Putem considera data de 15 mai o seară specială. A fost seara ALIRA la Clubul de vinuri Vademecum, organizată la Rossetya. Invitatul special a fost Ghenadie Bobeică, care, în aceeasi zi, și-a sărbătorit și ziua de naștere. Prin urmare mulțumiri pentru implicare și participare!
Cunoșteam deja vinurile ALIRA, provenite din strugure roșu, adică vinuri roșii și roze. Conform filosofiei Clubului de vinuri Vademecum și a tradiției Rossetya, am pregătit o cină care să se apropie de mesajul vinurilor produse la Aliman. Pentru primul fel a fost servit un duet de pește cu legume crocante:
*somon cu sos de afine, care s-a asociat foarte bine cu vinul roze;
*file de ton roșu cu sos piper multicolor, care a fost apreciat alături de vinurile roșii.
ALIRA Rose 2012 vin sec, cu o culoare rose intens, nas ce aduce în prim plan note fructate ce amintesc de căpșuni și cireșe, completat și susținut de note vegetale și chiar de o tușă de fructe exotice. Alcool bine integrat, aproape insesizabil dacă vinul se servește bine răcit. Gustativ te întâmpină cu arome de fructe de pădure, vișine, citrice pe final. Grapefruitul este prezent în post-gustul lung. Aromele sunt intense, bine conturate, echilibrate.
ALIRA Tribun 2011, un cupaj prietenos de Merlot, Cabernet Sauvignon și Fetească Neagră, caracterizat prin eleganță și senzații catifelate. Dezvoltă note intense de fructe de pădure, vișine, ciocolată neagră, completate de taninuri fine.
ALIRA Fetească Neagră 2011 un vin roșu sec, cu o culoare roșu rubiniu intens, limpede, încă de la primul contact aromele sale sunt irezistibile. Oenologul Mark Dworkin a reușit să extragă și să obțină din soiul de struguri Fetească Neagră un vin cu tentă de vinificație spre lumea nouă, cu arome olfactive intense, puternice, surprinzătoare, ce se deschid elegant.
Fie că amintim aici de coacăzele negre, prunele coapte, arome de magiun, mure, zmeură și trufe, toate se împletesc într-un mix elegant și persistent. Gustativ, notele fructate domină de la început până la final, regăsind note de prune afumate, mure, coacăze negre, trufe, alături de taninurile evoluate (vinul a fost baricat vreo 10 luni) ce-l completează elegant, cu note de lemn dulce, vanilie, piele.
Astfel, am reușit să propunem participanților și idei noi de asociere a vinurilor cu preparatele, idei susținute de chimia și bucuria gustului. Ținând cont de importanța vinurilor roșii, pentru a doua parte a serii, a fost pregătit un preparat din carne de urs cu sos vânătoresc, garnisit cu cartofi noi aurii.
Textura cărnii de urs a susținut fără doar și poate vinurile. Ceea ce a facut diferența a fost tarta cu limbă afumată de vițel, ciuperci și sos Camembert. Mulțumim Chef GiGi pentru operativitate! Să vedem și vinurile:
ALIRA Cabernet Sauvignon 2010 un vin roșu sec, complex, ce dezvoltă, după o aerare corespunzătoare, senzații mai dure de condiment, combinate cu arome de coacăze negre, ghimbir, prună uscată. Treptat se deschide în pahar, dezvăluindu-și personalitatea sa distinctă.
Lauri Cuvee Rasova 2011 este un cupaj de Merlot 60% și Cabernet Sauvignon 40% (demisec), dens, corpolent, consistent, surprinde culoarea sa de un roșu rubiniu foarte închis, datorat extractivității sale. Vinul se deschide (după decantare o oră) încet și elegant, regăsind arome de fructe de pădure, prune, vișine coapte.
Gustativ avem note de fructe de pădure, mure predominant, cafea, ciocolată, condimente (neagresive), totul îmbrăcat în lemn plăcut, catifelat (să amintim că învechirea s-a făcut 10 luni în butoaie de stejar franțuzesc, pentru 50% din cantitate folosindu-se butoaie de 1 an iar pentru restul de 50% în butoaie de 2 ani).
Cuvée Alira Grand Vin 2011, un cupaj din cele trei soiuri care formează gama “Alira Grand Vin” (Fetească Neagră, Merlot și Cabernet Sauvignon), cu o culoare roșu rubiniu și un nas delicat, unde regăsim fructe roșii și negre, Merlot-ul dominând acest vin.
Gustativ mi s-a părut cel mai echilibrat, exprimând un mix elegant, armonios și un balans excelent între intensitatea Cabernetului Sauvignon, delicatețea și rafinamentul Merlotului și Feteasca Neagră ce susține pătrunzător vinul. Cu o astringență plăcută, note calde de fructe negre bine coapte, se prezintă elegant de la început până la sfârșit. Post-gust lung, echilibrat.
Pentru un Grand Vin nu puteam pregăti decât … un Grand desert. Fiind un vin sec (Cabernet Sauvignon Alira Grand Vin 2011), desertul din ciocolată s-a impus din start. Ținând cont de temperatura de servire a vinului, sufleul din ciocolată a fost pregătit înainte. Și servit la temperatura ambientală! Paradoxal, însă aici s-a produs apropierea dintre ciocolată și vin.
Cabernet Sauvignon Alira Grand Vin 2011, vin sec, cu o culoare roșie violacee intensă. Debutează cu un nas fin, mătăsos, domniat de coacăz negru, cireșe coapte, frunze de roșie și mix de fructe roșii.
Gustativ s-a prezentat cel mai bine, fiind un vin legat, plăcut, intens, cu arome persisitente, aciditate ridicată și taninuri tinere, vioaie, ce se simțeau puternic. Un vin bine conturat, care va fi o surpriză plăcută peste câțiva ani și despre care vom mai vorbi cu siguranță.
Pentru exemplificare, revenind la desertul nostru, acesta a fost completat cu ciocolată ușor amăruie, servită cu fructe de pădure (mure, coacăze, zmeură). Chiar dacă ciocolata se potrivește cu fructele de pădure, vinul, alături de fructe nu este cea mai bună asociere. S-a reușit, încă o dată, la Clubul de vinuri Vademecum, să arătăm de ce DA și de ce NU unele asocieri sunt potrivite, iar altele nu.
Ținâd cont de succesul serii, prin implicarea și participarea lui Ghenadie Bobeica și a Adrianei Aldea (cărora le mulțumim), putem decreta ziua de 15 mai, ziua ALIRA la Clubul de vinuri Vademecum! Membrii Clubului au decis ca în ultima vineri din luna septembrie să participe la sărbătoarea Zilei recoltei de la Aliman! Atunci ne vom revedea cu vinurile ALIRA! (mai multe imagini de la eveniment găsiți aici)