Nou

În Vizită la Boutari (partea a II-a)

Postat in

O parte dintre vinurile produse de compania Boutari, o cramă cu personalitate și influență în Grecia, le-am degustat în luna septembrie a.c., împreună cu oenologul șef Vasilis Georgiou. Cum vă relatam în partea I, dedicată cramei Boutari, regăsim în portofoliul lor de vinuri, cu precădere, soiuri autohtone dar și cele internaționale. Vinurile sunt importate în România de către newgreekwines.ro.

Să trecem în revistă cele 12 vinuri propuse la degustare și să ne reamintim cum s-au prezentat. Moschofilero 2013 (produs la crama Mantinia), un vin alb sec, cu arome florale proaspete, aciditate ridicată, note vegetale intense (ce te trimit cu gândul spre broccoli), regăsim caise, piersici, pere. Gustativ surpinde prin citrice (lămâie, portocală), ghimbir și o atingere de grapefruit pe final. Încercați să-l asociați cu specialități din bucătăria asiatică (ușor picante) sau branzeturi grecești (82p).

Malagousia 2013, vin alb sec, culoare galben pai deschis, arome olfacive de intensitate medie, floral, domină piersica și frunze de lămâie. Gustativ este mediu, ca și intensitate, aciditatea pe același palier, un pic picant, arome de ierburi și citrice coapte pe final. Post-gust mediu, plăcut, se simte revigorant (84p).

Fantaxometocho Boutari 2013, un vin alb sec (asamblaj din Chardonnay și Malvasia), produs în crama din insula Creta, de culoare alb-gălbui cu nuanțe verzui. Un vin cu un caracterul aromatic complex, regăsim lămâie, ananas și note de miere. Paleta sa este rotunjită de vanilie, urmare a unei scurte baricări. Corpolent, bine echilibrat, cu o aciditate medie, merele verzi, perele și ceva ananas îl completează gustativ (83p).

Boutari Kallisti Reserve 2012, vin alb sec, produs din struguri de Assirtyko, fermentat și apoi maturat timp de 6 luni în butoaie de stejar. Corpolent, cu aciditate ridicată, mineral, dezvoltă arome intense de lămâie, coajă de lime, alune prăjite și note discrete de vanilie. Un vin cu potențial de învechire. Îl vedem cel mai bine lângă preparate precum doradă la grătar, file din pește-spadă, somon afumat, midii, homar sau creveți (87p).

Simio Stixis 2013, un vin alb sec, asamblaj din Malagousia, Sauvignon Blanc, Assyrtiko și Roditis. Un vin de vară, cu arome citrice și de flori de primăvară, nepretențios și care poate fi asociat cu aperitive, salate din icre, pui, pește (82p).

Boutari Simio Stixis Rose 2013, un vin rose realizat din asamblarea a două soiuri (Roditis și Syrah), descoperim arome plăcute de fructe de pădure, coacăze roșii, coarne, măceșe, într-un mix echilibrat. Gustativ notele fructate domină elegant, fiind completate de note de citrice. Un rose plăcut, ușor în aparență dar corpolent, cu un final plăcut (86p).

Boutari Agiorgitiko 2012, produs la crama din Nemea, din soiul de struguri cu același nume, vin roșu sec, culoare roșu violet intens, proaspăt, fructat, puțin baricat (exact ca pentru un vin roșu mai ușor); gustativ domină fructele negre de pădure (coacăze, afine), susținut bine de aciditate, se simt pe final note de vanilie și ceva tanini verzi (nederanjant) (83p).

Skalani 2010, un vin roșu sec, provenit din strugurii soiurilor Kotsifali (50%) și Syrah (50%), produs la crama din insula Creta, se prezintă cu o culoare roșu rubiniu închis, intens, dezvoltă un buchet frumos, dominat de aromele de fructelor roșii de pădure, note ușor dulcege (urmare a maturării și învechirii), condimente (cum ar fi scorțișoara), cacao și nuci prăjite. Un vin care denotă rafinament, corpolent dar fin, cu un post-gust lung și aromat (87p).

Boutari Naoussa 2011, vin roșu sec, realizat din soiul Xinomavro (100%), l-am putea caracteriza pumn de fier în mănușă de catifea. Elegant, echilibrat, rustic pe alocuri dar fin și intens, alternând cu arome de fructe roșii, susținute elegant de baricul aproape imperceptibil ce-i asigură un rafinament deosebit. Aciditatea ridicată, taninuirile bine integrate și corpolența sa îi asigură un potențial de învechire de 8- 10 ani (86p).

Boutari Naoussa Grand Reserve 2008, tot vin roșu sec, Xinomavro (100%), obținut din parcele selecționate, regăsim arome de fructe roșii, frunze, pământ, cireșe, prune uscate, stafide, ciocolată neagră. Domină prin complexitate și se simte rotund (echilibru între taninuri și aciditate), cu un final lung și intens. Un vin care demonstrează calitatea produselor Boutari (89p).

Boutari Legacy 1879, pe care l-am mai putea numi „ultra premium Xinomavro”, sau „Xinomavro suprem”, și nu degeaba. Realizat din strugurii proveniți din parcele selecționate, dintr-o vie unică (Trilofos Naoussa), după 134 ani și 5 generații în vinificație, Boutari a lansat ” 1879 ” Boutari Legacy.

Vinul a fost denumit 1879 deoarece acesta a fost anul în care societatea a fost înființată în Naoussa de către John Boutari, bunicul CEO-ul actual, Consantine Boutari .

Vinul are o culoare roșu intens rubiniu, dezvoltă un buchet complex, intens, cu arome primare de fructe roșii de pădure, arome secundare de îmbătrânire precum vanilie, prune, nuci prăjite și o tentă de tutun (precum cel de la o cutie de trabucuri proapăt deschisă). Vinul este corpolent, cu aciditate plăcută, taninurile foarte moi conferă un gust bogat, cu un final lung , într-o notă dominantă de gust de cacao și fructe roșii. Alături de cărnuri roșii, paste cu sos și brânzeturi cremoase, va fi un adevărat deliciu (91p).

Lecția grecească, așa s-ar putea rezuma în două cuvinte vizita la Crama Boutari, un colos în industria vinului din țara lui Homer. Comparativ cu multe dintre vinurile românești, dar mai ales cu producători de talie similară, nu putem afirma decât faptul că …”mai e mult până departe”.

Ce este mai grav, se pare că încă nu ne trezim. Eventual vor fi noi majorări de preț la vinurile românești (menținând bineînțeles calitatea pe același nivel ca și până acum), deoarece s-a anunțat faptul că producția de struguri din România a fost cu 20% mai redusă anul acesta comparativ cu anul trecut.  Kalimera!

Click pentru a comenta

Cele mai citite

Exit mobile version