Evenimente

În vizită la Viile Sudului InterVitt

Pornind cu un grup de pasionaţi de vinuri din București, menționându-i pe vin2.ro, Marelli Wines, Bogdan x 2 (Caracaleanu şi Diaconu), Dan Fechita (Revista Horeca), Alexandra și Silviu Șerban şi câţiva membri ai Clubului de Vinuri Vademecum, am ajuns în sudul extrem al României, la doar câţiva kilometri de oraşul Zimnicea, la Viile Sudului – InterVitt, ce face parte din grupul Interagro. O cramă nouă, ce se mândreşte cu 360 de ha de vie tânără. Se preconizează ca în următorii ani să se ajungă la o suprafaţă plantată de aproximativ 500 ha.

Via, cultivată pe un sol format preponderent din cernoziom levigat, cu o expunere sudică, pe terasele ce coboară molcom spre Dunăre (de unde ai parte de o privelişte frumoasă tocmai până la vecinii bulgari), este formată, în mareViile Sudului Intervitt 01 parte, din soiuri precum Sauvignon Blanc (54 ha), Crâmpoşie (67 ha), Chardonnay (17 ha), Fetească Regală (6 ha), Pinot Gris (5 ha), Riesling (17 ha), Cabernet Sauvignon (90 ha), Merlot (45 ha), Fetească Neagră (26 ha), Pinot Noir (27 ha), Shiraz (7 ha). Densitatea plantaţiei este de 4000 de plante la hectar, via fiind irigată automatizat, integral, prin sistem cu picurare.

Încă din anul 2010, societatea InterVitt a inaugurat unul din cele mai moderne combinate de vinificaţie din ţară, care a fost finanţat printr-un proiect european a cărui investiţie s-a ridicat la circa 6 milioane de euro (din care 2 milioane nerambursabili).

Strategia de extindere şi dezvoltare a companiei urmăreşte să se transforme într-un producător important de vinuri în sudul ţării, având o capacitate de producție de 20.000 hl/an, atât vinuri albe cât şi roşii. În aceli an s-a inaugurat şi crama, investiţie nouă care vinifică producţia de struguri obţinută. Materia primă utilizată în procesul de vinificaţie vaViile Sudului 02 fi constituită în pricipal (peste 90%) din strugurii recoltaţi de pe terenurile cultivate aparţinând societăţii InterVitt.

Tehnologia de vinificaţie este de ultimă generaţie, crama având o capacitate de stocare de 2,5 mil. litri de vin, alături de cele 2 linii de îmbuteliere cu o capacitate de 6000 sticle/oră. Aici, la InterVitt, investiţiile se ridică undeva la 10 mil. €. Iar acest lucru se vede la tot pasul. Crama, ce impresionează prin dimensiune şi amplasarea sa, poate găzdui pană la 1000 de baricuri.

Societatea are 100 de angajaţi permanent, iar recoltarea strugurilor se execută mecanizat/automatizat, cu excepţia parcelelor de unde se culeg strugurii pentru segmentul de vinuri premium, aceştia fiind culeşi manual, în lădiţe speciale.
Viile Sudului Intervitt 03
Pentru că vinurile premium nu au fost uitate, aici există o linie specială de microvinificaţie dedicată acestui segment. În ultimii şapte ani, societatea şi-a diversificat activitatea, mizând pe calităţile deosebite ale solului, propice cultivării viţei de vie în zonă, prin dezvoltarea unui sector viticol puternic industrializat.

Viile Sudului InterVitt au deja pe piaţă câteva game de vinuri: Viile Sudului (gama entry level), Brize du Danube, Nobilitas și Divinitas. Am făcut cunoştiinţă cu o parte dintre vinuri, respectiv un Riesling, o Crâmpoşie baricată, un Merlot şi o Fetească Neagră.

După cum ne preciza Adrian Dolghin, oenologul cramei: „investiţiile încep să-şi arate roadele, vinurile produse fiind echilibrate, de calitate şi acoperind o gamă largă de soiuri, iar Crâmpoşia se pare că se simte excelent în acest areal al Teraselor Dunării. Solul natural, bogat în macro-nutrienţi, asigură elementele esenţiale obţinerii unor struguri foarte bunii. Iar vinurile ce se vor obţine din aceştia vor surprinde şi impresiona plăcut.Viile Sudului Intervitt 04

Tot aici, la Zimnicea, s-a intuit perfect potenţialul oenoturistic, grupul Interagro având în exploatare un ponton plutitor, unde acostează frecvent vasele de croazieră de 5* cu turişti germani şi austrieci. Și nu numai, Holdingul Interagro având şi câteva vase de croazieră (mai lungi decât un teren de fotbal, undeva la 130 de metri!), ce efectuază croaziere pe Dunăre, de la Cazane şi până pe Prut, în Republica Moldova, oferind tot confortul. Oaspeţii poposesc şi la cramă, unde au posibilitatea să deguste vinurile produse aici.

Iar hotelul plutitor, acostat în apropiere de Zimnicea, pe malul bălţii Suhaia, oferă posibilitatea petrecerii unui sejur deconectant şi relaxant, cu precădere pentru cei ce vor să descopere farmecul locurilor şi al preparatele tradiţionale. Viile Sudului Intervitt 05Noi ne-am delectat cu ciorbă de peşte, saramură de peşte cu mămăliguţă, berbecuţ la proţap şi plăcinte locale.

Bineînţeles, însoţite de vinurile produse la Viile Sudului – InterVitt (Crâmpoșie și Merlot) şi acompaniate de un taraf local.

Pentru detalii despre oenoturismul din zona, un contact găsiţi pe site-ul producătorului. Iar despre vinurile degustate în această mică escapadă la cramă, vom reveni cu detalii cât de curând!

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi