Seara mare la Rossetya și o prezență record la Clubul de vinuri Vademecum, găzduit de Laurențiu și Cristian. Unul dintre invitații speciali a fost Crama Oprișor, cu o selecție importantă din portofoliul propriu de vinuri: Caloian Zinfandel, La Cetate Sauvignon Blanc, Rusalca Albă, Drăgaica Roșie, Cabernet Sauvignon 2010, Smerenie, Detaliu Chardonnay, Detaliu Pinot Noir, Cutia Paleologu.
Pentru secvența de vinuri, Chef Gigi împreună cu cei doi amfitrioni, Cristian și Laurențiu, au pregătit trei oferte gastronomice de nerefuzat. Pentru vinurile albe, un file de cod negru, cu crevete și sos curcuma, servit cu sparanghel alb, a deschis regalul culinar. Intensitatea aromelor codului negru, delicatețea crevetelui și al sosului, având ca element de legătură smântana, precum și persistența condimentelor de tip curcuma (cunoscut și sub numele de turmeric), au susținut prima serie de vinuri albe.
Caloian Zinfandel 2011, vin alb sec (exotic l-am putea denumi), obținut din struguri roșii, ce surprinde prin complexitatea aromelor și a gustului, cu o structură echilibrată de o aciditate bine integrată, în care aromele de merișoare și flori de salcâm ce se completează cu un gust proaspăt și înviorător de piersici albe. Vinul, ce face parte din gama Caloian, se prezintă frumos, cu o culoare puțin atipică, un galben foarte, foarte deschis, cu note discrete de verde pe marginea paharului.
Aromele sale florale îmbracă frumos gustul său, un mix de fructe exotice alături de aromele sale deschise, dominante, de piersici și flori de salcâm ce îți învăluie simțurile și își etalează armonios aromele, măiestria vinificatorului fiind și de această dată la înălțime. Un vin plăcut, ușor, cu o aciditate bine integrată, un post-gust suficient cât să te determine să mai vrei puțin.
La Cetatate Sauvignon Blanc 2012, vin alb sec, culoare galben pai intens, limpede, nas ce scoate în evidență arome florale de primăvară, flori de tei. Gustativ surprinde prin mineralitate și arome citrice, flori de soc, lime, completat cu nuanțe elegante de vanilie, vinul fiind maturat o perioadă scurtă în baricuri.
Rusalca Albă 2012 este un vin alb sec, ce iese imediat în evidenţă prin eleganţa sa, fiind un cupaj (din soiurile Pinot Gris, Chardonnay, Sauvignon Blanc şi Riesling de Rin), cu alcoolul bine integrat (14% vol.).
Vinul ne întâmpină cu arome de fructe tropicale (un mix de mango, pepene galben, banane, kiwi), gustul său fiind complex, proaspăt, cu final lung. Cele patru soiuri de vin se întrepătrund discret, personalitatea fiecăruia reieşind treptat, alternativ chiar şi atât cât trebuie, tocmai pentru a remarca echilibrul şi fineţea aromelor sale, îmbrăţişate de mineralitatea şi aciditatea consistentă. Este un vin ce va face întotdeauna diferenţa, ce te ademeneşte întocmai ca o Rusalcă veritabilă!
Iar lângă o serie de vinuri roșii spectaculoase, nu putea sta alături decât un clasic Beef Wellington, servit cu două garnituri: piure de mazăre și din morcovi tineri. La pregătirea sosului care a însoțit întreg preparatul a fost folosit Cabernet Sauvignon Oprișor din 2010.
Drăgaica Roșie 2011, un vinul roșu rubiniu închis, compus din 4 soiuri – Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir şi Shiraz. Se prezintă ca un vin complet, rotund, echilibrat. Un vin armonios, cu aromă intensă şi plăcută, ce amintește de prune uscate, coacăze, lemn uşor prăjit şi ciocolată. Gustul său, uşor astringent pe final, este potrivit scopului pentru care a fost creat. Acela de a fi un vin de gastronomie.
Smerenie 2011, un vin roșu sec, cupaj din soiurile Shiraz, Pinot Noir și Dornfelder, fiecare maturat în baricuri de stejar, dezvăluie o culoare intensă, rubiniu violaceu. Soiurile componente se întrepătrund armonios, fiind atent echilibrate astfel încât nici unul să nu domine sau mai bine spus să predomine, astfel încât bogăţia aromelor să se prezinte cât mai degajat. Aromele sale de început sunt de cireşe şi vişine, cu un post gust de prune uscate şi tentă de baton de vanilie, nu foarte astringent, tanini echilibraţi.
Cabernet Sauvignon Crama Oprișor 2010 este un vin roșu sec, cu o culoare rubiniu-închis, arome intense de coacăze roșii, vișine supracoapte, ciocolată „intense dark”, taninuri rotunde, alcool bine integrat. Forța corpului său îți sugerează care va fi asocierea menită să îl însoțească în minunata lume a gastronomiei: carne de vânat și preparate din carne cu o textură mai fibroasă. Notele de fructe roșii și negre bine coapte se simt pregnant și interesant în vin, ce are un potențial de evoluție generos, fiind interesant de urmărit în următorii ani.
Și am ajuns și la desert, compus din două elemente: tort de mere cu stafide și tartă din ciocolată cu sos din fructe pădure, care au susținut (fiecare în parte) câte un vin. Tortul de mere a mers de minune Chardonnay Detaliu iar tarta din ciocolată cu Pinot Noir Detaliu. Participantii au notat asocierea potrivită a vinurilor dulci cu deserturile, dar și asocierea nepotrivită atunci când au înlocuit deserturile între ele.
Detaliu Chardonnay 2012 (vin alb dulce) se prezintă cu o culoare galben intens, luminos, cristalin, cu un nas în care aromele chardonnay-ului sunt prezente şi se deschid frumos, amintind de note placute de citrice combinate cu fructe exotice, urmat de un gust la fel de ispititor în care mierea de pădure, notele de florale şi cele de lemn dulce se prelungesc elegant într-un postgust lung, discret amărui pe final, asemănător grapefruit-ului amestecat cu miere. Un vin corect, ce se prezintă cu o etichetă sugestivă, îmbuteliat cum îi stă bine unui vin de desert – la sticle de 0,5l.
Detaliu Pinot Noir 2012 (vin roșu dulce), suplu și atrăgător, alcătuiește alături de Chardonnay o dublă încântare a simțurilor. Fructele negre confiate, notele de vișină supracoaptă și postgustul lung îl caracterizează și-l definesc. O seara remarcabila ce s-a încheiat destins, cu discuții între prieteni și meditație… Ce a fost completata cu două “respectabile” cutii Magnum Paleologu și la finalul lor de către țigările din foi.
Cutia Paleologu 2008, vin roșu sec, cupaj din patru soiuri (Cabernet Sauvignon, Dornfelder, Fetească Neagră, Shiraz), dezvoltă (după o aerare în decantor) arome intense, copleșitoare, de fructe de pădure, cireșe, vișine coapte.
Pruna afumată, note de vanilie, ciocolată neagră, tușe caramelizate, se întrepătrund într-un regal ce-l anunță a fi un vin cu un leitmotiv unic. Un vin aparte, ce depășește lejer pragul celor 90 puncte, fiind un motiv să-l mai deguști cu deosebită plăcere oricând alături de prieteni. N-a fost rău…A fost „La vie a la Oprisor!” Mai multe imagini de la eveniment găsiți aici.