist.com a rezumat acest lucru: “…cercetătorul a început cu un chardonnay un pic obraznic, tratat cu acid tricloracetic şi etanol, având ca rezultat precipitarea oricăror glicoproteine. Apoi aceste glicoproteine au fost combinate spre a transformate în mici molecule, numite peptide, care pot fi analizate prin spectroscopie.

El a analizat rezultatele comparând aceste proteine alergene, rezultând trei feluri de glicoproteine. O proteină este similară cu proteinele alergene găsite în latex şi pere; o proteină asemănătoare se mai găseşte în măsline (ambele cu potenţial alergen recunoscut) şi a treia, ce se aseamănă cu una dintre cele mai agresive, cu un potenţial alergen ridicat, fiind cea care cauzează febra fânului.”

Este de remarcat faptul că sunt susceptibile de a fi diferenţe mari între secvenţele glicoproteinelor din vinuri şi că această cercetare a fost efectuată doar pe singur vin, un „Chardonnay”, extrem de tânăr (analizele au fost efectuate în termen de o lună de la producţia sa “tocmai pentru a evita orice pierdere de proteine”, precizează cercetătorul italian).  Întrebat prin e-mail dacă el a ales acest vin în mod special, Palmisano răspuns „a fost vinul avut la acel moment, aşa că am putea începe imediat studiul şi la celelalte vinuri”.

Odată ce sunt identificate glicoproteinele într-un vin, ar putea fi ele eliminate ulterior, pentru a face vinul mai puţin alergic? Palmisano precizează: „Dezavantajul este că gustul şi aromele ar putea fi afectate de această retragere a unor compuşi proteici, aşa că este important să înţelegem cum va influenţa (eventual) mediul diminuarea acestor compuși din vin”.

În mod clar este necesară o cercetare pe mai multe planuri în acest domeniu, inclusiv studii clinice, precizează www.science-news.eu.

Click pentru a comenta

Cele mai citite

Exit mobile version