Degustari

În Vizită la Crama Kir-Yianni

Postat in

La invitația Asociației Producătorilor de Vinuri din nordul Greciei și a importatorului de vinuri Greka Terra, am vizitat recent câteva crame reprezentative din țara lui Homer, poet și rapsod grec legendar, căruia i se atribuie scrierea Iliadei (Ἰλιάς) și Odiseei (Ὀδύσσεια), cel care are o sintagmă celebră despre vin: “epi oinopa ponton” – “pe marea de culoarea vinului”.

Mulți au fost cei care și-au dorit să deslușească tainele și semnificația vorbelor sale (vreme de două milenii și jumătate, literații s-au căznit să explice culoarea roșie a mării la Homer, când orbul cu lira din epopeea Iliada de fapt se gândea la culoare gri-tulbure, cenusiu-verzuie, a vinului alb, cum era în acele vremuri Retsina grecilor, pe care probabil că Ulise o bea, sau cum este binecunoscutul vin alb portughez “vinho verde”, altfel zis… vin verde).

Dar, momentan, nu ne-am propus să facem o incursiune în istoria vinului grecesc. Totuși, plecând de la câteva considerente precum tradiția locurilor, ambiția viticultorilor de a-și promova soiurile locale (și aici am aminti varietățile Assirtyko, Moschofilero, Malagousia, Robola, Roditis, Tssaousi – pentru cele albe, sau Xinomavro, Agiorghitiko, Mavrodaphne – pentru cele roșii) și terminând cu vinurile care provin din vii vechi, selecționate, putem spune că vecinii noștri de la sud au înțeles faptul că nu poți să te faci remarcat (la nivel internațional) decât cu ceva specific, tradițional, care să te reprezinte.

Există în majoritatea podgoriilor plantate și varietăți internaționale (Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah etc.) dar sunt folosite cu preponderență la asamblaje, alături de soiurile grecești.

Astăzi ne-am propus să vă supunem atenției crama KIR-YIANNI, fondată în anul 1997 de către Yiannis Boutaris. Din Naoussa şi Amyndeon, în nord-vestul Greciei mai exact, pe ambele laturi ale Muntelui Vermion, crama continuă o istorie lungă și o traditie de familie, concentrându-se pe producţia de vinuri premium, în concordanță cu tendințele și preferințele consumatorilor.

Astăzi, echipa cramei Kir-Yianni, sub conducerea Stellios Boutaris, se bazează pe câteva principii de bază, ce constituie filosofia lor de funcționare: inovație, respect pentru tradiţie şi cunoştinţe de specialitate, totul pentru obținerea unor vinuri de calitate.

La Kir-Yanni selecţia este cuvântul cheie: se recoltează separat, chiar de două sau de trei ori de pe aceeași parcelă, strugurii fiind sortați manual, pentru selecţia finală, înainte de a fi introduși în circuitul de vinificație. Kir-Yianni este deja recunoscută pentru constanță în calitatea vinurilor obținute și pentru inovație și cercetare (aici fiind vorba despre calitatea şi tipul de stejar folosit pentru învechirea vinurilor – origine, capacitate, nivel de ardere, dimensiunea porilor).

Așa cum ne povestea chiar Stellios Boutaris (și cum ne-am convins testând împreună vinurile sale), obiectivul său principal este acela de a crea vinuri cu un caracter special, unic, cu arome intense dar rafinate, cu aciditate pentru a avea corpolență şi pentru a susține evoluția și învechirea, echilibrate gustativ și versatile în ceea ce privește ușurința de a le asocia cu diverse preparate culinare. Putem remarca chiar un stil distinct de vinificare, specific cramei Kir-Yianni.

Aș mai preciza un lucru absolut remarcabil, în Grecia cramele mari susțin micii viticultori, până într-acolo încât aceștia își vinifică modern producția (în cramele modernizate), asigurându-le inclusiv consultanță și chiar sprijinind vânzarea vinurilor acestor mici producători. Despre acest aspect vom povesti mai pe larg în viitorul apropiat.

Crama Kir-Yianii are în lucru aproximativ 50 ha de viță de vie, cultivând soiurile: Xinomavro, Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, Syrah, Mavrodaphne, Tsapournakos, Negro Amaro, Chardonnay, Malagouzia, Gewurztraminer. Vinurile sale se remarcă prin aromele fructate, aciditate, corp, persisitență aromatică. Să vedem și câteva dintre vinurile care cred că sunt pe gustul consumatorului român, ce pot deveni atrăgătoare lângă preparate gastronomice specifice bucătăriei mediteraneene:

Akakies Rose Sparkling 2013, obținut din Xinomavro (100%), se prezintă proaspăt, fructat, aciditate ridicată, perlaj fin, constant, final lung și persisitent. Interesant este faptul că vinul are un rest de zahăr de 80g/l care nu se simte, fiind foarte bine integrat.

Akakies Rose 2013 (Xinomavro 100%) un vin rose lejer, de vară, cu nas fructat (căpșuni, cireșe) și nuanțe florale. Atrăgător, cu un gust elegant, în care regăsim note de citrice și fructe roșii, completat de aciditatea și taninurile plăcute, ce dau o senzație de rotunjime pe cerul gurii.

Samaropetra 2013, asamblaj de Sauvignon Blanc (50%) și Roditis (50%), cu o culoare galben pai deschis, nas aromatic intens, regăsim flori albe complexe și note de piersică. Atacul gustativ are un caracter elegant, regăsim citrice, lychee, grapefruit. Final lung și persistent cel face să se asocieze excelent cu fructe de mare, paste şi salate.

Ktima Kir Yianni 2011, asamblaj din soiurile Merlot (60%) și Xinomavro (40%), cu o culoarea roșu rubiniu închis, violaceu pe marginea paharului, nas ce domină prin complexitate, cu arome intense și echilibrate de fructe roșii de pădure, cireșe amare, vișine supracoapte.

Gustativ a împrumutat caracterul și personalitatea de la Xinomavro iar de la Merlot eleganța și rafinamentul. Baricat 14 luni în vase din stejat american și franțuzesc, plus încă 6 luni învechit în sticlă, vinul are potențial, fiind încă tânăr. Alături de preparate din carne roșie va fi o asociere care va surprinde și impresiona plăcut.

Ramnista 2010 (Xinomavro 100%), dezvăluie o culoare roşu rubiniu închis cu nas în care aromele de fructe roșii (căpșuni, vișine) se completează interesant cu note discrete de roșii şi vanilie. Gustativ este un vin rotund, afişând o aciditate fermă, dar mai delicată pe final, taninurile sunt mai moi, fiind pus în evidență mai pronunțat caracterul soiului Xinomavro. Post-gustul este lung, regăsind note persistente de cireşe, ciuperci, vanilie, tabac.

Diaporos 2011 (Xinomavro 87%, Syrah 13%), vin roșu sec, expresiv, unde soiul Xinomavro se destăinuie la adevăratul său potențial, olfactiv regăsind arome concentrate de fructe roşii, note florale de violete, vanilie, ciocolată și piper. Gustativ se simt plăcut notele ușor spicy de la Syrah dar fructele de pădure reprezintă nota dominantă.

Final lung unde avem arome persistente de fucte negre (coacăze, mure). După câtiva ani de îmbătrînire se va rotunji elegant, iar caracterul său bogat se va etala cu adevărat. Să ținem cont că vinul a fost baricat 22 de luni, fiind produs într-o ediție de 12.000 de sticle.

Așadar, am cunoscut locuri frumoase, oameni deosebiți și primitori, am degustat vinuri interesante, atent lucrate, fiind o lecție despre ceea ce reprezintă dragostea pentru vin și mai ales pentru promovarea soiurilor tradiționale.

Iar aici se potrivește, că tot pomeneam de celebrul Homer, una dintre învățăturile sale, foarte simplă și plină de substanță: „cei înţelepţi câştigă, înving şi supravieţuiesc, se salvează sau salvează şi prosperă, iar ceilalţi pierd şi pier”.
Μόνο καλό κρασί!

Click pentru a comenta

Cele mai citite

Exit mobile version